Miljøstyrelsens tilsynsplan

3 Organisering af og opfølgning på tilsynsindsatsen

I det følgende redegøres for, hvordan tilsynsindsatsen internt i Miljøstyrelsen fremover organiseres.

3.1 Tværgående tilsynsgruppe

Der etableres en tilsynsgruppe på tværs af enhederne. Formålet med gruppen er at sikre erfaringsudveksling, en mere ensartet håndhævelse, samt at videreudvikle tilsynsindsatsen i Miljøstyrelsen. Tilsynsgruppen vil endvidere kunne være et forum for oplæring af nye tilsynsmedarbejdere og for inspiration af mere erfarne tilsynsmedarbejdere. Endelig vil evalueringen af tilsynsplanen være forankret i tilsynsgruppen.

De enheder, der har tilsynsforpligtelser, samt Erhverv udpeger hver mindst et medlem til den tværgående tilsynsgruppe. Der udpeges en tilsynskoordinator for tre år ad gangen.


Tilsynsgruppen mødes en gang i kvartalet, første gang i januar 2010. Det foreslås endvidere, at der afholdes et årligt tilsynsseminar, hvor alle interesserede kan deltage. Tilsynsgruppen udarbejder en møde- og aktivitetskalender. Gruppen kan søge om uu-midler til gennemførelse af aktiviteter.

3.2 Evaluering af tilsynsplanen

Tilsynsindsatsen er ikke statisk. Der vil være behov for at skrue op og ned for indsatsen indenfor de enkelte tilsynsområder, fx fordi et område kommer i politisk fokus, fordi der efter en årrække med intensiv kontrol kan konstateres en nedgang i overtrædelserne eller fordi der er behov for en ændret tilgang som følge af nye retningslinjer fra Kommissionen eller lignende. Der vil altså løbende være behov for at justere mål og ressourceanvendelse.

Dertil kommer, at det altid er en god idé med jævne mellemrum at vurdere, om de mål og delmål, der er opstillet i planen, er nået, og om de aktiviteter, der er aftalt gennemført, også rent faktisk er gennemført.

Tilsynsindsatsen bør derfor evalueres årligt i forbindelse med arbejdsprogrammet, og det bør vurderes, om der er behov for nye aktiviteter, nye mål eller delmål for tilsynet, samt om ressourceanvendelsen. Dette arbejde foregår i de enkelte enheder. Koordinatoren for den tværgående tilsynsgruppe tager initiativ hertil. Det understreges, at konklusionen for de enkelte områder sagtens kan være, at indsatsen fortsætter uændret.

Den samlede tilsynsplan bør også med jævne mellem evalueres for at sikre, at aktiviteter, mål, organisering m.v. er opdaterede og modsvarer de behov, der er i enhederne. Evalueringen af tilsynsplanen igangsættes af tilsynskoordinatoren, og resultaterne af evalueringen og en ny, opdateret tilsynsplan skal godkendes i direktionen.

Den første evaluering gennemføres om 3 år for perioden 2010 – 2012. En del af evalueringen skal bestå af en ekstern gennemgang og vurdering af Miljøstyrelsens tilsyn.

Der gennemføres en evaluering efter 3 år af den samlede tilsynsplan for at sikre, at den er opdateret. Koordinatoren for den tværgående tilsynsgruppe tager initiativ hertil. Tilsynsplanen forelægges direktionen til godkendelse.

 



Version 1.0 Juni 2010, © Miljøstyrelsen.