Evaluering af vejstøjstrategien, hovedrapport

1 Vejstøjstrategiens hovedpunkter

1.1 Helbredseffekter blev dokumenteret

Det var bemærkelsesværdigt, at Vejstøjstrategien ikke kun på traditionel vis konstaterede vejstøjproblemets omfang ved henvisning til antallet af støjbelastede boliger og de gener beboerne udsættes for. For første gang leverede Vejstøjgruppen samlede analyser af vejstøjens konsekvenser og satte tal på de samfundsøkonomiske omkostninger. Frem for alt blev der fremlagt dokumentation for vejstøjens helbredseffekter og, om end med nogen usikkerhed, for at vejstøj medfører tidligere død end ellers for 200 – 500 mennesker hvert år.

De samlede omkostninger knyttet til støjens genevirkning og helbredseffekter blev beregnet til 8,7 mia. kr. årligt. Dermed var etableret et grundlag for at vurdere om det samfundsøkonomisk vil give mening at investere i begrænsning af støj fra veje, og de nødvendige investeringer kunne sættes i relation til besparelser på helbredseffekter og geneeffekter.

Vejstøjstrategien satte således vejstøjens helbredseffekter på dagsordenen og dokumenterede, at støjen giver anledning til dødsfald i et omfang der i størrelsesorden svarer til dødsfald ved trafikulykker. Alligevel er det i høj grad stadig vejstøjens genemæssige effekter, der er drivkraften for det arbejde, som gennemføres til begrænsning af vejtrafikstøj.

Figur 1. Presseomtale. Vejstøjstrategiens analyse af vejstøjens helbredseffekter gav anledning en del opmærksomhed - også udenfor Danmarks grænser (Jyllandsposen, Aftonblandet).

Figur 1. Presseomtale. Vejstøjstrategiens analyse af vejstøjens helbredseffekter gav anledning en del opmærksomhed - også udenfor Danmarks grænser (Jyllandsposen, Aftonblandet).

1.2 Analyse af tekniske virkemidler

Et andet centralt element i Vejstøjstrategien var en teknisk og økonomisk analyse af de tekniske hjælpemidler, der er til rådighed for at reducere støjen. Strategien pegede med stærke økonomiske argumenter på, at mange af virkemidlerne ofte giver et samfundsøkonomisk positivt resultat. Særlig anvendelse af støjreducerende vejbelægninger er en af de de mest omkostningseffektive metoder til at begrænse vejstøj.

1.3 Vejstøjstrategien 2003

I regeringens trafikhandlingsplan Trafik 2005 fra 1993 blev opstillet et mål om at reducere antallet af stærkt støjbelastede boliger fra 150.000 til 50.000 inden 2010. Vejstøjgruppen konstaterede i 2003, at det ville kræve investeringer i størrelsesordenen 7 mia. kr. at opfylde dette mål, og at det ikke kunne ske med samme omkostningseffektivt som en indsats over en længere årrække. Vejstøjgruppens forslag til strategi var derfor, at "…indsatsen mod vejstøj planlægges over en længere tidshorisont, så denne kan planlægges mere omkostningseffektivt.". Gruppen udpegede på det grundlag ti statslige initiativer til begrænsning af vejstøj og pegede på, at EU-direktivet om ekstern støj i 2007 – 2008 vil udløse støjhandlingsplaner hos en række ansvarlige myndigheder[1].


[1] Forslag til strategi for begrænsning af vejtrafikstøj, Vejstøjgruppen, 2003

 



Version 1.0 Maj 2010, © Miljøstyrelsen.