Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i kunstige negle og neglehærdere

3 Kortlægning

3.1 Litteratursøgning

Ved en indledende litteratursøgning i offentligt tilgængelige databaser på internettet (ToxLine, PubMed, Google) er der søgt efter artikler beskrivende sundhedsmæssige problemer ved brugen af neglehærder og kunstige negle. Følgende søgetermer blev anvendt: ’Acrylates and artificial nails’, ’artificial nails and sensitisation’, ’nail extenders’ nail hardener’ ’powder and liquid’.

Ved denne søgning blev der identificeret litteratur beskrivende effekter som allergi, irritation og bakterieinfektioner ved brug af kunstige negle og neglehærdere. Det fremgik af mange af artiklerne, at det ofte var akrylater, der var skyld i allergi og irritation ved brug af kunstige negle mens formaldehyd nævnes i forbindelse med brug af neglehærder. Resultatet fra litteratursøgningen blev anvendt i den efterfølgende kortlægning til at udpege de produkter, der potentielt kan udgøre den største sundhedsrisiko for forbrugeren.

3.2 Afgrænsning af kortlægningen

Der findes et stort antal produkter til fremstilling af kunstige negle på markedet i Danmark. Med hensyn til neglehærdere var udvalget mere begrænset.

Ved besøg hos en leverandør fik vi en introduktion i metoderne der anvendes i dag ved påsætning af kunstige negle. Det blev af producenten understreget, at produkterne til opbygning af kunstige negle på den naturlige negl kun er til professionel brug, og kun kan købes af og dermed anvendes af uddannede, professionelle negleteknikere. Forbrugeren vil dermed ikke selv kunne anvende disse produkter, men kan kun komme i kontakt med produkterne under pålægningen af negle på klinikker og saloner. Det er dog DHI’s vurdering at den private forbruger via internettet kan skaffe sig adgang til de professionelle produkter til hjemmebrug.

I uddannelsen af negleteknikere indgår ikke kun oplæring i teknikker og færdigheder, men også i hygiejne og sundhedsaspekter. Der er i dag ikke tale om en autoriseret uddannelse af negleteknikerne i Danmark.

Der er tale om 4 forskellige fremgangsmåder til opbygning af kunstige negle:

  1. Powder + liquid negle (neglene opbygges ved hjælp af akrylpulver og akrylvæske, der blandes)
  2. Gelnegle (neglene opbygges ved hjælp af en-komponet produkt i form af en tyktflydende væske, der hærder i UV lys)
  3. "Wrapping negle (neglene opbygges ved hjælp af glasfiber eller silke negle, der vædes med lim/resin)
  4. Dip on negle (akrylpulver og lim/resin blandes til opbygning af neglen)

Ved påsætning af kunstige negle kan der være brug for en række forskellige produkter for at få det ønskede resultat. Ud over akrylholdige pulvere, geler og væsker kan der være brug for f.eks. primere og affedtningsprodukter til afrensning og klargøring af den naturlige negl før påklæbning eller opbygning af den kunstige negl, olie eller fedt til beskyttelse af hud og neglebånd, og top coat, der anvendes til at give et sidste lag skinnende overflade, ofte er der her tilsat UV-filter.

Ud fra resultaterne fra litteratursøgningen valgte vi at koncentrere kortlægningen af de kunstige negle til de komponenter, hvor akrylaterne hovedsageligt var indeholdt. Ud fra udleverede sikkerhedsdatablade for enkelte af akrylpulver-, akrylvæske- og akrylgelé produkterne kunne det konstateres, at alle disse produkter indeholder fra 60 % og til over 90 % akrylater. Akrylpulver og geler forhandles i et væld af forskellige farver, og med mulighed for også at sætte glimmer og smykker ind i neglene. I kortlægningen har vi valgt at begrænse de udvalgte pulvere og gelé-er til den ufarvede variant.

Ud over ovennævnte metoder er der en femte metode, hvor man kan få kunstige negle sat på ved at anvende lim til påklæbning af præfabrikerede negletipper. Disse negle og limen hertil kan fås mange steder i detailhandlen. De præfabrikerede negle indgår ikke i kortlægningen, da de ikke vurderes at afgive kemiske stoffer, der kan medføre sundhedsproblemer. Derimod er lime til påklistring af negletipper omfattet.

Ved søgning på internettet fandt vi mange leverandører af produkter. Der er i projektet tilstræbt at udvælge produkter fra såvel store som mindre leverandører, og det er erkendt, at det ikke er muligt at dække hele markedet.

3.3 Kortlægning

Der er i maj og juni 2007 blevet foretaget en kortlægning af neglehærdere og af produkter til fremstilling af kunstige negle, som sælges på det danske detailmarked samt via internettet fra negleklinikker og importører af negleprodukter.

3.3.1 Produkter på detailmarkedet

På detailmarkedet er der blevet identificeret neglehærdere og lime til påsætning af kunstige negle hos følgende typer af forhandlere:

  •      Dagligvareforretninger/kæder
  •      Stormagasiner
  •      Materialister
  •      Internetforhandlere

Der blev ikke fundet produkter til opbygning af kunstige negle i detailhandlen i kortlægningsdelen af dette projekt. Efterfølgende er der dog kommet komplette start-set som bl.a. forhandles over Internettet direkte til forbrugerne. Disse indeholder typisk alt hvad der er brug for til opbygning af kunstige negle samt et instruktionshæfte.

Med hensyn til neglehærdere er de fleste fundet på detailmarkedet, og blot et enkelt produkt er købt direkte hos en importør. Alle neglehærdere forhandles ligesom neglelak i små flasker med en pensel i låget. Emballagerne og etiketten derpå henvender sig hovedsageligt til kvinder. Produkterne kunne skelnes fra neglelak ved angivelser i teksten på emballagen. Desuden havde flere af produkterne en farve, som normalt ikke er anvendt som neglelak, og produkterne var for det meste med en tyndflydende, spritlignende konsistens som ikke ses hos neglelakkerne.

I projektet er der indkøbt syv neglehærdere, heraf er et af produkterne indkøbt hos en forhandler til professionelle brugere.

Tabel 3.1. Neglehærdere, indkøbssted, volumen og pris

Negle-hærder produkt Volumen Indkøbssted Pris
DKK inkl. moms
Pris DKK inkl. moms pr. ml
1 8 ml Materialister 89,95 11,24
2 8 ml Materialister 89,95 11,24
3 10 ml Stormagasin 84,00 8,40
4 8 ml Dagligvareforretninger/kæder 39,50 4,94
5 5 ml Materialister 94,95 19,00
9 12 ml Materialister 59,95 5,00
20 15 ml Internetforhandler 42,50 2,84

Brugsscenariet for neglehærdere kan beskrives at være lig det som gælder for neglelak:

Produkterne indeholder flygtige opløsningsmidler, der kan indåndes. Desuden skal produkterne pensles på neglen, og der er derved risiko for at neglebånd og hud kommer i kontakt med produkterne. For flere af neglehærderne oplyses det på brugsanvisningen, at de kun må anvendes i en begrænset periode, f.eks. en til to gange om ugen, eller i andre tilfælde som en to-, tre- eller fire-ugers kur med påføring i to eller tre dage og creme den fjerde dag etc. Produktet er beregnet til at skulle forblive på neglen til næste dag, hvor det renses af og fornyes. Når neglen er hærdet oplyses det for flere produkter, at behandlingen indstilles eller nedtrappes til anvendelse f.eks. 1-2 gange om ugen eller færre gange.

I projektet blev der indkøbt fem lime til påklistring af negletipper.

Tabel 3.2. Lime til negle, indkøbssted, volumen og pris

Lim produkt Volumen Indkøbssted Pris
DKK inkl. moms
Pris DKK inkl. moms pr. g eller ml
6 3 g Dagligvareforretninger/kæder 39,50 13,16
7 3 g Dagligvareforretninger/kæder 25,00 8,33
8 3 g Materialister 29,95 14,98
19 2 g Internetforhandler 32,50 16,25
24 15 ml Internetforhandler 61,25 4,08

Lime til kunstige negle er alle forhandlet i små beholdere på 2 g og op til 15 ml og tre af de fem indkøbte lime kunne købes i detailhandlen, Limene til professionel brug betegnes også ”resin”. Produkterne indeholder cyanoakrylater, der klæber på få sekunder.

Brugsscenariet for limene kan beskrives som følger:

Limene anvendes på neglens overflade, med indånding af dampe og risiko for kontakt med neglebånd og hud. Limene anvendes til påklæbning af præfabrikerede negletipper eller til reparation af flækkede negle. På alle fem produkter gøres opmærksom på at limene klæber på sekunder.

3.3.2 Produkter til professionel brug

Med negleprodukter til professionel brug menes de produkter, der udelukkende anvendes til fremstilling af kunstige negle på negleklinikker eller saloner. Det er tilstræbt at der er taget kontakt til leverandører af produkterne, som vurderes at have en betydende markedsandel indenfor kunstige negle til professionel anvendelse i negleklinikkerne.

De indkøbte produkter er udvalgt, efter de komponenter, der indeholder mest akryl. Ud fra oplysninger om produkterne i datablade fra negleproducenter og litteraturen er følgende produkter blevet udvalgt og indkøbt fra leverandørerne:

Akrylpulver

Akrylvæske

Akrylgelé

Lim (resin)

Der er indkøbt 7 akrylpulvere og 7 akrylvæsker til kortlægningen, og alle produkterne blev indkøbt hos internetforhandlere.

Tabel 3.3. Akrylpulver til negle, volumen og pris

Akrylpulver produkt Volumen Pris DKK
inkl. moms
Pris DKK inkl. moms pr. g
10 20 g 59,00 2,95
13 28 g 137,50 4,91
16 22,68 g 148,75 6,56
21 30 g 86,25 2,88
25 Ikke oplyst 61,00 -
28 28 g 234,00 8,36
31 30 g 137,50 4,58

Akrylvæskerne var for hovedpartens vedkommende emballeret i plastbeholdere. Kun et af de syv produkter var emballeret i en glasflaske, og dette produkt var det eneste, der ikke udsendte en kraftig lugt. Det vil være nødvendigt at opbevare plast beholderne med akrylvæsker i en velventileret lokale

Tabel 3.4. Akrylvæsker til negle, volumen og pris

Akrylvæske produkt Volumen Pris
DKK inkl. moms
Pris DKK inkl. moms
pr. ml
12 120 ml 69,00 0,58
15 118 ml 280,00 2,37
18 118 ml 325,00 2,75
23 30 ml 98,75 3,29
27 30 ml 49,50 1,65
30 118 ml 324,00 2,75
33 100 ml 236,25 2,36

Også gel produkterne findes i forskellige farver. Den ufarvede variant blev indkøbt i syv forskellige eksemplarer til kortlægningen.

Tabel 3.5. Akrylgel til negle, volumen og pris

Akrylgel produkt Volumen Pris
DKK inkl. moms
Pris DKK inkl. moms
pr. g eller ml
11 0,5 oz = 14,2 g 69,00 4,86
14 14 g 248,75 17,77
17 15 g 248,75 16,58
22 30 ml 248,75 8,29
26 Ikke oplyst 189,00 -
29 15 ml 250,00 16,67
32 30 g 323,75 10,79

Brugsscenarier og anvendelsesmetode for Powder + Liquid negle:

Akrylpulver og akrylvæske blandes og lægges på midten af den naturlige negl og ud til få millimeter fra neglebånd og hud. Neglespidserne skal ofte forlænges ved fremstillingen, og til dette anvendes specielle forme eller skabeloner. Neglene støbes op ad flere omgange, og fremstillingsprocessen kan vare flere timer. Der er risiko for at neglebånd og hud kommer i kontakt med produkterne. Flygtige akryldampe kan indåndes. Som del af fremstillingsprocessen klippes og files neglene i den ønskede facon, og derved er der risiko for indånding af og kontakt med fint akrylstøv.

Brugsscenarier og anvendelsesmetode for Gelnegle:

Akrylholdig gelé lægges på midten af den naturlige negl og ud til få millimeter fra neglebånd og hud. Neglespidserne skal ofte forlænges ved fremstillingen, og til dette anvendes specielle forme eller skabeloner. Neglene hærdes ved hjælp af UV-lys. Neglene støbes op ad flere omgange (op til 10 gange) og processen herfor kan vare flere timer. Der er risiko for at neglebånd og hud kommer i kontakt med produkterne. Flygtige akryldampe kan indåndes. Neglene klippes og files til sidst, og derved er der risiko for indånding af og kontakt med fint akrylstøv.

Brugsscenarier og anvendelsesmetode for Wrapping negle:

Princippet her er at præfabrikerede negletipper klæbes på og herefter lægges et stykke silke eller glasfiber på neglene. Glasfiberen eller silken skal være klippet til, så stykkerne passer til neglenes overflader. Herefter lægges et lag lim på neglene, så glasfiber/silke neglestykkerne klæbes fast. Neglene bygges op med limen således at de udklippede glasfiber/silke neglestykker bliver helt indkapslet i limen. Der er risiko for at neglebånd og hud kommer i kontakt med produkterne. Akryldampe kan indåndes mens limen tørrer. Overflader og sider slibes til, og støv kan derved indåndes og berøres.

Brugsscenarier for Dip on negle:

Disse negle fremstilles ved at negletipper klippes ud i den ønskede facon og klæbes på med limen. Derefter lægges et lag lim på neglen og neglen dyppes i akrylpulver. Det overskydende akrylpulver børstes væk, og processen gentages. Processen afsluttes med et lag lim. Der er risiko for, at neglebånd og hud kommer i kontakt med produkterne. Akryldampe kan indåndes mens limen tørrer, og akrylpulver kan indåndes og berøres under fremstillingen

3.4 Indholdsstoffer i produkterne

3.4.1 Indholdsstoffer i neglehærdere.

Neglehærdere kan bestå af flere principper. Formaldehyd kan for det første indgå som forstærker, idet stoffet kan polymerisere keratin i neglepladen. Derudover kan der indgå forstærkende komponenter som f.eks. flere typer af polymerer.

Tabel 3.6 angiver hvilke hærdende komponenter, der er blevet identificeret i neglehærderne ved hjælp af etiketterne.

Tabel 3.6. Identificerede hærdende komponenter i neglehærdere

Indholdsstoffer CAS Nr. Produkter hvor stoffet indgår
Produktnummer
Formaldehyd 50-00-0 1, 2, 3, 4, 5,
Nitrocellulose 9004-70-0 1, 2, 3, 4, 9, 20
Tosylamide/Formaldehyd resin 25035-71-6 4, 20
Akrylat copolymer 25035-69-2 3, 4, 9
Tosylamide/epoxy resin Ikke oplyst 1, 2, 9,
Adipic Acid/Isophthalic Acid/ Neopentyl Glycol/ Trimethylopropane copolymer 25950-34-9 1, 2
Styren/Akrylat copolymer 9010-92-8 1, 2
Adipic Acid/ Neopentyl Glycol/ Trimetllitic Anhydride copolymer 28407-73-0 9
Phthalic Anhydride/ Trimellitic Anhydride/ Glycol copolymer Ikke oplyst 3
Polyvinyl Butyral 63148-65-2 20
Phthalic Anhydride/ Glycerin/ Glycidyl Decanoate copolymer Ikke oplyst 9
Trifluoropropyl Dimethicon Ikke oplyst 9

Derudover er følgende stoffer fundet i kortlægningen af neglehærdere, jf. INCI-deklarationerne:

Butyl Acetat, Ethyl acetat, Heptan, Isopropyl Alcohol, Acetyl Tributyl citrat, Stearalkonium Hectorit, Dromethizol, Camphor.

Mht. formaldehyd, som kan indgå som forstærker og/eller konserveringsmiddel, kan det tilsættes direkte eller indirekte. Indirekte tilsættes det i form af et stof, der kan frigøre formaldehyd, efter det er tilsat. Formaldehydfrigørende stoffer kan være: benzylhemiformal, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxan, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, methenamin, paraformaldehyd, sodium hydroxymethylglycinat og quaternium-15

3.4.2 Indholdsstoffer i produkter til fremstilling af kunstige negle

Produkternes indholdsdeklarationer eller leverandørbrugsanvisninger er blevet gennemgået med henblik på at identificere, hvilke akrylater, der indgår i akrylpulvere, - væsker, -geléer og lime. Stofferne er blevet identificeret, og fremgår af tabel 3.7 nedenfor.

Tabel 3.7. Identificerede akrylater i produkterne

Indholdsstoffer CAS Nr. Produkter hvor stoffet indgår
Produktnummer
Cyanoakrylat Ikke oplyst 6
Ethylcyanoakrylat 7085-85-0 7, 8, 19, 24
Polymethylmethakrylat 9011-14-7 7, 19, 21
PEG-4 dimethakrylat 109-17-1 7
Ethylmethakrylat 97-63-2 15, 18, 23
Akrylatcopolymer 25685-29-4 13
Glycol HEMA-Methakrylat
(= Ethylenglycoldimethakrylatester)
97-90-5 15
HEMA (= 2-Hydroxyethylmethakrylat) 868-77-9 15
Polyethylmethakrylat 9003-42-3 16, 21
Methakrylatcopolymer Ikke oplyst 16
Urethan methakrylat oligomer Ikke oplyst 17
Methakrylat monomers Ikke oplyst 17, 18
Polyurethanakrylat oligomer Ikke oplyst 26
Trimethylopropantrimethakrylat Ikke oplyst 32, 33
2-Ethoxyethylmethakrylat 2370-63-0 33
Triethylenglycoldimethakrylat 109-16-0 33
2-Hydroxypropylmethakrylat 27813-02-1 33

Ud over akrylaterne nævnt i tabel 3.7 er det oplyst i udleverede sikkerhedsdatablade eller på indholdsdeklarationer at følgende stoffer er indeholdt

i akrylpulvere:

Benzoylperoxid (polymeriserings initiator). Pulverne kan også indeholde Silica (fyldstof) og Titanium Dioxide (pigment).

I akrylvæsker er angivet indhold af:

Benzophenon (UV-filter), Dimethyltolylamin, Dimethylparatoluidin (katalysator), MeHQ (stabilisator)

I akrylgeléer er angivet indhold af:

Hydroxycyclohexylphenylketon, Benzophenon (UV-filter), Benzoyl Isopropanol (polymeriserings initiator), Calcium Pantothenat (vitamin), Silica (fyldstof). Pigmenter i form af blå eller violette farver kan være tilsat.

I lime er angivet indhold af:

Boron Trifluorid (styrke), BHA (antioxidant), Citronsyre (pH-regulator), 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (konserveringsmiddel), Hydroquinon (stabilisator), Silikat (fyldstof), Alkohol (opløsningsmiddel), Svovldioxid.

Stofferne er tilsat i mængder under 1 %, og fungerer som katalysatorer og stabilisatorer i polymeriseringsprocessen. Restindholdet i den kunstige negl forventes derfor at være yderst begrænset.

3.5 Udtagelse til analyse

På baggrund af kortlægningen blev produkter indenfor både neglehærdere og kunstige negleprodukter (liquid and powder og gelnegle) udtaget til analyse. Det blev besluttet på baggrund af kortlægningen at medtage begge produktsystemer (liquid and powder samt gelnegl).

I samråd med Miljøstyrelsen blev det besluttet hvilke stoffer, der skulle analyseres for, i de pågældende produkter (se afsnit 4).

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.