Idékatalog til affaldsforebyggelse 8 Sygehuse (regioner)
8.1 Reducere madspildHospitalerne arbejder med at reducere mængden af madaffald på forskellig måde. På Hvidovre hospital har man omlagt hele madproduktionen. Køkkenet arbejder som en restaurant. Patienterne bestiller deres mad på et menukort på det tidspunkt, hvor de har lyst til at spise. Maden leveres senest 45 min efter bestilling. Omlægningen sikrer en højere kvalitet indenfor den samme økonomiske ramme og samtidigt spares 40 tons madaffald om året. (Dagens Medicin 2008) 8.2 Få styr på affaldsforebyggelsen internt i virksomhedenDer er udarbejdet en guideline om affaldsforebyggelse for ansatte i hospitals- og plejesektoren i Finland. Materialet tager udgangspunkt i at affaldsforebyggelsen sker uden at gå på kompromis med hygiejnen. Den giver praktiske tips til de ansatte i hverdagen om, hvordan affald kan reduceres eller undgås ved at skifte fra engangsartikler til flergangsartikler og ved at reducere medicinsk og kemisk affald.(YTV 2009f). 8.3 Sætte krav i udbud og ved indkøbSønderborg Sygehus har i 2003 udarbejdet en vejledning om miljøkrav til leverandører, der henvender sig til producenter, leverandører og indkøbere i sygehussektoren. Det er målet gennem et samarbejde at skabe miljøforbedringer, der skal bidrage til en bedre befolkningssundhed og et renere miljø. Vejledningen har også fokus på affaldsforebyggelse (Sønderborg Sygehus 2003).
|