Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i kunstige negle og neglehærdere

6 Sundhedsmæssig vurdering

Der er udført sundhedsvurderinger på formaldehyd fundet i neglehærdere samt på 2-hydroxyethylakrylat, 2 hydroxypropylakrylat, 2- hydroxypropyldimetakrylat og ethylendimetakrylat fundet i kunstige negleprodukter. Stoffernes toksikologiske effekt er beskrevet, herunder stoffernes evne til at inducere allergi. Denne effekt anses for at være den mest kritiske på basis af den megen litteratur, der beskriver allergi efter brug af neglehærdere og/eller kunstige negle.

Når der var tilgængelige data, blev en NO(A)EL[2] for stoffernes kritiske effekt fastsat. NO(A)EL værdien anvendes i forbindelse med eksponeringsscenarier og risikovurderingerne i kapitel 7.

6.1 Sundhedsvurdering af stoffer i neglehærdere

6.1.1 Formaldehyd

Identifikation

Formaldehyd er en farveløs, brændbar reaktiv og let polymeriserende gas ved normal temperatur og tryk. Stoffet har en stram irriterende lugt (2).

Formaldehyd er en normal metabolit i pattedyrs organismer. Den kan dannes fra visse xenobiotiske eller endogene forbindelser, f.eks. aminosyrer (3).

Kemisk navn Formaldehyd
Synonymer Formic aldehyde, methanal, methylen oxid, metylaldehyd, oxymetylen, oxometan
CAS-. 50-00-0
EINECS No. 200-001-8
Molekyl formel CH2O
Molecyl struktur Molecyl struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (4).
Kosmetik (1)
T; R23/24/25: Giftig ved indånding, ved hudkontakt og ved indtagelse.
C; R34: Ætsningsfare.
CARC3; R40: Mulighed for kræftfremkaldende effekt.
R43: Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden.
Der er tilladt en maksimal mængde på 5 % i neglehærdere

Fysisk-kemiske egenskaber
Fysisk tilstandsform Gas
Molvægt (g/mol) 30,03
Smeltepunkt, o C -92° C (5)
Kogepunkt o C -19,5° C (5)
Damptryk (Pa) 3890 mm Hg ved 25° C (5)
Oktanol/vand fordeling (log Kow) 0,35 (5)

Akut toksicitet

Systemiske påvirkninger

De toksiske effekter der er fundet efter eksponering af formaldehyd (ved inhalation) kan afhængig af dosis være slaphed, hovedpine, mavesmerter, besvimelse, angstfornemmelse, brændende følelse i næse og svælg, tørst, klam hud, påvirkning af centralnervesystemet, cyanosis, diarre, svimmelhed, irritation og nekrose i slimhinder og svælg, opkastning, kvalme, koma og chok (6).

Indtagelse af vandige opløsninger kan forårsage nyreskader og føre til øget forekomst af format i urinen (6).

Lokale effekter

Irritation og allergi

Formaldehyd forårsager irritation i øjne, hud og slimhinder (3). Ved standardiserede lappetest ses formaldehydkoncentrationer at forårsage hudirritation hos raske personer ved 2 % og højere (7).

Der har ikke været påvist signifikant nedsat lungefunktion hos voksne med eller uden astma efter tre timers eksponering for 0,5 til 3 ppm (0,6 -3,6 mg/m³) formaldehyd (3,8).

Induktion af hudallergi er set ved eksponering for formaldehyd. En induktionsgrænse er ikke klart fastsat, men den er estimeret til mindre end 5 % vandig opløsning (3). Forskellige studier har klassificeret formaldehyd som moderat til stærk allergifremkaldende (9,10,11).

I en undersøgelse (maksimization test) på marsvin blev der observeret kontaktallergi i 100 % af dyrene ved en formaldehydkoncentration på 2 % (7).

En LLNA (Local Lymph Node Assay) undersøgelse er blevet udført med formaldehyd. Den viste, at formaldehyd kan forårsage allergi. Allergi blev påvist ved en koncentration på 0,96 % formaldehyd (12). I en anden LLNA undersøgelse fremkaldte en formaldehydkoncentration på 0,4 % allergi (9).

I løbet af de sidste 30 år er der blevet udført et stort antal humane lappetests med vandige formaldehydopløsninger i koncentrationer på op til 1 til 2 % (7). Allergiske reaktioner på formaldehydkoncentrationer på 1 % er blevet set hos patienter med hudproblemer.

I en undersøgelse (serial dilution test) blev 8/35 formaldehyd-overfølsomme personer eliciteret med allergi ved den lavest testede koncentration (0,1 %) (7).

I et andet studie, sås få positive reaktioner ved koncentrationer under 0,1 % formaldehyd. Følgende responsfrekvenser blev observeret: 9/20 ved 0,5 %, 3/20 ved 0,1 %, 2/20 ved 0,05 %, and 1/20 ved 0,025 % (7).

I dosis-respons studier, hvor formaldehyd blev påført huden og okkluderet hos formaldehyd-overfølsomme personer, blev det observeret, at fremkaldelse af allergi overfor formaldehydkoncentrationer under 0,025 – 0,05 % er sjælden.(7).

Det konkluderes, at LLNA undersøgelser har vist, at formaldehyd er i stand til at forårsage allergi. Undersøgelserne tyder på, at formaldehydkoncentrationer så lave som 0,4 – 0,96 % kan forårsage sensibilisering hos ikke-overfølsomme personer. For formaldehyd-overfølsomme personer er der udført et stort antal humane lappetests. Det konkluderes, at formaldehydkoncentrationer under 0,025 – 0,05 % sjældent fremkalder allergi.

Standardiserede lappetests har desuden vist, at formaldehydkoncentrationer på 2 % og højere kan fremkalde hudirritation. Dette viser, at koncentrationer, der fremkalder respons på hudirritation er identiske med dem der fremkalder en allergisk respons på hud.

Toksicitet forårsaget af gentagen, længerevarende eksponering

Gentagen påvirkning af formaldehyd forårsager kun toksiske effekter i vævene, der har direkte kontakt efter inhalation, oral eller dermal eksponering. Effekterne er karakteriseret ved lokal vævsnedbrydning og efterfølgende reetablering af skaden. Læsioner hos forsøgsdyr sker typisk i næsen efter inhalation, i maven efter oral indtagelse og på huden efter dermal påføring. Læsionernes art afhænger af vævenes iboende evner til at respondere på skaden og af stoffets koncentration (3).

Under et 2 års kronisk foderstudie i rotter blev der fundet en NOAEL på 15 mg/kg/dag. NOAEL var baseret på udvikling af læsioner i mavetarmkanalens slimhinde og histopatologiske ændringer i nyrerne efter indtagelse af formaldehyd via drikkevand (13). En oral RfD[3] på 0,2 mg/kg lgv/dag er fastsat på grundlag af dette studie (13).

Genotoksicitet

Formaldehyd er genotoksisk i forskellige in vitro systemer (14,15,16). Der findes adskillige in vivo studier, der belyser formaldehyds mutagene potentiale. Konklusionen på disse studier er utilstrækkelig, og der er modstridende beviser på formaldehyds gentoksiske potentiale hos mennesker, der er eksponeret for arbejdsmiljøniveauer

Carcinogenicitet

Formaldehyd er kræftfremkaldende på steder, der kommer i kontakt med stoffet som en konsekvens af epitelcellers regenererende celledeling som værn mod vævsødelæggelse og mutationer. Dette er baseret på studier på både mennesker og dyr (14).

En TD50[4] er rapporteret for rotter og mus. Den laveste TD50 blev fundet for rotter ved 1,35 mg/lgv/dag (17). Baseret på denne værdi kan en acceptabel dosis sættes til 2,7 x 10-6 mg/lgv/dag5. Efter eksponering for denne dosis er der en risiko for cancer i 1 ud af 1 million eksponerede personer. Dette livstidsrisiko er generelt accepteret.

Reproduktionstoksicitet

Der er ingen evidens for, at formaldehyd kan forårsage fosterskade eller kan påvirke reproduktionen ved inhalation (6).

Kritisk effekt

Induktion og fremkaldelse af allergi betragtes som værende den kritiske effekt ved eksponering af huden med formaldehyd. En grænse for induktion er ikke blevet klart fastsat, men en koncentration på 0,4 – 0,96 % formaldehyd er blevet fastsat som den nedre koncentration for induktion af allergi i LLNA forsøg. Desuden er der udført en lang række humane lappetests. Det konkluderes af disse, at formaldehydkoncentrationer under 0,025 – 0,05 % sjældent fremkalder allergi hos formaldehyd-overfølsomme personer.

Derfor kan en koncentration på 0,01 % formaldehyd betragtes som en sikker koncentration, der omfatter både formaldehyd-overfølsomme personer og induktion af ikke-overfølsomme personer. Der er sat en sikkerhedsfaktor på 100 for data fra LLNA undersøgelserne om ekstrapolering af data fra dyr til mennesker og ved at inkludere særligt følsomme menneskelige individer.

En oral referencedosis (RfD) på 0,2 mg/kg lgv/dag er fastsat for formaldehyd baseret på en NOAEL på 15 mg/kg lgv/dag i rotter, der har indtaget formaldehyd via drikkevandet. Virkningerne var reduceret øgning af legemsvægt og påvirkninger i mavetarmkanalen.

Formaldehyd har et kræftfremkaldende potentiale. En acceptabel livstidsrisikodosis for cancer er vurderet til 2,7 x 10-6 mg/kg/lgv/dag. Efter eksponering for denne dosis er der en risiko for cancer i 1 ud af 1 million eksponerede personer. Dette risikoniveau er generelt accepteret.

Tabel 6.1 Sammendrag af data for formaldehyd

Toksikologiske data (dyr)  
NOAEL, indtagelse, rotte 15 mg/kg lgv/dag
Acceptabel dosis – livstids risiko, cancer 2,7 × 10-6 mg/kg lgv/dag
Oral reference dosis (RfD) 0,2 mg/kg lgv/dag

6.2 Sundhedsvurdering af stoffer i kunstige negle

6.2.1 2-Hydroxyethylakrylat

Identifikation

2-Hydroxyethylakrylat er en farveløs væske med en sød, behagelig duft (5).

2-Hydroxyethylakrylat er anført i positivlisten for monomerer og andre opstartsstoffer for plastik og emballage beregnet til kontakt med fødevarer. Mens der ikke er anbefalinger til et specifikt migrationsniveau eller restniveau har EU foreslået en maksimal total daglig indtagelse på 0,1 mg/kg lgv akrylat (målt som akrylsyre) (18).

Kemisk navn 2-Hydroxyethylakrylat
Synonymer Ethylenglycol, monoakrylat, hydroxyethylakrylat, 2-propenoic acid, 2-hydroxyethyl ester
CAS-No. 818-61-1
EINECS No. 212-454-9
Molekyle formel C5H8O3
Molekyle struktur Molecyl struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (4)
T; R24: Giftig ved hudkontakt.
C; R34: Ætsningsfare
R43: Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden.
N; R50: Meget giftig for organismer, der lever i vand.

Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk tilstandsform væske
Molvægt (g/mol) 116,13
Smeltepunkt, oC Ingen oplysninger
Kogepunkt oC 191° C (19)
Damptryk (Pa) 0,0523 mmHg at 25° C (19)
Oktanol/vand fordeling (log Kow) -0,21 (5)

Akut toksicitet

Systemiske effekter

Studier om akut toksicitet hos 2-hydroxyethylakrylat angiver den orale LD50 værdi til at være 540 – 1070 mg/kg lgv. Kliniske tegn (efter indtagelse af en 10 % vandig opløsning) var bl.a. hyperaktivitet, stiv behåring, muskelsvaghed, blodudsivning i mavetarmkanal hos dyr, der døde. Ufortyndet materiale kan forårsage ætsning i mund, hals, og mavetarmkanalen (18). I akutte dermale toksikologiske studier blev der observeret LD50 værdier på 154 (kaniner, ufortyndet materiale) og >1000 mg/kg lgv (rotter, hjælpestof olivenolie). Ved høje koncentrationer blev reduceret øjenlågsfarve, reduceret hornhinde refleks, tab af evne til at rejse sig og muskelkoordinering observeret (18).

Akutte inhalationsstudier, hvor rotter blev eksponeret for 333 til 394 ppm (» 1580 - 1870 mg/m³) 2-hydroxyethyleakrylat i 4 eller 8 timer medførte irritation. Koncentrationen var i nærheden af grænsen for hvor død begyndte at indtræffe. Næsten 100 % ‘s dødelighed blev observeret for rotter eksponeret for 5000 ppm (2500 mg/m³) og koncentrationer derover (18).

Disse data indikerer at 2-hydroxyethylakrylat er moderat akut toksisk.

Lokale effekter
Irritation og allergi

2-Hydroxyethylakrylat virker meget irriterende på huden (5,18). Flere studier har vist, at ufortyndet 2-hydroxyethylakrylat virker meget irriterende på huden, hvis stoffet er i kontakt med huden tilstrækkeligt længe (18).

Ved øjenkontakt kan 2-hydroxyethylakrylat forårsage alvorlig irritation og forvolde uigenkaldelig skade på hornhinden (18).

Allergistudier på dyr og mennesker viser, at 2-hydroxyethylakrylat er et allergen og kan krydsreagere med andre akrylater. 2-Hydroxyethylakrylat er fundet allergifremkaldende i både LLNA tests, Buehler tests og maximazation tests i marsvin; dog er nogle af studierne af ældre dato (1970-1995) (18). Tolv akrylat-overfølsomme patienter blev testet med forskellige stoffer inklusive 2-hydroxyethylakrylat i en lappetest. Ti af tolv patienter viste positive reaktioner over for 2-hydroxyethylakrylat, når de blev testet med en koncentration på 0,1 % (20). I en anden human lappetest med akrylat-overfølsomme testpersoner reagerede 8 % positivt over for 2-hydroxyethylakrylat i en koncentration på 0,1 % (21).

På grundlag af disse studier vurderes 2-hydroxyethylakrylat at have et moderat potentiale for at fremkalde allergi hos akrylat-overfølsomme individer.

Toksicitet ved gentagen eller længerevarende eksponering

Gentagen eksponering for 2-hydroxyethylakrylat (0, 5, 10, 25 ppm ˜ 0, 24, 48, 119 mg/m³) af rotter via inhalation (7 t/dag, 5 dage/uge i fire uger) forårsagede alvorlig nasal irritation som medførte død på grund af svigtende åndedræt ved højere koncentrationer. LOAEC blev estimeret til 5 ppm (25 mg/m³) for 2-hydroxyethylakrylat baseret på irritation af hornhinden (18). I et andet studie var effekten på forsøgsrotter efter 18 måneders eksponering for 5 ppm 2-hydroxyethylakrylat irritation af åndedrætsorganerne, uden signifikant tegn på systemisk toksicitet (18).

Foderstudier med rotter og hunde har vist, at 2-hydroxyethylakrylat har lav toksicitet efter gentagen dosering via denne rute. Der blev ikke påvist effekter ved den højest testede dosis op til 131 mg/kg/lgv i foderet. En NOAEL på 131 mg/kg/lgv blev fastsat hos hunde, der blev fodret med op til 131mg/kg lgv i deres foder (18).

Genotoksicitet

2-Hydroxyethylakrylat havde ikke mutagen effekt på S.typhimurium (bakteriel reverse mutation assay) in vitro med eller uden metabolisk aktivering, men var positiv med metabolisk aktivering hvis testet med to E.coli stammer. Der blev ikke set kromosomskader i et 18-måneders inhalationsstudie. Fire rotter pr. køn pr. gruppe blev aflivet efter eksponering i 12 måneder og benmarvsceller blev undersøgt for kromosomskader. Ingen effekter blev observeret (18).

2-Hydroxyethylakrylat viser ikke tegn på mutagent potentiale in vivo ved eksponering via indånding.

Carcinogenicitet

Der blev ikke observeret carcinogene effekter i et kronisk toksicitet/oncogenicititets studie, der blev foretaget med indånding som eksponeringsrute (18).

Reproduktionstoksicitet

Histopatologiske undersøgelser af rotters reproduktionsorganer i et 18-måneders inhalationsstudie viste en øgning af aldersrelaterede læsioner (fibrinoid nedbrydning af sædstrengene) og betændelse i uterus (uden andre associerede histopatologiske effekter). De fundne effekter blev vurderet ikke at være behandlingsrelaterede og ikke skadelig for reproduktionen (18).

Indtagelse af 2-hydroxyethylakrylat via foderet hos rotter eller hunde resulterede ikke i behandlingsrelaterede effekter på testikelvægt eller histopatologiske ændringer i testikler eller uterus (18).

Kritiske effekter

2-Hydroxyethylakrylats kritiske effekter er dets potentiale til at kunne inducere og elicitere irritation og kontaktallergi. Der blev ikke fundet en nedre sikker dosis for kontaktallergi, men der blev fundet elicitering af allergi ved en koncentration på 0,1 %. Baseret på tilgængelige studier med 2-hydroxyethylakrylat vurderes det, at stoffet har et moderat potentiale til at kunne inducere kontaktallergi.

Tabel 6.2 Sammenfatning af data for 2-hydroxethylakrylat

Toksikologiske data (dyr)  
NOEL, (mg/kg lgv), oral, hund 131 mg/kg lgv/dag

6.2.2 2-Hydroxypropylakrylat

Identifikation

2-Hydroxypropylakrylat (HPA) er en klar til let gul væske med en sød lugt (22).

Der er kun fundet begrænsede data på 2-hydroxypropylakrylat. Imidlertid blev der fundet data på hydroxypropylakrylat (CAS nr. 25584-83-2). Et typisk hydroxypropylakrylatprodukt indeholder ca. 75-80 % 2-hydroxypropylakrylat og 20-25 % 1-methyl-2-hydroxypropylakrylat. Nedenfor anvendes de toksikologiske data for dette produkt også til at beskrive 2-hydroxypropylakrylats toksicitet.

Kemisk navn 2-hydroxypropylakrylate
Synonymer 1,2-Propanediol, 1-akrylat, propylenglycol monoakrylat, beta-hydroxypropylakrylat
CAS-No. 999-61-1
EINECS No. 213-663-8
Molekyle formel C6H10O3
Molekyle struktur Molekyle struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (4)
T; R23/24/25: Giftig ved indånding, ved hudkontakt og ved indtagelse.
C; R34: Ætsningsfare.
R43: Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden.  

Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk tilstandsform Væske
Molvægt (g/mol) 130,14 (22)
Smeltepunkt, oC Ingen oplysninger
Kogepunkt oC 77° C (22)
Damptryk (Pa) 0,174 mmHg at 25° C (19)
Oktanol/vand fordeling (log Kow) 0,35 (19)

Akut toksicitet
Systemiske effekter

2-Hydroxypropylakrylat har moderat til lav toksicitet efter oral eksponering. LD50 værdier for rotter ved oral eksponering var 250 til 500 mg/kg lgv med rapporterede værdier så høje som 590 til 1300 mg/kg lgv. Musens orale LD50 værdi var 1060 mg/kg lgv (22). LD50 værdier hos kaniner efter lokal applikation varierer fra 170 mg/kg lgv til 250 mg/kg lgv. Dyrene, der overlevede, udviklede moderat ødem, moderat til alvorlig necrose og lokale tegn på irritation på applikationsstedet (22).

Lokale effekter
Irritation og allergi

2-Hydroxypropylakrylat virker irriterende på øjne, næse og åndedrætsorganer (22). Hydroxypropylakrylat virker meget irriterende på huden (23).

Allergistudier på dyr og mennesker viser, at hydroxypropylakrylat er allergifremkaldende og vil krydsreagere med andre akrylater. I marsvin er 2-hydroxypropylakrylat et af de mere potente sensibiliserende stoffer (22).

Ni patienter, der var akrylat-overfølsomme blev i en lappetest testet med forskellige stoffer heriblandt 2-hydroxypropylakrylat. Syv ud af ni patienter reagerede positivt over for 2-hydroxypropylakrylat i en koncentration på 0,1 %, hvilket indikerer et potentiale for kontaktallergi (20). Det vurderes på basis af humane og dyredata, at 2-hydroxypropylakrylat har et moderat potentiale for at elicitere og inducere allergi.

Toksicitet ved gentagen eller længerevarende eksponering

Rotters, mus’, kaniners og hundes gentagen eksponering for dampe af hydroxypropylakrylat (6 t/dag, 5 dage/uge i 21 eller 20 eksponeringer) resulterede i alvorlig irritation af de øvre åndedrætsorganer med døden til følge. Døden skyldes svigtende åndedræt ved højere koncentrationer og koncentrationsrelateret lokal irritation ved sublethal eksponering. LOAEC værdien baseret på irritation var for hydroxypropylakrylat 5 ppm (27 mg/m³). Systemisk toksicitet blev ikke observeret (23).

Genotoksicitet

2-hydroxypropylakrylat var ikke mutagent i et in vivo mikronucleus studie med mus (23).

Hydroxypropylakrylat var ikke mutagent i S.typhimurium (bakteriel reverse mutation studie) in vitro med eller uden metabolisk aktivering, men var positiv med metabolisk aktivering, hvis testet med to E.coli stammer. Hydroxypropylakrylat var negativ i et genmutationsforsøg udført med pattedyrsceller in vitro, men udviste clastogenisk aktivitet i cytogen og kromosom aberration forsøg. I disse pattedyrscelle forsøg, var der kun positive resultater ved koncentrationer, der resulterede i signifikant celledød. Derfor vurderes de positive resultater at være tvivlsomme. Hydroxypropylakrylat var ikke mutagent i en in vivo muse mikronucleus test (23).

Generelt betragtet og baseret på de tilgængelige data vurderes hydroxypropylakrylat ikke at have mutagent potentiale in vivo (23).

Carcinogenicitet

Der er ingen data fundet.

Reproduktionstoksicitet

Baseret på resultater fra dyrestudier, der vurderer eksponering for hydroxypropylakrylat og 2-hydroxypropylakrylat dampe, forventes der ingen reproduktionstoksicitet hos 2-hydroxypropylakrylat. 2-Hydroxypropylakrylat er ikke fosterskadende ved eksponering via inhalation (23).

Kritiske effekter

Den kritiske effekt af 2-hydroxypropylakrylat er dets potentiale til at elicitere og inducere allergiske reaktioner og at irritere huden. Der er ikke blevet fastsat en nedre sikker dosis for kontaktallergi, men elicitering af allergiske reaktioner blev observeret hos mennesker ved koncentrationer på 0,1 %.

Tabel 6.3 Sammenfatning af data for 2-hydroxpropylakrylat

Toksikologiske data (dyr)  
LOAEC, (mg/m³), inhalation, rotte 27 mg/m³ » 7 mg/kg lgv/day

6.2.3 2-Hydroxypropylmethakrylat

Identifikation

2-Hydroxypropylmethakrylat er en klar væske med en let akrylisk lugt (5).

Kemisk navn 2-hydroxypropylmethackylat
Synonymer 1,2-Propanediol, 2-methyl, monomethakrylat, Hydroxypropyl methakrylate, Propylen glycolmonometakrylat
CAS-No. 27813-02-1
EINECS No. 248-666-3
Molekyle formel C7H12O3
Molekyle struktur Molekyle struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (4).
Ikke klassificeret

Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk tilstandsform Væske
Molvægt (g/mol) 144,18 (5)
Smeltepunkt, oC -89° C (19)
Kogepunkt oC 87° C (24)
Damptryk (Pa) 0,022 mmHg at 25° C (24)
Oktanol/vand fordeling (log Kow) 0,48 (24)

Akut toksicitet
Systemiske effekter

2-hydroxypropylmethakrylat har en lav akut toksicitet. LD50 i rotter er 11.200 mg/kg lgv efter oral eksponering (19,24).

Lokale effekter
Irritation og allergi

Dampe af 2-hydroxypropylmethakrylat virker irriterende på øjne og åndedrætsorganer. Væsken virker irriterende på øjnene (5).

På marsvin viste 2-hydroxypropylmethakrylat et svagt potentiale for at inducere allergi i en maximisation test (24).

2-Hydroxypropylmethakrylat er observeret at kunne elicitere allergiske reaktioner i lappetests. 17,5 % af de testede akrylat-overfølsomme patienter reagerede på 2-hydroxypropylmethakrylat i en koncentration på 2 % (21). I en anden lappetest blev 11 akrylat-overfølsomme patienter testet med forskellige stoffer inklusive 2-hydroxypropylmethakrylat. Seks ud af elleve patienter viste positiv reaktion på 2-hydroxypropylmethakrylat testet i en koncentration på 2 %. Dette påviser et svagt potentiale for at kunne elicitere allergiske reaktioner (20).

Toksicitet ved gentagen eller længevarende eksponering

Der er ingen data fundet.

Genotoksicitet

Ved 0,35 mg/ml inducerede 2-hydroxypropylmethakrylat clastogenicitet i et in vitro forsøg med eller uden aktivering. Der er ikke fundet andre studier, der belyser 2-hydroxypropylmethakrylats mutagene potentiale (24).

Carcinogenicitet

Der er ingen data fundet.

Reproduktionstoksicitet

I et rottestudie blev der fastsat en NOAEL på 1000 mg/kg lgv/dag for reproduktions- og udviklingseffekter, der viste, at 2-hydroxypropylmethakrylat har et lavt potentiale til at kunne forårsage reproduktionstoksicitet (24).

Kritiske effekter

2-Hydroxypropylmethakrylats kritiske effekter er dets potentiale til at kunne elicitere og inducere allergiske reaktioner. Der er ikke blevet fastsat nogen nedre sikker grænse for denne effekt, men elicitering af allergiske reaktioner blev observeret ved en koncentration på 2 % hos mennesker. En NOAEL blev fastsat i et reproduktionsstudie i rotter.

Tabel 6.4 Sammenfatning af data for 2-hydroxypropylmethakrylat

Toksikologiske data (dyr)  
NOAEL, (mg/kg lgv/dag), reproduktionstoxicitet, rotte 1000

6.2.4 Ethylendimethakrylat

Identifikation

Biologisk betragtet ligner methakrylat akrylat undtagen på lavere reaktivitet og således reduceret toksicitet. Dette skyldes sandsynligvis sterisk hindring af dets metylgrupper (5).

Kemisk navn Ethylendimethakrylat
Synonymer Ethylenglycoldimethakrylat, ethyldiol metakrylat, glycoldimethakrylat
CAS-No. 97-90-5
EINECS No. 202-617-2
Molekyle formel C10H14O4
Molekyle struktur Molekyle struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (4).
Xi;R37: Irriterer åndedrætsorganerne.
R43: Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden.

Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk tilstandsform Væske
Molvægt (g/mol) 198,22 (5)
Smeltepunkt, oC -40° C (5)
Kogepunkt oC 80,7° C (19)
Damptryk (Pa) 0,188 mmHg at 25° C (19)
Oktanol/vand fordeling (log Kow) 2,2 (5)

Akut toksicitet
Systemiske effekter

Ethylendimethakrylat har en lav akut toksicitet. Oral LD50 i mus er 2.000 mg/kg lgv, medens værdien er 3.300 mg/kg lgv i rotter (19).

Lokale effekter
Irritation og allergi

Ethylendimethakrylat virker irriterende på øjne og åndedrætsorganer (5).

Seksogtyve akrylat-overfølsomme individer blev testet med forskellige stoffer inklusiv ethylendimethakrylat ved en lappetest. Tyve ud af syvogtyve individer reagerede positivt på ethylendimethakrylat, der var testet i en koncentration på 2 %. Dette indikerer et allergifremkaldende potentiale (20). I en anden human lappetest reagerede 13 % af de akrylat-overfølsomme patienter positivt over for ethylendimethakrylat i en 2 % koncentration (21).

Baseret på en LLNA test, blev ethylendimethakrylat klassificeret som et svagt allergen. Koncentrationen, der forårsagede allergi var 35 % (25).

Baseret på disse dyre- og menneskestudier vurderes det, at ethylendimethakrylat har et svagt allergifremkaldende potentiale.

Toksicitet ved gentagen eller længerevarende eksponering

Gentagen eksponering via inhalation med ethylendimethakrylat (6 t/dag, for 13 eksponeringer af rotter) i en koncentration på 1 mg/m³ forårsagede let døsighed. Legemsvægt og urinparametre forblev uændrede (26).

Carcinogenicitet

Der er ingen data fundet.

Genotoksicitet

Ethylendimethakrylat viste sig ikke at være mutagent i Ames test (S. typhimurium) med eller uden aktivering (26). Stoffet inducerede mutationer på TK gene locus i L5178Y muselymfeceller med metabolisk aktivering i koncentrationer fra 400 to 700 nl/ml. Uden metabolisk aktivering forårsagede koncentrationer op til 800 nl/ml høj cytotoksicitet uden forhøjet mutation (5).

Baseret på disse studier er ethylendimethakrylats mutagene potentiale ikke fuldstændig verificeret.

Reproduktionstoksicitet

Der er ingen data fundet.

Critical effect

Ethylendimethakrylats kritiske effekter er stoffets evne til at frembringe og inducere allergiske reaktioner. Der er ikke fastsat nogen nedre sikker dosis for denne effekt, men allergiske reaktioner forekommer ved en koncentration på 2 % ethylendimethakrylat hos mennesker. Der blev ikke fundet en NOAEL for systemiske effekter.

Tabel 6.5 Sammenfatning af data for ethylendimethakrylat

Toksikologiske data (dyr)  
- -


Fodnoter

[2] No Observed (Adverse) Effect Level

[3] RfD: Reference Dosis; kalkuleret fra NOAEL og en sikkerhedsfaktor på normalt 100

[4] TD50: Livstidsdosis (mg/kg lgv/dag), der inducerer tumorer i halvdelen af forsøgsdyrene som ville have forblevet tumorfri ved nul-dosis.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.