Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i kunstige negle og neglehærdere

7 Eksponering og risikovurdering

Vurderingen af eksponering for stoffer i neglehærdere og kunstige negleprodukter er baseret på det analyserede indhold af stoffer i udvalgte produkter på det danske marked (se kapital 3) og udføres i overensstemmelse med principperne i EU Technical Guidance Document (TGD) (27) og The Scientific Committee for Consumer Products (SCCP) guidelines (28). Den systemiske eksponeringsdosis (Systemic Exposure Dose, SED) er fastsat i et worst-case scenario for en modelperson ved at anvende standardparametre fra TGD og SCCP.

Sundhedsrisici for eksponering af udvalgte stoffer i neglehærdere og kunstige negle vurderes ved at kalkulere en sikkerhedsmargin (MoS). Beregningen er baseret på NOAEL, eventuelt LOAEL, der er fastsat i de toksikologiske profiler (kap 6) og den estimerede systemiske eksponeringsdosis (SED):

Sundhedsvurderingen (Kapital 6) viste at allergi er den kritiske effekt hos de fleste af de udvalgte komponenter i negleprodukter. Stoffers allergifremkaldende potentiale er dog ikke alene afhængige af det iboende potentiale, men også af dosis og eksponeringsmåde, antal af allergener pr. enhed hudoverflade, hjælpestoffet og hudens tilstand (29).

Fastsættelse af en lavere tærskelværdi for henholdsvis induktion og elicitering af allergi kan være vanskelig, specielt til regulatorisk brug. En efterprøvet metode til risikovurdering af allergieffekten forefindes endnu ikke. Derfor er risikovurderingen nedenfor opdelt i en risikovurdering af de systemiske effekter og en del, der beskriver de potentielle risici for allergi.

7.1 Eksponering og risikovurdering for forbrugere, der anvender neglehærdere

I denne kortlægning blev det besluttet at fokusere på frit formaldehyd i neglehærdere. Ud fra en sundhedsmæssig betragtning kunne andre stoffer også være interessante, men det lå uden for dette projekt at dække flere ingredienser.

Formaldehyd i neglehærdere kan reagere med proteiner på overfladen af neglen og således blive inaktiveret hvis neglen er sund. Hvis neglen er skadet, kan formaldehyd trænge igennem den svage overflade ned til vævet under neglen. Formaldehyd kan også nå huden omkring neglen hvis produktet ikke smøres meget omhyggeligt på neglens overflade. Formaldehyd er flygtig ved stue- og hudtemperatur og kan inhaleres efter fordampning fra neglen og eksponerede hudområder. Derfor er det relevant at inkludere inhalation i beregningen af den systemiske dosis.

Den daglige eksponering for formaldehyd i neglehærdere er blevet beregnet for en modelperson på 40 kg. Denne legemsvægt er baseret på en konservativ tilpasning, som i risikovurderingen også omfatter yngre piger fra 15 år og op.

Den daglige eksponering blev beregnet for det højest tilladte indhold af formaldehyd i neglehærdere; 5 %. Den maksimale mængde formaldehyd, der blev fundet i de analyserede produkter var 4,05 %.

Følgende antagelser blev brugt som realistiske worst-case scenarios:

Vægt, voksen person:                                                  40 kg

Antal applikationer pr. dag:                                        1/dag[5]

Mængde pr. applikation (10 negle):                             0.25 g (28)

Maksimum mængde formaldehyd i neglehærdere       5 %

7.1.1 Risikovurdering for systemiske effecter

Det vurderes at mængden af formaldehyd i neglehærdere enten vil reagere med proteiner på neglens overflade, nå huden omkring neglen eller fordampe i løbet af neglehærderens tørringsproces. Det vurderes at ca. 25 % af det totale indhold af formaldehyd i produktet vil fordampe under tørringsprocessen.

De resterende 75 % vil dække negleoverfladen og hud omkring neglen. Neglens størrelse er max. ca. 40 cm². Huden omkring neglene vil udgøre ca. 4 cm2 (28), svarende til ca. 9 % af neglens totale areal. Derfor vurderes det, at 9 % af de anvendte neglehærdere vil dække huden omkring neglen og at de derved bidrager til den systemiske dosis.

Det vurderes, at formaldehyd, der reagerer på negleoverfladerne ikke vil bidrage til den systemiske dosis, da man ikke kender de specifikke data for dette mulige bidrag. Effekterne, der måtte opstå som følge af formaldehyds gennemtrængning af neglen omtales senere i kapitlet.

Femogtyve procent formaldehyd vil fordampe i løbet af tørringsprocessen. Det vurderes at det frigøres i det nære område rundt om personen (1 m³), og at halvdelen af det absorberes via inhalation eller dermal absorption.

Derfor omfatter beregningen af den systemiske eksponeringsdosis (SED) kun den del, der udgør huden omkring neglen (9 %) og halvdelen af den del, der fordamper under tørringsprocessen; 12,5 % af den totale del, der er indeholdt i produktet. I alt vil 21,5 % af det totale indhold af formaldehyd bidrage til en systemisk dosis.

Daglig eksponeringinhalation+dermal, formaldehyd:

Daglig eksponeringinhalation+dermal, formaldehyd

Den daglige eksponeringsdosis (SED) af formaldehyd i neglehærdere angives som mg pr kg legemsvægt pr dag (mg/kg lgv/dag) i testpersonen.

Normalt betragtes et kosmetisk produkt med en sikkerhedsmargin (MoS) på mere end 100 som et produkt, hvor brugeren eksponeres for en acceptabel (minimal) sundhedsrisiko(28). Når en sikkerhedsmargin beregnes indregnes en sikkerhedsfaktor på 10 for ekstrapolering af data fra dyr til mennesker og en sikkerhedsfaktor på 10 for særligt sensitive mennesker.

formel

Baseret på de fastsatte NOAEL værdier for formaldehyds systemiske effekter (15 mg/kg lgv/dag), beregnes en sikkerhedsmargin for de højst tilladte koncentrationer formaldehyd i neglehærdere; 5 % (tabel 7.1).

Tabel 7.1. Den systemiske eksponeringsdosis (SED) og NOAEL’s for formaldehyd bruges til at beregne sikkerhedsmargin

Stof NO(A)EL
(mg/kg lgv/d)
Daglig dosis, voksen, 40 kg (SED) (mg/kg lgv/d) MoS
Formaldehyd 15a 0,067 224

a Baseret på andre systemiske effekter end cancer

Den beregnede sikkerhedsmargin for formaldehyd i neglehærdere er større end 100. Dette indikerer en acceptabel sundhedsrisiko i forhold til systemiske effekter og scenariet beskrevet ovenfor.

En kritisk effekt af formaldehyd er dets mulige potentiale som kræftfremkaldende. Dette potentiale ses hos mennesker efter inhalation af store koncentrationer i arbejdsmiljøet (2).

Grænseværdien (Threshold limiting value - TLV) for formaldehyd er 0,4 mg/m³. Værdien 0,4 mg/m³ er baseret på koncentrationen i arbejdsmiljøet på en arbejdsdag på 8 timer, hvilket svarer til en total koncentration på 3,2 mg/m³.

Det vurderes, at 25 procent af den formaldehyd, der er indeholdt i neglehærderen vil fordampe i løbet af tørrringsprocessen. Det vurderes også, at det frigives i det nære område omkring personen (» 1 m³). Dette svarer til en koncentration i det nære område på 3.125 mg/ m³ i en kort periode hver gang neglehærderen bruges.

De antal gange neglehærderen bruges i løbet af 1 år er 124 gange (se appendiks 10.1). Det giver en daglig gennemsnitlig eksponering på 1,06 mg/m3 (3 gange mindre end den totale grænseværdi), hvilket indikerer, at livstidsrisikoen for cancer ved brugen af neglehærdere er ubetydelig. Dog formodes sensitive personer at kunne mærke en irritation i næse og øvrige lufveje i løbet af kort tids brug (1/2 time) af neglehærdere, fordi den umiddelbare koncentration ved brugen er højere end grænseværdien.

7.1.2 Risikovurdering for allergi

Baseret på publiceret litteratur er den kritiske effekt for neglehærdere allergiske hudreaktioner.

Det er imidlertid vanskeligt at fastsætte en nedre sikker grænse for denne effekt. Derfor omfattede ovennævnte scenarie ikke denne effekt. En af de effekter, der blev observeret efter brug af neglehærdere er allergiske hudreaktioner på områder langt fra fingrene, almindeligvis øjenlåg, rundt om mund og kinder, siderne af nakken og på kønsorganerne (30),(31). Imidlertid ses også effekter direkte eller omkring fingerneglene (30).

Afhængigt af koncentrationen af anvendt formaldehyd og neglens fysiologiske tilstand, kan formaldehyd trænge igennem neglen og komme i kontakt med det underliggende væv. Indtil nu har der ikke været studier, der har identificeret mængden af formaldehyd, der kan trænge igennem neglen under forskellige forhold. Der eksisterer derfor ingen kvantitative estimater for, hvor meget formaldehyd der vil kunne trænge igennem til det underliggende væv efter anvendelse af neglehærder. Den mulige effekt af formaldehyds gennemtrængning af neglen kan være irritation af det underliggende væv eller allergiske reaktioner.

Formaldehyd har både et irriterende og allergifremkaldende potentiale. Med standard test protokoller har man observeret, at formaldehydkoncentrationer på 2 % eller højere kan forårsage hudirritation og allergiske hudreaktioner i ikke-overfølsomme individer (7). Allergiske reaktioner på formaldehydkoncentrationer på 1 % er også blevet observeret hos patienter med hudproblemer (7). Baseret på et LLNA studie blev induktion af allergi observeret ved formaldehydkoncentrationer fra 0,4 til 0,96 % (9),(12).

En lang række humane lappetests er blevet gennemført med formaldehyd gennem de sidste 30 år. På grundlag af den store mængde data formodes det, at en dermal allergisk respons ved formaldehydkoncentrationer under 0,025 – 0,05 % er sjælden hos formaldehyd-overfølsomme personer (7). Dette indikerer, at den lovlige mængde på 5 % formaldehyd i neglehærdere påfører brugerne en risiko for udvikling af formaldehydallergi. På basis af de data, der vises i sundhedsvurderingen, ville en maksimal tilladelig mængde formaldehyd på 0,01 % i neglehærdere anses for sikker for både ikke-overfølsomme og formaldehyd-overfølsomme personer, mens en højere koncentration kan anses for sikker for ikke følsomme personer. EU’s videnskabelige komité for forbrugerprodukter (SCCP) er for nylig blevet anmodet om at vurdere en sikker grænseværdi for indholdet af formaldehyd i neglehærder.

Denne vurdering kan hjælpe med til at finde frem til en sikker koncentration, hvor risikoen for formaldehydallergi vurderes acceptabel ved denne særlige eksponering.

Som tidligere beskrevet, afhænger allergi af kontaktallergener ikke alene af kemikaliets iboende egenskaber til fremkaldelse af allergi, men også af dosis og typen af eksponering, mængde allergen pr. overfladeareal, hjælpestofferne og hudens tilstand. Sådanne data er ikke vurderet i dette projekt. Det kan dog hævdes, at en højere koncentration formaldehyd end 0,01 % i neglehærdere kan være ufarlig når man tager den begrænsede eksponering af huden under normalt brug af produkterne i betragtning. Den lovlige mængde formaldehyd som konserveringsmiddel i kosmetik er 0,2 %. SCCP’s skøn kan muligvis afklare, om en højere koncentration end denne kan betragtes som ufarlig i neglehærdeprodukter. Desuden kan en advarsel om produkterne hjælpe med til at beskytte formaldehyd-overfølsomme personer. Produkterne kunne forsynes med en advarselslabel ’indeholder mere end 0,05 % formaldehyd’.

7.1.3 Overordnet diskussion om neglehærdere

Sundhedsvurderingen af formaldehyd i neglehærdere viser, at den tilladte koncentration af frit formaldehyd i neglehærdere ikke giver sundhedsmæssige problemer i forhold til stoffets systemiske effekter. Den lovlige mængde formaldehyd synes dog høj i forbindelse med stoffets allergifremkaldende potentiale. For at undgå uacceptabelt mange induktioner af allergiske reaktioner og elicitation hos følsomme personer bør man diskutere, om en lavere koncentration er løsningen. På basis af de data, der vises i sundhedsvurderingen, ville en maksimal koncentration på 0,01 % formaldehyd i neglehærdere betragtes som ufarlig for alle typer af brugere. Man kan tale for en højere koncentrationsgrænse, hvis formålet er at beskytte ikke-overfølsomme personer.

Det blev påvist, at adskillige produkter indeholdt lavere niveauer af formaldehyd (< 1 %) end de tilladte 5 %. Dette viser, at det er muligt at producere neglehærdere med lavere niveauer af formaldehyd. Andre stoftyper, der har en hærdende effekt i produkterne, er dog ikke dækket af denne sundhedsvurdering. Det kan ikke udelukkes, at de også kan have en skadelig virkning på brugerne. Ved brug af produktet anbefales det desuden, at anvendelse finder sted i vel ventilerede rum, hvilket formindsker eksponering via inhalation og derved risikoen for irritation af luftvejene. Desuden skal brugerne være meget omhyggelige med at undgå hudkontakt, når neglehærderen påføres neglen.

7.2 Eksponering og risikovurdering af brugere af kunstige negle

Sundhedsvurderingen af de udvalgte 4 akrylater viste, at deres kritiske effekt er deres allergi- og irritationsfremkaldende potentiale. Der blev fundet begrænsede data, der beskriver systemiske effekter.

Stoffer i kunstige negle kan absorberes gennem huden, der omgiver neglen, når/hvis materialet kommer i kontakt med huden. Nogle af stofferne i produktet er flygtige ved stue- og hudtemperatur og kan indåndes efter fordampning fra neglen og områder på huden. Det kan derfor være relevant også at medtage inhalation i risikovurderingen.

Inden neglen behandles, skal den files til. Under denne proces kan brugeren blive eksponeret for fint støv fra neglen indeholdende forskellige kemikalier. Denne eksponering er ikke medtaget i scenarierne, da den vurderes hovedsagligt at være af betydning for negleteknikeren, der ikke er omfattet af dette projekt.

Brugeren kan også bide eller sutte på fingrene og kan derved eksponeres oralt for stoffer i de kunstige negle. I denne risikovurdering er der imidlertid valgt at fokusere på den dermale eksponering, da denne eksponering vurderes at bidrage væsentlig til mulige risici i forbindelse med brugen.

Eksponering for stofferne i kunstige negle afhænger af de typer neglesystemer, der anvendes. Eksponering blev beregnet for en modelperson på 40 kg. Herved inkluderes også yngre piger. Modelpersonen bruger to forskellige kunstige neglesystemer; kunstige akrylnegle (liquid and powder) eller gelénegle. Kunstige negle påsættes højst hver anden måned, men da den største eksponering sker den dag, de kunstige negle påsættes, beskrives et akut scenarie for den dag; uafhængigt af den længerevarende eksponering.

7.2.1 Risikovurdering af systemiske effekter – kunstige akrylnegle

Akrylater

2-Hydroxyethylakrylat, 2 hydroxypropylmethakrylat og ethylendimethakrylat blev fundet i kunstige akrylnegleprodukter.

Neglenes størrelse er max. 40 m². Huden, der omgiver neglene, er ca. 4 cm² (28), hvilket svarer til ca. 9 % af området med negl og hud. Derfor forudsættes det, at 9 % af det anvendte negleprodukt vil dække huden, der omgiver neglen og derved bidrage til den systemiske dosis.

Følgende forudsætninger blev anvendt som et realistisk worst-case scenarie:

Vægt, voksen person:                                          40 kg

Anvendt mængde pr. applikation (væske)           2 ml ˜˜» 2 g

Indhold i produkt:                                               15 % ˜»˜ 150 g/kg produkt

Procent af produkt, der når huden:                      9 %

Absorption:                                                         100 %

Det forudsættes desuden, at en ubetydelig mængde produkt trænger igennem neglen.

På basis af de beskrevne forudsætninger, vil en daglig eksponering blive:

Daglig eksponeringdermal, ethylendimethakrylat:

Daglig eksponering dermal, ethylendimethakrylat

NOAELS for systemiske effekter blev kun fundet for 2 af de 3 akrylater (tabel 7.2).

Tabel 7.2. Den systemiske eksponeringsdosis (SED) og NOAEL’s for akrylater, der blev fundet i kunstige akrylnegle anvendes til at beregne sikkerhedsmargin (MoS)

Stof NO(A)EL
(mg/kg lgv/d)
Maksimal mængde i produkt (%) Daglig dosis, voksen, 40 kg (SED)
(mg/kg lgv/d)
MoS
2-Hydroxyethylakrylat 131 0,03 0,001 131.000
2-Hydroxypropylmethakrylat 1000 10,25 0,46 2.174
Ethylendimethakrylat - 15 0,675 -

På basis af dette scenario og de NOAEL’s, der blev fundet for akrylaterne ses det tydeligt, at stofferne ikke vil udgøre en sundhedsrisiko for brugerne af kunstige akrylnegle i forhold til systemiske effekter. Der blev ikke identificeret NOAEL for ethylendimethakrylat. Med den beregnede eksponering vurderes det, at risikoen for systemiske effekter er ubetydelig.

7.2.2 Risikovurdering af systemiske effekter – kunstige gelénegle

Det realistiske worst-case eksponeringsscenarium af en testperson, der bruger geléneglesystemet var baseret på følgende forudsætninger:

Vægt, voksen person:                            40 kg

Anvendt mængde pr. applikation:        3 g

Indhold i produkt (Gelé):                      8,25 % ˜ 82,5 g/kg produkt

Procent af produkt, der når huden:       9 %

Absorption:                                           100 %

Det forudsættes desuden, at en ubetydelig mængde akrylat trænger igennem neglen.

Med hensyn til det kunstige akrylneglesystem forudsættes det, at 9 % af det anvendte negleprodukt vil dække huden, der omgiver neglen og derved kan bidrage til den systemiske dosis.

Daglig eksponeringdermal, 2-hydroxyethylakrylat:

Daglig eksponering dermal, 2-hydroxyethylakrylat

Tabel 7.3. Den systemiske eksponeringsdosis (SED) og NOAELs for akrylater fundet i gelénegle produkter anvendes til at beregne sikkerhedsmargin (MoS)

Indholdsstof NO(A)EL
(mg/kg lgv/d)
Maksimal mængde i produkt
(%)
Daglig dosis,
voksen, 40 kg
(SED)
(mg/kg lgv/d)
MoS
2-Hydroxyethylakrylat 131 8,25 0,56 234
2-Hydroxypropylakrylat 7A 0,865 0,06 116
2-Hydroxypropylmethakrylat 1000 1,45 0,1 10.000
Ethylendimethakrylat - 0,041 0,003 -

A LOAEC

I lighed med akrylneglesystemet vil geléneglene i forhold til stoffernes systemiske effekter ikke udgøre nogen sundhedsrisiko for brugerne.

7.2.3 Risikovurdering af sensibilisering – kunstige negle

Denne kortlægning af kunstige negle har vist, at produkterne indeholder et bredt spekter af stoffer; f.eks. forskellige akrylater (kapitel 4). En omfattende risikovurdering af produkterne er derfor vanskelig at gennemføre, fordi alle ingredienser ikke er kendt. Den kritiske effekt hos mange akrylater er deres allergifremkaldende potentiale. Denne effekt er det svært at fastsætte en nedre sikker eksponeringsdosis for. Yderligere viser litteraturen, at mange akrylater kryds-reagerer med andre akrylater og således gør sikkerhedsvurderingen mere kompleks (21,32).

Litteraturen viser, at allergiske hudreaktioner er et sundhedsproblem for brugerne at kunstrige negle (20,21,33,34,35). Data fra litteraturen er baseret på humane lappetests på personer med hudproblemer eller allerede har allergier og ikke tests på induktion af allergiske reaktioner hos sunde personer. Litteraturen viser, at allergiske læsioner fremkommet efter brug af kunstige negle ofte opstår rundt om neglene men også ses spredt til ansigt og øjenlåg (31). Allergiske reaktioner kan forekomme i 2 til 4 måneder, og endog 16 måneder efter påsætning af den kunstige negl. Den første indikation er kløe i negleroden. Paronychia, som normalt forekommer i allergiske reaktioner, er forbundet med ulidelige smerter i negleområdet og somme tider med en sovende fornemmelse i negleområdet (paresthesia). Negleroden hæver, og der forekommer sædvanligvis en adskillelse af negl fra negleroden (onycholysis). Den naturlige negl bliver tyndere, den knækker og bliver undertiden misfarvet. Det tager adskillige måneder for neglen at vende tilbage til normalt udseende. Permanent tab af neglene forekommer sjældent (30).

Kunstige akrylnegle

Det kunstige akrylneglesystem består af en væske og et pulver. 2-hydroxypropylmethakrylat og ethylendimethakrylat blev fundet i væsken, der anvendes til at opbygge kunstige negle af akryl. Fem forskellige væsker indeholdt de to akrylater i koncentrationer fra 0,89 til 15 % (tabel 4.3). Den højest fundne mængde var 10,25 % for 2-hydroxypropylmethakrylat og 15 % for ethylendimethakrylat. Pulveret indeholdt ingen af de analyserede akrylater.

På basis af humane lappetests og dyrestudier blev de to akrylater vurderet som svagt allergifremkaldende i en koncentration på 2 %. Der blev dog fundet helt op til 15 % af en af akrylaterne i et af produkterne. Stoffernes potentiale til at kunne elicitere allergi i mindst 13 % af de testede personer når de blev testet i en koncentration af 2 % indikerer, at koncentrationer på 10-15 % kan udgøre en alvorlig risiko for allergi. Det vurderes, at risikoen kan minimeres ved at undgå hudkontakt. Det er vigtigt, at produkterne smøres meget præcist på neglen for derved at undgå kontakt med den omliggende hud. Ved at undgå hudkontakt vurderes det, at risikoen for allergiske hudreaktioner kan nedbringes betydeligt.

Kunstige gelénegle

Geléneglesystemet er baseret på et produkt (en gelé) som smøres på neglen som neglelak ca. 10 gange efter hinanden. 2-Hydroxyethylakrylat blev fundet i 6 af 7 analyserede gelénegleprodukter i koncentrationer fra 3,05 til 8,25 %. 2-Hydroxypropylmethakrylat blev fundet i 4 af 7 produkter men i lavere koncentrationer fra 0,041 til 0,865 %. Ethylendimethakrylat blev fundet i meget lave koncentrationer i 4 produkter, medens 2-hydroxypropylmethakrylat kun blev fundet i 1 produkt i en koncentration på 1,45 % (tabel 4.2). 2-hydroxypropylmethakrylat er det hyppigst forekommende stof af de analyserede akrylater i gelénegle.

2-Hydroxymethakrylat og 2-hydroxypropylmethakrylat blev på basis af humane lappetests vurderet som moderat allergifremkaldende. De to akrylater er fundet at fremkalde allergiske reaktioner hos et stort antal personer (> 8 % af akrylat-overfølsomme personer) i en koncentration på 0,1 %. Akrylaterne vurderes at have et højere potentiale som sensibiliserende end de methakrylater, der findes i akrylnegle. Dette indikerer, at brugen af gelénegle kan udgøre en højere risiko for sensibilisering end akrylnegle.

7.2.4 Overordnet diskussion om kunstige negle

Risikovurderingen viste, at anvendelse af kunstrige negle ikke vil udgøre en risiko for systemiske effekter. Imidlertid, viste vurderingerne, at mængden af akrylater i produkterne har betydning for brugerens sundhedsrisici mht. allergi. Denne kortlægning omhandler kun få akrylater. Det vurderes, at produkterne også kan indeholde et stort spekter af andre akrylater (se tabel 4.4. – 4.5) med samme eller endog større potentiale for kontaktallergi. Kortlægningen viste desuden, at den potentielle risiko for kontaktallergi synes at være højere for geléneglesystemet end for de kunstige akrylnegle (liquid and powder) baseret på indholdet af akrylater i produkterne.


Fodnoter

[5] Følgende anvendelse af produktet fremgår af brugsanvisningen: Påfør et lag den første dag og et lag den anden dag. På tredjedagen fjernes begge lag. Gentag dette i 14 dage. Efter denne behandling i 14 dage skal produktet kun bruges 1-2 gange om ugen. 14-dages behandlingen må ikke gentages mere end 1-2 gange om året.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.