Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage

20 Betydning af forebyggelse for muligheder ved nedrivning/genanvendelse

20.1 Indledning
20.1.1 Tilsætning af biocider/giftstoffer
20.1.2 Overfladebehandlinger

20.1 Indledning

Der er kun få af de tiltag til forebyggelse af vækst, der er beskrevet i tidligere afsnit, som vil have væsentlig indflydelse på materialernes muligheder for genanvendelse efter nedrivning. De tiltag, der vurderes at have indflydelse på mulighederne, er beskrevet i følgende afsnit:

20.1.1 Tilsætning af biocider/giftstoffer

Mulighederne for genanvendelse af materialer indeholdende vandopløselige giftige bestanddele vil naturligvis afhænge af art og koncentration af den giftige bestanddel. Der vil være behov for yderligere undersøgelser og dokumentation af miljø- og arbejdsmiljømæssige konsekvenser ved genanvendelse af de specifikke materialer, ligesom forhold vedr. deponering af affald bør afklares (er der tale om farligt affald?).

20.1.2 Overfladebehandlinger

Overfladebehandlinger vil ofte give materialerne en vandafvisende effekt. Selvom denne virkning ikke er evigt varende kan det ikke udelukkes, at det kan påvirke mulighederne for genanvendelse i negativ retning.

Her kan f.eks. tænkes på:
Genbrug af hele teglmursten
Det er meget sandsynligt at vedhæftningen til mørtel vil være væsentligt forringet hvis indtrængningen af eksempelvis en imprægnering gør, at sugningen af vand fra mørtel er væsentligt ændret.
Genbrug af tegl i knust form som tennisgrus
Imprægneret tegl vil ikke nødvendigvis kunne genanvendes knust som tennisgrus, da gruset ikke vil suge vand på samme måde som ubehandlet knust tegl.
Det er oplyst af producenter af tennisgrus, at brugte, knuste tegltagsten ikke kan bruges pga. algevækst.