Brugerundersøgelse brændeopbevaring – håndtering og – fyring 3 Brugerundersøgelsen
3.1 Behov for en brugerundersøgelseDet har ikke været muligt at finde brugerundersøgelser, som beskriver brugernes og producenternes/forhandlernes handlinger og ønsker. Der findes en række rapporter og undersøgelser, blandt andet udgivet af Miljøstyrelsen, som beskriver brændeovns-området i tal på landsplan, og dermed viser hvilket potentiale, der er for nedbringelsen af miljøpåvirkningen/luftforureningen. Baggrunden for projektet og brugerundersøgelsen er behovet for at vide mere om, hvordan brugerne af brændeovne og leverandørerne til området opfører sig og hvilke udfordringer og problemer de ser i dagligdagen. Endvidere spørges der ind til, hvorfor brugerne fyrer med vådt brænde (hvis overhovedet), og hvorfor leverandørerne leverer vådt brænde (hvis overhovedet), samt hvordan brændet i øvrigt oplagres og derved risikerer at blive vådt og uegnet til fyring. 3.1 Brugerundersøgelsens indholdBrugerundersøgelsen er udført ved besøg hos udvalgte brugere og firmaer, hvor der ved samtaler, interviews, foto og videoregistrering skabes et billede af hele scenariet omkring brug af brændeovne. 3.2 SpørgeskemaerDe benyttede spørgeskemaer er vist i bilag 1 - 4. Opsummerede udfyldte spørgeskemaer indenfor hver af interviewgrupperne findes som bilag 5 – 9. Ud for hvert spørgsmål er alle svar angivet, og nederst har intervieweren sat sin personlige kommentar/opsummering af emnet. 3.3 InterviewgrupperDer er udført interviews med følgende interviewgrupper:
Når der i det efterfølgende benyttes procentsatser til angivelse af svarfordelingen indenfor brugere og forhandlere, skal det ses i forhold til ovenstående antal udførte interviews. 3.4 Udvælgelse af brugere/interviewpersonerDet skal understreges, at denne undersøgelse er baseret på grundige interviews og besøg hos brugere og de andre udspurgte i interviewgrupperne. Det er således ikke en spørgeskemaundersøgelse baseret på et stort antal besvarelser, hvor man kan danne et statistisk billede af svarfordelingerne. Det har ikke været intentionen med undersøgelsen at fremskaffe et egentligt statistisk materiale, da dette vil være meget omfattende med den valgte form for interviews, som typisk har varet flere timer hvert sted. Men i planlægningen og udvælgelsen af interviewpersoner har det været intentionen at sikre en passende spredning mht. geografi, køn, familieforhold og brændeforbrug, så undersøgelsen giver et retvisende billede af brugeradfæren på området. 3.4.1 HT-området og OdsherredInterviewpersoner er udvalgt tilfældigt indenfor et geografisk område dækkende HT-området (villaer og parcelhuse) samt Odsherred (landejendomme og sommerhuse). Dog har der været fokus på udvælgelse af forskellige typer, så både superbrugere, hyggebrugere, villaer, landejendomme og sommerhuse er kommet med i brugerundersøgelsen. Det er således ikke et egentligt statistisk materiale, men et billede af hvordan de forskellige brugertyper opfører sig. Undersøgelsen har ikke omfattet etageejendomme som har installeret brændeovne. Det blev vurderet, at brændehåndteringen her er så speciel, at den ikke umiddelbart kunne ligge indenfor rammerne af undersøgelsen. 3.4.2 Hvidovre kommuneHvidovre kommune har i efteråret 2008 igangsat en meget offensiv kampagne for at reducere miljøpåvirkningen fra brændefyring. Derfor har vi i projektet også haft kontakt til brugere, skorstensfejere og kommunale sagsbehandlere i Hvidovre for at høre om deres tiltag og erfaringer. 3.4.3 Sammensætning af interviewgruppen brugere
Interviews er typisk besvaret af manden i huset, som også er den altovervejende bruger af ovnen – 9 brugere (56%) angiver manden som den primære bruger, 4 brugere (25%) angiver begge som bruger, og 4 brugere (25%) angiver kvinden som primære bruger af brændeovnen. (6,11) Aldersspredningen i interviewgruppen brugere (6) er fra 25 – 86 år. De adspurgte forhandlere (7,1) fortæller, at spredningen aldersmæssigt ser tilsvarende ud, når de får besøg af potentielle kunder. 3.4.4 Brugernes brændeforbrug og -oprindelseBrændeforbruget (6,6) er opgjort som stablet rummeter og fordeler sig således:
Brændets oprindelse (6,1) fordeler sig således:
3.4.5 SkorstensfejereDer er udført interviews (8,1) med 2 skorstensfejere fra hhv. Holbæk og Nykøbing Sjælland, et område hvor flere af brugerne hører til. Endvidere er der udført interviews med 2 skorstensfejere i Hvidovre kommune, der som nævnt er aktive med en kampagne for at sikre korrekt brændefyring og minimering af miljøbelastningen. 3.4.6 Forhandlere af brændeovneDer er udført interviews (7,1) med 2 pejsecentre i Odsherred. 2 pejsecentre i hhv. København og Hellerup samt 2 SILVAN byggemarkeder i hht. Nykøbing Sjælland og Tårnby.
|