Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kosmetiske produkter til børn

2 Definition af kosmetiske produkter til børn

Projektet omhandler kosmetiske produkter til børn. I den forbindelse er der to ting, der bør defineres: Hvad er børn? Og hvad er kosmetiske produkter til børn?

I henhold til ILO (Internation Labour Organisation) konventionen – C138 Minimum Age Convention (ILO, 1973) er børn defineret som værende under 15 år, når det gælder grænser for hvornår børn må arbejde. ”Unge arbejdere” er defineret som værende ældre end et barn, dvs. 15 år og derover, men under 18 år.

I dette projekt bruges samme definition af børn, dvs. at børn er op til 14 år. Dette svarer til den grænse, der bliver brugt i legetøjsbekendtgørelsen. Her er legetøj defineret som produkter, ”der klart er konstrueret eller bestemt til legeformål for børn under 14 år” (BEK 1116, 2003).

Der er imidlertid også behov for en nedre grænse, da projektet per definition fra Miljøstyrelsens side, ikke dækker produkter til babyer. Babyer eller spædbørn defineres ofte som børn under 1 år eller børn, der endnu ikke kan gå. Formålet med dette projekt er imidlertid at undersøge kosmetiske produkter, der er rettet til børn eller tiltaler børn, dvs. det er væsentligt at inddrage et aspekt, der vedrører, hvornår børn selv kan udtrykke ønske om at få noget. Det forventes at denne evne først rigtigt bliver udtalt omkring 3 års alderen, derfor bruges alderen 3 år som den nedre grænse i dette projekt.

Dvs. kosmetiske produkter til børn er i denne sammenhæng defineret som produkter, der retter sig mod børn i alderen 3-14 år.  

I og med, at produkter til helt små børn ikke er medtaget i undersøgelsen, medtages der heller ikke det aspekt, at de små børn kan sutte på legetøjet.

Kosmetiske produkter til børn er i dette projekt defineret som:

  • Produkter, der er stilet direkte til børn. Dvs. de er markeret med ”Kids”, ”Børne-” eller ”Junior”.
  • Produkter, der qua deres udseende henvender sig til børn (er eksempelvis udformet som en bil eller prinsessefigur). Dvs. de har en speciel udformning eller et specielt udseende, der appellerer til børn.

De kosmetiske produkter omfatter ikke:

  • Dekorativ kosmetik, dvs. sminke, neglelak, fastelavnssminke, da dette område tidligere har været dækket af Miljøstyrelsens kortlægningsprojekter.
  • Læbeplejeprodukter, selvom de henvender sig specielt til børn, da dette område tidligere har været dækket af Miljøstyrelsens kortlægningsprojekter (Nr. 55 ”Kortlægning af læbeplejeprodukter med duft, smag, m.v.”).
  • Solcreme. Dette er et ønske fra Miljøstyrelsens side, da solcreme omhandler andre problematikker også, ud over allergifremkaldende stoffer.
  • Produkter, specielt rettet mod babyer og småbørn. Dvs. blandt andet produkter med påskriften ”baby-”.

Tabel 2-1 er en oversigt over, hvilke typer af kosmetiske produkter, der findes til børn.

Tabel 2-1: Typer af kosmetiske produkter til børn

  Produkter til børn
Produkter mærket specielt til børn med ”Kids” eller lignende Hårshampoo
Balsam/balsamspray
Bodyshampoo/badegelé
Body lotion/creme
Eau de toilette/parfume
Deodorant
Massageolie[3]
Sæbe (fast sæbe – små sæbefigurer eller flydende)
Hårfarver (skyllefarver)
Badeolie
Badekonfetti/badekaviar/fizzle salt
Hårstylingsprodukter
Skumbad
Tandpasta
Produkter udformet så det kan forveksles med legetøj Hårshampoo
Balsam
Bodyshampoo/badegelé
Body lotion
Skumbad
Eau de toilette/parfume
Kan alle være formet som drage, biler, Star Wars, Disney, Barbie m.m. Dog er specielt skumbad designet som alverdens figurer.


Fodnoter

[3]     Børnemassageolier er gennemgået i et tidligere kortlægningsprojekt. De medtages derfor kun, hvis de ikke er undersøgt i det pågældende projekt.

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.