Evaluering af vejstøjstrategien, hovedrapport

Forord

Regeringen nedsatte i 2002 en tværministeriel arbejdsgruppe, Vejstøjgruppen, med deltagelse af Miljøministeriet, Finansministeriet, Trafikministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Justitsministeriet samt Økonomi- og Erhvervsministeriet. Miljøstyrelsen (Miljøministeriet) varetog formandskab og sekretariat for gruppen.

Vejstøjgruppen fik til opgave at udarbejde et forslag til strategi for begrænsning af vejtrafikstøj, herunder at gennemføre de nødvendige delundersøgelser og udredninger. I strategien skulle muligheden for at nå målet i Trafik 2005 om begrænsning af vejtrafikstøj belyses. Det var endvidere et formål, at Vejstøjstrategien skulle være med til at sikre et godt grundlag for implementering af EU-direktivet om styring og vurdering af ekstern støj.

I november 2003 afleverede Vejstøjgruppen sit forslag til regeringens Vejstøjstrategi. Forslaget blev senere godkendt af regeringen og har siden været grundlaget for statens indsats på vejstøjområdet.

Det er en del af strategiens 10 centrale initiativer, at der skal gøres status for strategien hvert femte år i tilknytning til implementeringen af EU’s støjdirektiv og i den forbindelse skal behovet for at justere strategien vurderes.

Miljøstyrelsen har derfor bedt Rambøll om at gennemføre en evaluering af Vejstøjstrategien fra 2003.

Evalueringen omfatter følgende hovedaktiviteter:

  1. Status for Vejstøjstrategiens 10 statslige initiativer og andre statslige initiativer.
  2. Status for udbredelse af virkemidler mod vejstøj blandt kommunerne.
  3. En vurdering af hvilke nøgleindikatorer, der kan anvendes til at beskrive den aktuelle støjsituation til brug for at evaluere indsatsen fra 2003 til 2008 og den fremtidige indsats.
  4. En begrænset undersøgelse, der ajourfører beregningerne af virkemidlernes omkostninger og effekt, og som giver grundlag for at også det samfundsøkonomiske resultat af enkelte virkemidler kan beregnes.
  5. Et begrænset litteraturstudie, der ajourfører vurderingen af vejstøjens helbredseffekter.

Det er intentionen, at evalueringen skal gøre det muligt efterfølgende at udarbejde et forslag til en justeret Vejstøjstrategi, hvis dette besluttes.

Det har ikke indgået at revurdere den samfundsøkonomiske enhedspris for vejstøj, men det er søgt vurderet om der er behov for at revurdere prisen, og om der foreligger et grundlag for at gøre det.

Det skal bemærkes, at en igangværende undersøgelse i Danmark ”Trafikstøj ved hjemmeadresse og risiko for hjertekarsygdom og død”, der gennemføres af Kræftens Bekæmpelse med støtte fra bl.a. Miljøstyrelsen, endnu ikke er afsluttet og derfor ikke indgår i denne evaluering.

Parallelt med evalueringen har Miljøstyrelsen fået gennemført et opdateret skøn over antallet af støjbelastede boliger i Danmark. Resultaterne herfra indgår i denne evaluering.

Evalueringsprojektet har ikke omfattet en følgegruppe, men der har været gennemført dialogmøder med deltagelse af repræsentanter for Sundhedsstyrelsen, Færdselsstyrelsen, Transportministeriet, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, Kommunernes Landsforening og Miljøstyrelsen. Deltagerne i disse møder har alene bistået med faglige og faktuelle oplysninger og har ingen andel i rapportens indhold, vurderinger og konklusioner.

Det har kun været muligt at udarbejde denne evaluering, fordi en lang række personer og interessenter har stillet sin viden og inspiration til rådighed. I særlig grad skal det fremhæves, at medarbejdere i 35 kommuner velvilligt har bidraget ved at lade sig interviewe om kommunernes arbejde med vejstøj. Uden dette bidrag ville evalueringen ikke have været mulig at gennemføre.

Derudover har vi i særlig grad nydt godt af faglig og faktuel bistand fra Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, Sundhedsstyrelsen, Færdselsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

Evalueringen er gennemført af en projektgruppe i Rambøll bestående af Allan Jensen, Morten Agerlin Petersen og Kenneth G. Lillelund. Rapporten er udarbejdet af Allan Jensen. Rapporten er i sine konklusioner, vurderinger og anbefalinger ikke nødvendigvis udtryk for Miljøstyrelsens holdninger.

Mats E. Nilsson, Gösta Bluhm, Birgitta Berglund, Institutet för Miljömedicin, Karolinska institutet, Stockholm, har udarbejdet den rapport om vejstøjens helbredseffekter, der er vedlagt som bilag 1. Den er grundlag for hovedrapportens afsnit om helbredseffekter og gener.

Brian Kristensen og Jørgen Jakobsen i Miljøstyrelsen har fungeret som konstruktive og inspirerende opdragsgivere.

Odense den 9. april 2010

Allan Jensen
Afdelingsleder

 



Version 1.0 Maj 2010, © Miljøstyrelsen.