Forbehandling af hærdeplastbaserede kompositmaterialer til genanvendelse

1 Indledning

I dette projekt er der anvendt to forskellige metoder til forbehandling af kompositmaterialer. Den ene vedrører termisk forbehandling; her er formålet at fjerne alt tilstedeværende organiske stof og dermed efterlade de rene glasfibre og eventuelle andre uorganiske komponenter fx farvepigmenter og brandhæmmende additiver. Den anden vedrører mekanisk forbehandling; her er formålet at neddele kompositmaterialer til passende fraktioner. Ved begge metoder gælder det om at gøre det forbehandlede materiale egnet til genanvendelse og gerne i produkter, hvor der kan opnås høj værdi i modsætning til ved anvendelse som fyldstof.

Til gennemførelse af forsøg med metoderne til forbehandling anvendes udskæringer fra produkter, der fremstilles af danske virksomheder. Der er tale om produkter, der er fremstillet af glasfiberforstærket polyester og glasfiberforstærket epoxy.

Efter forbehandling og fremstilling af forskellige emner af regenerat er der foretaget bestemmelse af udvalgte materialeegenskaber ved prøvning på materialeprøver.

Der er udført en sammenskrivning af eksisterende viden om forskellige metoder til forbehandling af kompositmaterialer og genanvendelse af regenerat til fremstilling af nye produkter af både termoplast og hærdeplast.

Afslutningsvis er der i projektforløbet blevet fremstillet tre relativt enkle demonstrationsemner for at vise mulighederne for genanvendelse af termisk forbehandlet kompositmateriale.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.