Evaluering af forenklinger på miljøreguleringsområdet (miljøgodkendelse og tilsyn med virksomheder)

1 Indledning

Miljøministeriet nedsatte i efteråret 2002 det såkaldte Virksomhedsudvalg, der skulle foreslå tiltag til at forenkle procedurerne for godkendelse og tilsyn med virksomheder.

På baggrund af virksomhedsudvalgets anbefalinger implementerede Miljøstyrelsen efterfølgende en række forenklingstiltag.

Formålet med denne evaluering er at vurdere, hvad disse tiltag har betydet for virksomhederne, myndighederne og miljøet, samt om det er lykkedes at skabe "mest miljø for pengene" gennem:

  • Hurtigere og mere smidige miljøgodkendelser og tilsyn
  • Optimeret ressourceanvendelse hos virksomheder og myndigheder
  • Opretholdelse eller evt. styrkelse af miljøbeskyttelsesniveauet[2]

1.1 Evalueringsdesign

Evalueringen bygger på en række forskellige kilder, der har kombineret input fra et stort antal interessenter hos virksomheder og myndigheder med mere dybdegående vurderinger fra udvalgte informanter. Kilderne omfatter:

  • Skrivebordsanalyser af dokumenter og databaser[3]

  • 4 casestudier med kommunerne Gladsaxe, Kalundborg, Århus og Jammerbugt, herunder også interviews med virksomheder og miljøcentrene Århus, Roskilde og Odense[4]I alt har vi interviewet 29 personer.

    Casekommunerne er valgt for at sikre, at følgende karakteristika er repræsenteret:

    • Forskellige kommunestørrelser
    • Geografisk spredning samt inddragelse af både by- og landkommuner
    • Deltagelse af kommuner, der er blevet sammenlagt med andre kommuner som del af kommunalreformen i 2007, såvel som deltagelse af kommuner der ikke blev sammenlagt, jf. nedenfor.

  • 2 Spørgeskemaundersøgelser herunder:

    • En til virksomheder. Der blev sendt spørgeskema ud til den miljøansvarlige på 360 virksomheder. Der blev i alt modtaget 122 besvarelser, svarende til en svarprocent på 34 %. Den relativt lave svarprocent betyder, at resultaterne fra denne spørgeskemaundersøgelse er behæftet med usikkerheder. Det er med andre ord vanskeligt at sige, om vurderingerne fra de virksomheder, der har besvaret spørgeskemaet, er repræsentativ.

    • En til sagsbehandlere. Der blev sendt et spørgeskema til miljøforvaltningen i alle landets kommuner samt til 3 sagsbehandlere i miljøcentrene i Århus, Roskilde og Odense. 78 % af kommunerne og 89 % af de adspurgte medarbejdere fra miljøcentrene har besvaret spørgeskemaet. Den høje svarprocent giver høj validitet og udsagnskraft.

  • 1 fokusgruppemøde med sagsbehandlere fra kommuner og miljøcentre[5].

Nedenstående figur opsumerer projektets formål, hovedspørgsmål, analyser og datakilder.

Klik her for at se: Figur 1 Evalueringens metodiske design

1.1.1 Kommunalreformens betydning for evalueringen

I 2007 overtog kommunerne en række nye opgaver og medarbejdere fra de tidligere amter. Der blev også oprettet 7 Miljøcentre, hvoraf miljøcentrene i Århus, Odense og Roskilde som de eneste laver miljøgodkendelse og udfører tilsyn. Effekterne fra kommunalreformen er i forhold til denne evaluering at betragte som en eksogen faktor, som har haft en stor betydning for myndighedernes miljøtilsyn og godkendelsesarbejde. Metodisk har vi forholdt os til denne problemstilling ved at være bevidste om effekten fra kommunalreformen. I vores analyser har vi, hvor det er muligt, primært i de kvalitative interviews, inddraget kommunalreformen, som en forklaringsfaktor på effekter eller udsving. På den måde har vi forsøgt at skelne mellem effekterne fra forenklingstiltagene og effekterne fra kommunalreformen samt andre eksogene samfundsmæssige effekter.


[2] Det er ikke indenfor rammerne af denne evaluering muligt at afdække forenklingstiltagenes specifikke målbare betydning for miljøbeskyttelsesniveauet. Vurderingen foretages derfor som en vurdering af, om de enkelte tiltag overordnet set må forventes at have haft en positiv, negativ eller neutral betydning.

[3] Se bilag 1 for dokumentlisten

[4] Se bilag 2 for liste over interviewede personer

[5] Der var planlagt et fokusgruppemøde med virksomheder, men på grund af manglende tilmeldinger er der i stedet udført 4 -6 ekstra telefoninterviews

 



Version 1.0 December 2010, © Miljøstyrelsen.