Forundersøgelse af madspild i Danmark

10 Referencer

ADEME 2009: French national household waste characterisation survey Results 2007.
http://basse-normandie.ademe.fr/servlet
/getDoc?sort=- 1&cid=96&m=3&id=65047&ref=17618&nocache=
yes&p1=111

AEA Energy and Environment, 2007: Resource use efficiency in food chains, Issue No1, Report to Defra.
http://sciencesearch.defra.gov.uk/Document.aspx?
Document=WU0103_4830_FRA.pdf

Approved food 2010: Approved food and drink.
http://www.approvedfood.co.uk/static/About_Us

Brook Lyndhurst 2009: WR1204 Household Waste Prevention. Evidence Review: L3 m³-4(T) – Attitudes and Behaviours Food Waste. A report for Defra’s Waste and Resources Evidence Programme.
http://randd.defra.gov.uk/Document.aspx?Document=
WR1204_8354_OTH.pdf

Dagens Medicin 2008: Ung hospitalskok belønnes med sundhedsvæsenets initiativpris
http://www.dagensmedicin.dk

Danmarks statistik 2010: Statistikbanken
http://statistikbanken.dk/statbank5a/default.asp?w=1024

Engström R., Carlsson-Kanyama A., 2004: Food losses in food service institutions - Examples from Sweden. Food losses in food service institutions Examples from Sweden Food Policy, Vol. 29, No 3

ETC/SCP 2010: Waste fact sheets. Austria
http://scp.eionet.europa.eu/facts/factsheets_waste/
2006_edition/Austria

Ettrup, B. & Bauer B. 2002: Kortlægning af affald i dansk dagligvarehandel. Miljøprojekt nr. 671. Miljøstyrelsen 2002 http://www2.mst.dk/udgiv/Publikationer/2002/
87-7972-042-0/pdf/87-7972-043-9.pdf

EU 2006: Environmental Impact of Products (EIPRO)
http://ec.europa.eu/environment/ipp/pdf/eipro_report.pdf

EU 2009: Menu Dose Certa ((Portugall). Waste Prevention
Best Practice Factsheets.
http://ec.europa.eu/environment/waste/prevention/pdf/
MenuDoseCerta_Factsheet.pdf

Eurofoodbank 2010: European Federation of Foodbanks
www.eurofoodbank.org

Europa Kommissionen 2006: Integrated Pollution Prevention and Control - Reference Document on Best Available Techniques in the Food, Drink and Milk Industries

Evolve 2007: Study on the environmental benefits of waste minimisation in the food sector.The Norlands Foundation.
http://www.integrated-skills.com/ISL/Files/
Evolve%20Food%20Waste%20Minimisation%
20Final%20Report%208-1-07.pdf

FeedingAmerica 2010: Feeding America
http://feedingamerica.org/default.aspx?show_shov=1/

Fiskeridirektoratet, 2009: Tiårs tabeller
http://webfd.fd.dk/info/sjle3/fsa_bog2008/tab7.pdf

Food-supply.dk, 2009: Nordjyder laver chips af fisk,
http://www.food-supply.dk/portal-b2b/article/
view.html?id=42844

Fødevarebanken 2010: Fødevarebanken Om os.
http://www.foedevarebanken.dk/baggrund.php

Fødevarestyrelsen 2010a: Vejledning om mærkning af fødevarer, Februar 2010
http://www.foedevarestyrelsen.dk/NR/rdonlyres/
147A7192-F3E5-4FCF-8DE9-A28B67472527/0/
MAERKNINGSVEJLEDNINGEN_Februar2010.pdf

Fødevarestyrelsen 2010b: Indretning og drift af fødevarevirksomheder
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevaresikkerhed/
Tilberedning_hygiejne/Hygiejneregler/
Indretning_og_drift_af_foedevarevirksomheder.htm

Glanz, R &, Schneider F. 2009: Causes of food waste generation in households. Proceedings Sardinia 2009. Twelfth International waste management and landfill Symposium.

Gratismad.com 2010: Gratis mad
www.gratismad.com

Hanssen O. J. & Olsen A., 2008: Kartlegging av matavfall. Forprosjekt for NorgesGruppen.

Hyde K. Smith A., Smith M., Henningsson S.2000: The challenge of waste minimisation in the food and drink industry: a demonstration project in East Anglia, UK, Journal of cleaner production Vol. 9 No. 01 (2001)

IBGE 2008 : Bilan du plan pour la prévention et de gestion des dechets 2003 – 2007
http://documentation.bruxellesenvironnement.be/
documents/Bilan_Plandechets_2003_2007_FR.PDF

IBGE 2009: Le Gaspillage Alimentaire En Entreprise
La face cachée de la restauration collective.  
http://documentation.bruxellesenvironnement.be/
documents/InfoFiche_GaspiProfessionnels.PDF

IBGE 2010: Bruxelles Environment. Theme 5 "Throw away less" The organic waste (food and non-food) reduction plan in the Brussels-Capital Region.
http://www.arccat.net/ca/publicacions/pdf/ccr/
setmanaprevencio09/ponencies/13%20Ponencia
%20Joelle%20Van%20Bambeke.pdf

ISAG 2010: ISAG Udtræksmodul.
http://www.mst.dk/Virksomhed_og_myndighed/Affald
/data_om_affald/statistikker_og_ISAG-dataudtraek/ISAG.htm

Japan Times 2010: Use of doggy bags finds wide favour. 27 January 2010
http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/nn20100127a9.html

Johnson, H. 2002: Detailkortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren. Miljøprojekt Nr. 723. Miljøstyrelsen 2002
http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2002/
87-7972-269-5/pdf/87-7972-270-9.pdf

Jørgensen, K. 2009: Beregning af madaffald fra husholdningerne Notat. Landbrug og fødevarer

Konsumentföreningen Stockholm 2009: Rapport från en slaskhink.
http://www.konsumentforeningenstockholm.se/
upload/Rapport%20från%20en%20slaskhink_mars_2009.pdf

Kristensen, M. & B. Friis 1995: Indsamling af bioaffald fra erhverv. Arbejdsrapport nr. 46. Miljøstyrelsen 1995
http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/1995/
87-7810-409-2/pdf/87-7810-409-2.pdf

Lantmännen Unibake 2010: Om os
http://www.lantmannen-unibake.dk/omOs.php

LOOP 2010: Aktuelt Mat krever mye energi.
http://www.loop.no/aktuelt/23493.html

MAFF, 2007: Outline of Survey Results on Food Recycling as Renewable Resources.
http://www.maff.go.jp/mud/684.html

McDonald’s 2009:
http://www.makeupyourownmind.co.uk/questions/
how-do-you-operate/waste/

Milieu Centraal 2009: Verspilling en indirecte energie van voeding. Milieu Centraal, Utrecht, versie 3.19

Miljøstyrelsen 1998: Organiske restprodukter i industrien, Del 1. Miljøprojekt nr. 397.
http://www2.mst.dk/common/Udgivramme/Frame.asp?
http://www2.mst.dk/udgiv/Publikationer/1998/
87-7909-131-8/html/default.htm

Miljøstyrelsen 2006: Håndtering af organisk affald i dagligvarehandelen. Miljøprojekt 1061
http://www2.mst.dk/common/Udgivramme/Frame.asp?
http://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2006/
87-7614-944-7/html/default.htm

Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality 2009: Fact Sheet: Food waste in the Netherlands. http://www.se2009.eu/polopoly_fs/1.24471!menu/
standard/file/Roland%20Th%C3%B6nissen.pdf

Naturvårdsverket 2008: Svinn i livsmedelskedjan, Rapport 5885
http://www.naturvardsverket.se/Documents/
publikationer/978-91-620-5885-2.pdf

Naturvårdsverket 2009: Minskat svinn av livsmedel i skolkök. Rapport 5979
http://www.naturvardsverket.se/Documents/
publikationer/978-91-620-5979-8.pdf

New South Wales Government 2009: Food Aurthority – Doggy bags.
http://www.foodauthority.nsw.gov.au/industry/
food-business-issues/doggy-bags/

Obersteiner G., Schneider F. 2006: NÖ Restmüllanalysen 2005/06, Studie im Auftrag des NÖ Abfallwirtschaftsvereins unterstützt vom Amt der NÖ Landesregierung und der ARGEV Endbericht. Wien.
http://www.wau.boku.ac.at/fileadmin/_/H81/H813/
IKS_Files/AktuelleForschungsthemen/Lebensmittel/
restmuellanalysen2005NOEBericht.pdf

Office for national statistics 2010: Population Estimates
http://www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?ID=6.

Petersen, C. & Domela I. 2003: Sammensætning af dagrenovation og ordninger for hjemmekompostering, Miljøprojekt Nr. 868. Miljøstyrelsen 2003
http://www2.mst.dk/common/Udgivramme/Frame.asp?
http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2003/
87-7614-001-6/html/default.htm

Petersen, C & M. Kielland 2003a: Statistik for madaffald 2001. Miljøprojekt nr. 857. Miljøstyrelsen 2003 http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2003/
87-7972-964-9/pdf/87-7972-965-7.pdf

Petersen C. & M. Kielland 2003b: Statistik for hjemmekompostering 2001. Miljøprojekt Nr. 855. Miljøstyrelsen 2003
http://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2003/
87-7972-960-6/pdf/87-7972-961-4.pdf

Petersen, C., Hansen V. L. 2003: Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger 2001. Miljøprojekt Nr. 856 Miljøstyrelsen. 2003
http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2003/
87-7972-962-2/pdf/87-7972-963-0.pdf

Petersen, C. 2009: Sorteringsliste – Dagrenovation 2001. Notat. Econet.

Regeringen 2003: Affaldsstrategi 2005-08

Rema1000 2010: Meget mindre madspild
http://www.rema1000.dk/Default.aspx?ID=921

Russ, W. & Schnappinger, M. 2007: Waste Related to the Food Industry: A Challenge in Material Loops

RVF 2005: Trender och variationer i hushållsavfallets sammansättning Plockanalys av hushållens säck- och kärlavfall i sju svenska kommuner

RVF 2006: Matavfall från restauranger, storkök och butiker
http://www.avfallsverige.se/m4n?oid=2006:07

Schneider F. 2008: Wasting Food – An Insistent behaviour. Felicitas Schneider. Institut for affaldshåndtering Wien Universitet http://www.se2009.eu/polopoly_fs/1.24627!menu/
standard/file/Peter%20Lechner.pdf

Shanghai daily 2010: More restaurants want you to order less food.
http://www.shanghaidaily.com/sp/article/2010/
201001/20100105/article_424727.htm

Stop spild af mad 2010: Her stopper madspild
www.stopspildafmad.dk

Stuart T.2009: Waste – Uncovering the global food scandal, Penguin

Tesco 2010: Tesco gets even greener.
http://www.tesco.com/greenerliving/greener_tesco/
what_tesco_is_doing/new_tesco_initiatives.page

Tystrup, A. 2009: Vi køber flere sunde fødevarer. Netmagasinet bagom tallene, Danmarks Statistik.
http://www.dst.dk/OmDS/BagTal/Arkiv/
2009-04-21-Vi-koeber-flere-sunde-foedevarer.aspx

Ventour L. 2008: The food - we waste. WRAP
http://www.wrap.org.uk/downloads/
The_Food_We_Waste_v2__2_.fd048903.5635.pdf

WRAP 2009a: Household Food and Drink Waste in the UK. WRAP. Banbury.
http://www.wrap.org.uk/downloads/
Household_food_and_drink_waste_in_the_UK_-_
report.5b5ab546.8048.pdf

WRAP 2009b: Consumers save £300 million worth of food going to waste
http://www.wrap.org.uk/wrap_corporate/news/
consumers_save_300.html

WRAP 2010: Non Household Food Waste
http://www.wrap.org.uk/retail/food_waste/
nonhousehold_food.html

Youngs A., Nobis G., Town P., 1983: Food Waste From Hotels and Restaurants in the U.K., Vol. 1, No. 1: http://wmr.sagepub.com/cgi/content/abstract/1/1/295

Østfoldforskning, 2009: Pressemelding – Nyt forskningsprosject på matavfall.
http://www.ostfoldforskning.no/uploads/dokumenter/
Pressemeldinger/Pressemelding%20nytt%20
forskningsprosjekt%20matavfall.pdf

Østfoldforskning 2010: Fortsettelse: Forskning på matavfall i media.
http://www.ostfoldforskning.no/
fortsettelse-pa-matavfall-i-media.aspx

 



Version 1.0 Maj 2010, © Miljøstyrelsen.