Økologisk håndtering af urin og fækalier i kolonihaveforeninger

8 Hvad indeholder urin opsamlet i kolonihaver

8.1 Indhold af næringsstoffer, tungmetaller og miljøfremmede stoffer
8.2 Resultater af mikrobiologiske undersøgelser
    

Måleresultaterne er rapporteret i Dalsgaard & Tarnow 2001. Nedenstående måleresultater er baseret på 10 enkeltprøver på max. 10 liter udtaget fra 10 urinbeholdere i 10 forskellige haver. Der er i forbindelse med samtalerne med brugerne indsamlet en del oplysninger til karakteristik af de enkelte husstande som urinprøverne er udtaget fra. Karakteristikken af rengøringsmidlerne er foretaget af brugerne selv.

Kolonihave nr. 1

Husstanden bestod af 2 voksne, kvinde og mand, på ca. 45 år samt tre drenge på henholdsvis 6, 13 og 16 år. Familien brugte et toilet af mærket "Økotoilet H66F" og brugte ikke vand til at skylle efter urinering. Kildesorteringen var lidt vanskelig for drengen på 6 år, men fungerede ellers godt for familien. Der brugtes miljøvenlige rengøringsmidler. Urinprøven blev udtaget fra en 220 l plastbeholder placeret i jorden. Tømningsfrekvensen er vanskelig at vurdere, da der fra tid til anden under fyldning blev udtaget urin.

Kolonihave nr. 2

Husstanden bestod af 2 voksne, kvinde og mand, på henholdsvis 51 og 62 år. Familien brugte et toilet af mærket "Økotoilet H53F" og brugte ikke vand til skyl efter urinering. Kildesorteringen fungerede fint for begge. Der brugtes miljøvenlige rengøringsmidler. Urinprøven blev udtaget fra en 25 l plastbeholder placeret i jorden. Tømningsfrekvensen kendes ikke.

Kolonihave nr. 3

Husstanden bestod af to voksne, kvinde og mand, midt i 50´rne. Familien brugte et toilet af mærket "Separett Coloni" og brugte ikke vand til skyl efter urinering. Kildesorteringen fungerede fint for begge. Der bruges ikke miljøvenlige rengøringsmidler. Urinprøven blev udtaget fra en 25 l plastbeholder placeret i jorden. Beholderen tømtes typisk hver anden til hver tredje uge.

Kolonihave nr. 4

Husstanden bestod af to voksne, kvinde og mand, på henholdsvis 70 og 80 år. Familien brugte et toilet af mærket "Separett Coloni" og brugte en kop vand svarende til 1 – 2 dl til skyl efter urinering. Kildesorteringen fungerede fint for begge. Der brugtes miljøvenlige rengøringsmidler. Urinprøven blev taget fra en 25 l plastbeholder placeret i jorden. Beholderen tømtes normalt, når den var halvfuld ca. hver 7. til 12. dag. Det var kun muligt at udtage en mindre urinmængde end 10 l, anslået 2 – 3 l. Urinen i urinprøven var kun 1 – 3 dage gammel og indeholdt aflejringer.

Kolonihave nr. 5

Husstanden bestod af to voksne, kvinde og mand, på ca. 60 år, men toilettet af mærket "Separett Coloni" brugtes også regelmæssigt af børnebørn. Der brugtes ikke vand til skyl efter urinering. Urinprøven blev udtaget fra 25 l plastbeholder placeret i jorden. Beholderen tømtes ofte af hensyn til vægten.

Kolonihave nr. 6

Husstanden bestod af to voksne, kvinde og mand, på henholdsvis 54 og 62. Familien brugte et toilet af mærket "Separett Weekend" og skyllede med ca. en kop svarende til 1 – 2 dl vand efter hver urinering. Kildesorteringen fungerede godt for begge. Urinprøven blev udtaget fra en 25 l plastbeholder placeret i jorden. Beholderen tømtes ca. hver 14. dag.

Kolonihave nr. 7

Husstanden bestod af to voksne, kvinde og mand, på 33 og 48 år samt to børn, en dreng på 15 måneder og en pige på 4 år. Familien brugte et toilet af mærket "Septum Fritid" og skyllede kun af og til efter urinering. Kildesorteringen var noget vanskelig for drengen på 15 måneder, men fungerede ellers godt. Der anvendtes miljøvenlige rengøringsmidler. Urinprøven blev udtaget fra en 25 l plastbeholder placeret i jorden. Tømningsfrekvensen kendes ikke.

Kolonihave nr. 8

Husstanden bestod af to voksne, kvinde og mand , hvor begge er noget over 50 år. Familien havde valgt et toilet af mærket "Separett Weekend" og brugte ca. en kop svarende til 1 – 2 dl vand til skyl efter hver urinering. Kildesorteringen blev beskrevet som næsten optimal. Urinprøven blev udtaget fra en 25 l plastbeholder placeret i jorden. Urinbeholderen blev tømt ugentligt.

Kolonihave nr. 9

Husstanden bestod af to voksne, kvinde og mand, begge noget over 60 år, der endvidere regelmæssigt har besøg af et barnebarn. Familien brugte et toilet af mærket "Separett Weekend" og bruger af og til vand til skyl efter urinering. Kildesorteringen fungerede godt.

Der anvendtes miljøvenlige rengøringsmidler. Urinprøven blev udtaget fra en 25 l plastbeholder placeret i jorden. Urinbeholderen blev tømt hver 14. dag.

Kolonihave nr. 10

Husstanden bestod af to voksne, kvinde og mand, i 50´rne. Familien brugte et toilet af mærket "Separett Villa" og skyllede med en kop vand svarende til 1 – 2 dl hver gang efter urinering. Der brugtes miljøvenlige rengøringsmidler. Urinprøven blev udtaget fra en 25 l plastbeholder placeret i jorden. Urinbeholderen blev tømt en gang pr. måned.

8.1 Indhold af næringsstoffer, tungmetaller og miljøfremmede stoffer

Tabel 8.1.
Indhold af næringsstoffer, tungmetaller, miljøfremmede stoffer og målinger af pH i samleprøve af urinblandinger udtaget 02.10.99 fra 10 plastbeholdere i 10 forskellige kolonihaver. Målingerne er foretaget efter h.h.v. 3 og 38 dages lagring. (Miljøstyrelsen 2001).

Parameter

Enhed

T1

T2

 

 

5.okt. 1999

9. nov. 1999

Ledningsevne

ms/M

3000

3100

pH

 

9,2

9,2

Næringsstoffer

 

 

 

Total – N

Mg/l

5400

5400

Total – P

Mg/l

360

360

Kalium

Mg/l

1100

1100

Ammonium

Mg/l

5100

5100

Ca

Mg/l

9,67

 

Mg

Mg/l

<1,80

 

Na

Mg/l

1700

 

Tungmetaller

 

 

 

Cd

µg/l

0,102

 

Pb

µg/l

0,708

 

Cr

µg/l

<0,200

 

Ni

µg/l

5,29

 

Cu

µg/l

59

 

Zn

µg/l

160

 

Hg

µg/l

<0,200

 

Miljøfremmede stoffer

 

 

 

PAH ug/l

µg/l

0,85

1,2

DEHP ug/l

µg/l

20

19

NPE ug/l

µg/l

27

29

LAS

µg/l

<20

<20

Medicinrester og østrogen

 

 

 

Acetylsalicylsyre

 

p.v.

p.v.

Paracetamol

 

p.v.

p.v.

Østrogen

Nmol/døgn

57

61


Næringsstoffer

Næringsstofkoncentrationen var, som ventet og ønsket, høj og viste at det var muligt at opsamle koncentrerede næringsstoffer. Koncentrationen var væsentlig højere end de der opmålt ved opsamling fra kildesorterende dobbeltskyllende toiletter.(Olsson 1995,Vinnerås 1998, Jönsson 1998, Jönsson 2000, Backlund 2001). Årsagen er anvendelse af mindre vand til skyl af toiletterne i projektet. Såvel en pH på 9,2 som en ammonium koncentration på 5.100 mg/l er gunstig for hygiejnisering af urinen.

Tungmetaller

Indholdet af tungmetaller i urinen var, som i andre undersøgelser , meget lavt (Olsson 1995, Vinnerås 1998, Jönsson m.fl. 1998, Jönsson m.fl.2000, Backlund 2001). Mængden af cadmium pr. kg fosfor var kun 0,28 mg/kg P, hvilket er væsentligt lavere end, hvad der kan forventes i andre gødningsformer. Sammenligningen foretaget i Eilersen et al. (1998) viser at urin i sammenligning med andre gødningsformer så som kvæg og svine gylle, kompost og slam har et betydeligt lavere indhold af tungmetaller. Indholdet af tungmetaller i den opsamlede urin lå meget langt under grænseværdierne for samtlige tungmetaller i slambekendtgørelsen.

Miljøfremmede stoffer

Der blev kun fundet (meget) små mængder miljøfremmede stoffer i prøverne. Indholdet af miljøfremmede stoffer i urin angives i Eilersen et al.. 1998 at være minimalt. De fundne mængder af PAH, DEHP, NPE og LAS lå alle væsentlig under grænseværdierne i slambekendtgørelsen.

8.2 Resultater af mikrobiologiske undersøgelser

Tabel 8.2.
Resultater af gentagne mikrobiologiske undersøgelser og målinger af pH foretaget på 5 enkeltprøver af urinblanding udtaget 02.10.99 fra i alt 5 plastbeholdere i 5 forskellige kolonihaver, benævnt kolonihave 1 – 5. (Miljøstyrelsen 2001).

Se her!
   

Tabel 8.3.
Resultater af gentagne mikrobiologiske undersøgelser og målinger af pH foretaget på 5 enkeltprøver af urin udtaget 02.10.99 fra i alt 5 plastbeholdere i 5 forskellige kolonihaver, benævnt kolonihave 6 - 10. (Miljøstyrelsen 2001).

Se her!

Der blev ikke fundet smitstoffer i form af Campylobacter og Salmonella eller parasitære smitstoffer i form af Cryptosporidium parvum, Giardia duodenalis eller andre tarmparasitter i nogen af prøverne fra de 10 beholdere.

Termotolerante coliforme lå allerede ved første prøvetagning under detektionsniveauet (1 cfu/100 ml) for prøverne fra ni af de 10 beholdere. Prøven fra "kolonihave nr. 4" var under detektionsniveauet ved anden analyse 38 dage efter udtagning af prøven fra beholderen i kolonihaven.

Enterococcer lå for fem prøver under detektionsniveauet (10 cfu/100 ml) ved analyse efter 38 dage, for yderligere fire prøver ved analyse efter 65 dage og den sidste, "kolonihave nr. 4", ved den tredje analyse efter 97 dage. Kildesorteringen fungerede fint i "kolonihave nr. 4" . Der syntes ikke at være en systematisk sammenhæng mellem værdierne som udtryk for fækal forurening og oplysninger fra brugerne selv.

Kimtallet faldt generelt kraftigt men prøver af urinen fra "kolonihave nr. 4" viste stadig et højt kimtal. Urinen stammede fra en 25 l beholder med med nogle få liter urin produceret en til tre dage før indsamlingen. Der var sediment i bunden af beholderen. Urinen var produceret af et ægtepar for hvem kildesorteringen fungerede fint. Der var således intet der tydede på at de høje tal skulle afspejle en større krydskontaminering. Målinger på urin fra to husstande bl.a. "kolonihave 4" viste at værdierne kunne stige.

pH lå i intervallet 8,8 – 9,2, hvilket i kombination med det tidligere konstaterede høje indhold af ammonium er gunstigt for reduktion afeventuelle smitstoffer (Jönsson m.fl. 2001, Höglund 2001).