Idé-katalog til renere teknologier på fjerkræslagterier

2. Medarbejderinddragelse

2.1 Generelt
2.2 Inddragelse af medarbejdere
2.3 Organisering
2.4 Information
2.5 Eksempel på resultat opnået ved medarbejderinddragelse

2.1 Generelt

Arbejdet med renere teknologi omfatter identifikation og implementering af tiltag, der kan nedbringe forbruget af ressourcer (vand, el og varmeenergi) og begrænse forureningen ved kilden.

Medarbejderne er en væsentlig ressource i arbejdet med renere teknologi. I kraft af deres daglige gang i produktionen har medarbejderne en række erfaringer og detaljeret viden, som bør indgå i arbejdet med renere teknologi.

Engagementet er drivkraften i arbejdet med renere teknologi, og derfor er det en god ide at udvælge områder, hvor der umiddelbart kan opnås mærkbare resultater. Målene og deres gradvise opfyldelse skal være synlige for alle medarbejdere, da dette fastholder motivationen.

Ledelsen skal vise sin forpligtigelse ved at gå foran i arbejdet med renere teknologi. Handlingsplanerne i afsnit 3 kan passende danne grundlag for ledelsens igangsætning af arbejdet med renere teknologi.

2.2 Inddragelse af medarbejdere

Overvej årsagen til, at slagteriet ønsker at inddrage medarbejderne i arbejdet med renere teknologi. Det kan være:
at spare på vand, el og varmeenergi
at minimere forureningen
at minimere affaldsmængden
at øge genbrug
at synliggøre, at medarbejderne betragtes som en væsentlig ressource i arbejdet med renere teknologi
at støtte en holdningsændring/adfærdsændring, hvor det er nødvendigt
at tilskynde medarbejderne til at være kreative, initiativrige og til at komme med forslag til forbedringer.

Forklar medarbejderne, hvorfor de skal inddrages, og gør ledelsens opbakning i arbejdet med renere teknologi synlig i hele organisationen.

2.3 Organisering

Organiseringen af arbejdet med renere teknologi vil variere fra slagteri til slagteri afhængig af den organisation/virksomhedskultur, der er på det enkelte slagteri. Der kan peges på følgende muligheder:
sikkerhedsudvalget får udvidet deres ansvar til at omfatte arbejdet med renere teknologi
frivillige miljøgrupper baseret på interesserede medarbejdere
miljøgrupper med deltagelse af ledelse og medarbejdere
afdelingsbaserede miljøgrupper

Uanset hvilken organisering, der vælges, er det vigtigt, at der er en løbende dialog med ledelsen. Ledelsen udstikker rammerne for arbejdet med renere teknologi, de tekniske og økonomiske rammer, der kan arbejdes under i miljøgrupperne samt sikrer den nødvendige fremdrift.

2.4 Information

For at sikre, at hele slagteriet bliver informeret om arbejdet med renere teknologi og de resultater, der opnås, er det vigtigt med løbende information.

Overvej derfor information om aktiviteter og resultater gennem:
opslagtavler
omtale i referater fra sikkerheds-/samarbejdsudvalgsmøder
miljøavis

for at sikre, at indsats og resultater bliver kendt af alle og dermed kan virke inspirerende i det daglige arbejde, så det ikke kun er de "udvalgte", der får kendskab til arbejdet med renere teknologi. Gode resultater opnås kun, hvis alle bidrager.

2.5 Eksempel på resultat opnået ved medarbejderinddragelse

De danske svineslagterier har gennem medarbejderinddragelse og information opnået væsentlige vandbesparelser gennem renere teknologitiltag.

Et enkelt slagteri har opnået en reduktion i vandforbruget på hele 75% svarende til en årlig besparelse på 4 millioner kr. Resultatet er opnået dels gennem tekniske ændringer med en investering på 400.000 kr. og dels gennem holdningsændringer hos de ansatte. Bidraget fra ændret adfærd udgør ca. 40%. Motivation af medarbejdere har således været en afgørende faktor for at opnå det gode resultat.