Miljø-, etik og arbejdsmiljøkrav i tekstilproduktkæden

4. Muligheder for at stille krav

4.1 Indledning
4.1.1 Afgrænsning
4.2 Miljø og miljømærker
4.2.1 Virksomhedernes krav til miljø
4.2.2 Virksomhedernes motivation for at stille krav til miljø
4.2.3 Strategi for at stille krav til miljø
4.2.4 Effekt af de stillede miljøkrav
4.2.5 Barrierer og muligheder og idéer til handling
4.3 Pesticider
4.3.2 Virksomhedens krav til pesticider
4.3.3 Virksomhedernes motivation for at stille krav til pesticider
4.3.4 Strategier for at stille krav til anvendelse af pesticider
4.3.5 Effekter af de stillede krav
4.3.6 Barrierer, muligheder og idéer til handling
4.4 Økologisk bomuld
4.4.1 Virksomhedens krav til økologisk bomuld
4.4.2 Motivation for at stille krav om økologisk bomuld
4.4.3 Strategier for at stille krav om økologisk bomuld
4.4.4 Effekter af de stillede krav
4.4.5 Barrierer, muligheder og idéer til handling
4.5 Arbejdsmiljø
4.5.1 Virksomhedernes krav til arbejdsmiljø
4.5.2 Virksomhedernes motivation for at stille krav til arbejdsmiljø
4.5.3 Strategier for at stille krav til arbejdsmiljø
4.5.4 Effekt af de stillede krav til arbejdsmiljø
4.5.5 Barrierer, muligheder og ideer til handling
4.6 Børnearbejde
4.6.1  Gennemgang af de stillede krav og de anvendte strategier i forhold til børnearbejde
4.6.2 Virksomhedernes motivation for at stille krav til børnearbejde
4.6.3 Virksomhedernes strategier i forhold til børnearbejde
4.6.4 Effekten af de benyttede strategier
4.6.5 Barrierer og muligheder og idéer til handling

4.1 Indledning

I dette kapitel præsenteres og analyseres virksomhedernes muligheder for at stille krav til leverandører inden for områderne
Miljø/miljømærke,
Anvendelsen af pesticider,
Økologisk bomuld,
Arbejdsmiljø og
Børnearbejde

Præsentationerne tager udgangspunkt i casebeskrivelserne, der er præsenteret i kapitel 3.

Gennemgangen af de enkelte kravområder følger i hovedtræk følgende struktur.
Indledningen, hvor state-of-the-art beskrives
Hvilke krav stiller virksomheden
Hvilken motivation har virksomheden for at stille kravene
Hvilke strategier for at stille krav anvender virksomhederne
Hvilken effekt har de stillede krav haft konkret i forhold til forbedringer inden for det enkelte område (miljø, pestcider, økologi, arbejdsmiljø og børnearbejde) og i forhold til relationerne i produktkæden
Hvilke barrierer, muligheder og ideer til handling er identificeret

Hvert kravområde indledes med en kort præsentation. Her gives i overordnede træk state-of-the-art inden for det pågældende problemområde. I det omfang, det er relevant, beskrives, om der findes internationale ordninger, aftaler eller konventioner, som er med til at sætte rammerne for virksomhederne.

Herefter præsenteres hvilke specifikke krav, de enkelte virksomheder stiller til deres leverandører inden for de udvalgte kravområder, og hvor det er relevant, beskrives kommunikationsformen.

I afsnittene om virksomhedens motivation for at stille kravene beskrives både hvilke positive motivationer, som får virksomhederne til at handle inden for det enkelte kravområde samt negative motivationer, som får dem til at afstå fra at handle. Den positive motivation kan eksempelvis være forventning til, hvad der kommer på den politiske dagsordenen fremover, interesse for området eller forventning om, hvad der umiddelbart vil kunne markedsføres.

Efterfølgende præsenteres og analyseres virksomhedernes strategier for at stille krav til deres leverandører. Specielt lægges vægt på at få relationerne mellem virksomhederne frem. Bliver kravene eksempelvis stillet som en del af det kontraktlige grundlag mellem virksomhederne, eller bliver det stillet ved at formulere fælles udviklingsprojekter. Er der tale om langvarige eller kortvarige relationer, hvor godt kender de involverede personer hinanden? Vælger virksomheden at shoppe mellem forskellige leverandører, eller vælger den at have længere relationer.

Ved vurdering af effekterne skelnes der som udgangspunkt mellem følgende to former:
Effekt i form af reduktion i belastning for miljøet, arbejdsmiljøet og børnearbejde eller i anvendelsen af pesticider, herunder også indirekte reduktion gennem udbredelse af økologisk bomuldsproduktion
Organisatorisk effekt i form af udvikling af virksomhedernes og leverandørernes forståelse af de enkelte områder, specielt her miljø, arbejdsmiljø og børnearbejde, samt deres forudsætninger for at arbejde hermed i form af nye rutiner og metoder

Endelig i afsnittene om barrierer, muligheder og ideer til handling samles der op på hovedbarrierer og –muligheder, som er identificeret i den gennemførte analyse af de undersøgte produktkæder, og det angives hvilke ideer til handling, der er identificeret i projektet inden for den enkelte kravområde.

4.1.1 Afgrænsning

Ved udvælgelse af leverandører til de først interviewede virksomheder er der lagt vægt på at dække både baltiske lande og lande fra Asien, hvor der i begge områder foregår stor tekstilproduktion i dag. Gennem analysearbejdet er det blevet klart, at nogle problemstillinger, specielt vedrørende arbejdsforhold og børnearbejde, er betinget af kulturelle træk og økonomi i de relevante geografiske områder, hvor produktionen – eller en del af produktionen - foregår. Således er børnearbejde i store træk kun blevet nævnt i forbindelse med leverandører fra Asien, mens træk som udbetaling af løn kun har været nævnt som et aspekt i forbindelse med tidligere østeuropæiske lande. Problemstillinger relateret til geografi og kultur har ikke været et omdrejningspunkt for analysen, og det er ikke blevet undersøgt som sådan i projektet. I det omfang en given problemstilling er mere karakteristisk i nogle geografiske områder end andre, beskrives dette under de enkelte problemstillinger.

4.2 Miljø og miljømærker

Miljø har været på dagsordenen i mere end ti år inden for tekstilområdet. I en dansk kontekst var projekterne i begyndelsen fokuseret meget omkring vådprocesser og kemikaliehåndtering og –substitution. Således var et af de første problemområder, der blev identificeret, afdampning af formaldehyd fra en kemisk efterbehandling mod krympning. Et par af de interviewede virksomheder startede deres miljøfokus ved, at deres leverandører kunne tilbyde en mekanisk efterbehandling, så formaldehydafdampningen kunne undgås. Dette betød, at virksomhederne herved fik løst et arbejdsmiljømæssigt problem, idet formaldehydafdampning i systuerne blev reduceret væsentligt eller helt undgået. Efterfølgende har der været mange tekstilprojekter med fokus på renere teknologi og renere produkter. Det vil sige hovedsageligt den del af produktionen, som fandt sted i Danmark. Inden for de sidste år er miljøarbejdet blevet mere produktorienteret, og virksomhederne er derfor begyndt at fokusere på hele produktets livscyklus og dermed også de miljøpåvirkninger, der ligger hos underleverandørerne. Det betyder, at både de dele af processen, der ligger inden for Danmarks grænser, men også de processer, der ligger udenfor, har fået mere opmærksomhed.

Gennem helhedsorienteringen af miljøarbejdet er det blevet klart, at en del af miljøbelastningerne ved fremstilling af tekstiler de facto ligger uden for Danmarks og EU’s grænser. Dette gælder især ved bomuldsdyrkning, hvor kemikalie- og vandforbrug er stort. Men også uld- og syntetfibre giver anledning til belastning af miljøet. Produktion af disse fibre foregår dog både inden for og uden for EU’s grænser.

Med den stigende internationalisering har flere danske færdigvareproducenter og detailhandlere valgt at få produceret deres varer uden for EU’s grænser. Hermed er miljøbelastningen fra vådprocesserne også flyttet og det i mange tilfælde til områder og lande, hvor miljøreguleringen er mindre veludviklet end i Danmark og EU.

Tekstiler er et område, der nyder relativt meget miljø-fokus fra forbrugerside. Måske netop derfor findes der forskellige miljømærker rettet mod tekstiler. Der findes i dag de officielt anerkendte miljømærker EU´s Blomsten og det nordiske Svanen. Desuden findes et privat miljømærke "Bra Miljöval", som er ejet af den svenske naturfredningsforening, samt Økotex 1000 som ligeledes er et privat mærke. Disse fire mærker omfatter hver især et bredt spektrum af tekstiler baseret på såvel naturlige som syntetiske fibre. Desuden findes der miljømærker i bl.a. Japan, Ungarn, Kroatien samt USA og Canada, men disse mærker er kendetegnet ved enten kun at omhandle et enkelt tekstilprodukt som eksempelvis håndklæderuller eller indkøbsposer eller begrænse sig til en type fibre som fibre lavet af brugte plastikflasker. Herudover findes Økotex 100, som kan betegnes som et sundhedsmærke, der sikrer at det færdige tekstil ikke indeholder sundhedsskadelige kemikalier. Dette mærke har oprindeligt primært været anvendt i de tysktalende lande, men efterhånden er det blevet udbredt til de fleste vesteuropæiske lande. Endelig kan nævnes, at der findes en række økologi-ordninger, som har kriterier for tekstiler baseret på økologisk bomuld, uld og silke. Dette er behandlet i afsnittet om økologi.

4.2.1 Virksomhedernes krav til miljø

Da udgangspunktet for at udvælge virksomheder til interview har været, at disse kan karakteriseres som værende proaktive, har en stor del af virksomhederne enten haft et af de officielle miljømærker eller været i gang med at søge om det på interviewtidspunktet. I forhold til at stille miljøkrav kan kravene i miljømærkerne derfor tages som udgangspunkt for typen og omfanget af miljøkrav, den enkelte virksomhed stiller.

I Tabel 4.1 er specificeret hvilke krav, der har været fokus på i de enkelte produktkæder på tidspunktet, hvor interviewene er blevet gennemført. Krav, hvor der ikke er sat kryds ved, er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at virksomheden eller kæden har undladt at tage de pågældende hensyn, da disse kan være indeholdt i miljømærkekriterier som de opfylder.

Tabel 4.1:
Oversigt over hvilke miljøhensyn, der er taget i de forskellige produktkæder

Se her!

Som det fremgår ved en hurtig gennemgang af tabellen, er der forskellige fokus i miljøkravene. Nogle krav er stærkt kemisk orienteret, mens andre fokuserer på leverandørernes adfærd (emballage-håndtering, leverandør-styring). Generelt kan det siges, at de fleste kemisk orienteret miljøkrav, som i tabellen er specificeret som enkeltkrav, typisk også er omfattet af et eller flere af de nævnte miljømærker. I tilfælde, hvor både enkeltkrav og miljømærker er markeret, har virksomheden selv fremhævet enkeltkravene som et vigtigt område.

Tabellen kan opsummeres på følgende måde:

Fem virksomheder har produkter mærket med enten Blomsten eller Svanen. En enkelt virksomhed har begge mærker på sine produkter.

To virksomheder har udover Blomsten også Økotex 100 på nogle af deres produkter, mens to virksomheder har tidligere erfaringer med Økotex 100.

Én virksomhed arbejder på at få sine produkter IVN godkendt, mens en virksomhed anvender IVN og Demeters produktkriterier som retningslinie ved udvælgelse af leverandører.

En virksomhed har tidligere haft sit eget private mærke, som var baseret på økologisk, håndplukket bomuld kombineret med Økotex 100. Virksomheden har opgivet dette mærke og anvender i dag ikke nogle mærkeordninger på sine produkter. Virksomheden har i stedet opstillet en række krav primært til kemikalieanvendelsen i produktionen. Disse krav svarer i store træk til de krav, der er til vådprocesserne i Blomsten og Svanen. Virksomheden krav adskiller sig primært ved ikke at stille nogle krav til pesticider, økologisk eller håndplukket bomuld.

En virksomhed har gennem et Private-Sector-projekt under Danida medvirket til at indføre renere teknologi inden for energi- og vandbesparelser samt spildevandsområdet hos en leverandør i Indien. Virksomheden har ikke stillet krav om miljømærker eller specifikke krav til kemikalieanvendelsen.

Endelig har to virksomheder et integreret kvalitets- og miljøledelsessystem certificeret efter hhv. ISO 9001 og ISO 14001. Den ene er desuden registreret under EU’s EMAS ordning. En virksomhed har et certificeret miljøledelsessystem under ISO 14001, som desuden er registreret under EMAS.

4.2.2 Virksomhedernes motivation for at stille krav til miljø

Motivationen for at gennemføre miljøforbedringer varierer for de forskellige virksomheder/produktkæder.

Udfra de gennemførte interviews fremgår det, at for en af produktkæderne er miljøkravene startet med muligheden for at skifte teknologi, således at formaldehydafgivende kemikalier har kunnet undgås ved at skifte til en mekanisk forarbejdning. Dette har for de involverede virksomheder været begyndelsen til et samarbejde om produktforbedring inden for miljøområdet. Dette samarbejde har udviklet sig til at omfatte andre miljøkrav også. Motivationen har været at kunne fremstille og sælge tekstilprodukter, der til stadighed har været i front på miljøforhold og derved kunne profilere sig på markedet på denne baggrund. For færdigvareproducenten har motivationen bygget på et koncept om, at virksomheden på alle områder løbende forbedrer sig og kan dokumentere dette over for omverdenen. Færdigvareproducenten har derfor som den ene part været meget aktiv også i forhold til at stille miljøkrav til leverandørerne og har for tekstilleverandørerne været drivkraft, mens det for kemikalieleverandøren har været farveriet, der har fremført kravene.

En virksomhed har etableret en kontakt til det tyske marked via én fast kunde. Virksomheden og kunden har udnyttet den større opmærksomhed og interesse for miljøvenlige tekstiler, der er på det tyske marked (frem for det danske) til i samarbejde at udvikle miljøvenlige tekstiler.

En anden virksomhed giver ligeledes udtryk for, at der er mange muligheder i Tyskland for køb og salg af tekstiler baseret på økologiske fibre. I det hele taget gav virksomheden udtryk for at der er stor fremdrift i mindre miljøbelastende produkter i Tyskland. Virksomhedens motivation for at starte en miljøvenlig produktion har dog i høj grad været ideologisk begrundet.

Virksomheden, som selv har opstillet en række miljøkrav til deres produkter, har bevidst fravalgt at ansøge om et af de officielle miljømærker eller andre mærker, ligesom den ikke har certificeret kvalitets- eller miljøstyringssystem. Begrundelsen herfor er, at virksomheden finder dokumentationskrav og opbygning af nye rutiner for administrativt tunge. Virksomheden mener dog at miljøarbejde sammen med andre etiske regler er en nødvendighed og arbejder med det internt i organisationen.

En virksomhed har arbejdet med miljøforhold i mange år. Virksomheden har blandt andet arbejdet med miljøstyring på virksomheden og har gennem de senere år inddraget livscyklusvurderinger som en del af deres miljøarbejde. Virksomheden har i forbindelse med tekstilpanelets planer om at gennemføre en kampagne for Blomsten valgt at søge om mærket til en del af deres produkter.

I tre virksomheder ses et sammenfald mellem, at virksomhederne har indført et miljøledelsessystem certificeret efter ISO 14001 eller registreret under EU’s EMAS ordning, og at de har et eller begge af de officielt anerkendte miljømærker Blomsten og Svanen. Typisk har virksomhederne først indført miljøledelsessystemet og senere besluttet også at få miljømærket til en del af virksomhedens produkter. Der kan være flere forklaringer på dette.

Udviklingen kan ses som en konsekvens af miljømyndighederne i starten af 90’erne fokuserede på renere teknologi, som er procesorienteret og derfor lægger op til en miljøstyring. Denne udvikling gik over i at blive mere produktorienteret med hele produktets livscyklus som fokus, hvilket naturligt fører over i miljømærkning, når en virksomhed gerne vil fremstå over for sin omverden som proaktiv inden for miljøområdet. Ydermere kan det tænkes, at virksomhederne, som i forvejen har indført miljøstyring, har haft veludbyggede dokumentationssystemer fastlagt. Desuden har disse virksomheder haft ressourcer og faglige kompetencer på plads fra arbejdet med miljøstyring. Alle virksomhederne har haft en miljømedarbejder eller –koordinator ansat, hvilket har givet bedre muligheder for disse virksomheder til at gennemføre arbejdet med miljømærkning af deres produkter.

4.2.3 Strategi for at stille krav til miljø

Som det fremgår af tabel 4.1, er typerne af miljøkrav meget varierende. Virksomhederne vælger overordnet set forskellige strategier i deres måde at stille miljøkrav på. Inden for de enkelte produktkæder er der ikke konstateret forskelle i måden, hvorpå de forskellige typer miljøkrav (tungmetaller, miljømærkekriterier etc.) stilles. Det vil sige, at den strategi, den enkelte virksomhed i kæden vælger for én type miljøkrav, bliver gentaget for andre typer af miljøkrav. Parallelt hermed gentages dialogen om miljøkravene. Ofte – men ikke altid - er det de samme personer, der kommunikerer om forskellige typer af miljøkrav i kæden.

Der er identificeret forskellige strategier for at stille miljøkrav. Helt overordnet er der to væsentligt forskellige tilgange:
Virksomheden formidler sit ønske og overlader fuldt ud til leverandøren at dokumentere, at denne lever op til de stillede krav.
Virksomheden involverer sig aktivt og støtter sine leverandører i deres bestræbelser på at leve op til kravene samt at dokumentere overensstemmelse.

Forskellen i strategierne skyldes blandt andet, at nogle virksomheder videregiver det samlede sæt af miljømærkekriterier under ét, mens andre virksomheder forholder sig til enkelte miljøkrav eller grupper af miljøkrav, eksempelvis indhold af tungmetaller. Der er i vid udstrækning overlap mellem de miljøproblemstillinger, der tages op og de kriterier, der er i miljømærkeordningerne.

4.2.3.1 Leverandøren dokumenterer overensstemmelse

Den tilgang, hvor virksomheden formidler sit ønske og overlader det til leverandørerne at dokumentere overensstemmelse, kan se ud på forskellige måder i de enkelte produktkæder.

En virksomhed har en relativt detaljeret liste af specifikke krav, som den melder klart ud til sine leverandører. Virksomheden er stor og har aktiviteter i mange lande. Mange af virksomhedens leverandører bliver identificeret ved, at de selv henvender sig. Hvis leverandørens produkter har interesse for virksomheden, besøges denne. Ved besøget vurderes leverandøren på en lang række forhold som økonomi, eksportkvoter, kvalitet, leveringssikkerhed, sikkerhed på arbejdspladsen. Hvis denne vurdering giver et positivt resultat, fremsender virksomheden sine krav, herunder miljøkrav, til leverandøren som på sin side vurderer, om den kan leve op til disse. Kravene til den umiddelbare leverandør gælder også til dennes leverandører, så selvom der er tale om en virksomhed i detailleddet, rækker kravene et stykke bagud i produktkæden – dog ikke helt tilbage til råvareleverandørerne. Typen af krav er af en sådan karakter, at virksomheden kan kontrollere dem og følge op på dem.

Virksomheden opfatter, at den er moralsk forpligtet til at tage et vist ansvar med såvel etiske som miljømæssige forhold, hvilket betyder, at der stilles mange forskelligartede krav til leverandøren . Derfor har virksomheden på miljøsiden valgt ’kun’ at fokusere på udfasning og begrænsning af visse kemikalier.

I samarbejdet med leverandørerne forventer virksomheden ikke, at disse kan leve op til alle miljøkravene fra begyndelsen. Virksomheden lægger derfor vægt på, at den rette indstilling er tilstede, og at der sker fremskridt efterhånden.

En anden virksomhed arbejder i funktionsopdelte grupper, hvoraf tekstiler er en gruppe. Disse grupper varetager alt inden for den pågældende varegruppe – således også miljø. Krav bliver kommunikeret videre til eksempelvis indkøberne i virksomheden. Det er således indkøberne, der kommunikerer miljøkrav videre til leverandører. Denne virksomhed har stillet krav om, at en leverandør skal kunne leve fuldt op til miljømærkekriterierne.

4.2.3.2 Virksomheden involverer sig aktivt i processen

Flere virksomheder videreformidlede i starten af deres arbejde med miljømærket blot kravene til leverandørerne, men oplevede alle, at leverandørerne havde behov for mere dialog og støtte. Nogle af virksomhederne har derfor selv kategoriseret kravene til leverandørerne og formuleret hvilke krav, disse specifikt skulle dokumentere overensstemmelse med.

En virksomhed, der arbejdede på at deres produkter skulle opnå et privat miljømærke baseret på økologiske fibre, havde i første omgang videregivet sine krav, men oplevede at dette ikke medførte handling. Derfor valgte virksomheden at hjælpe flere af sine leverandører til at "sætte sig sammen" med henblik på i fællesskab at løse opgaven om at kunne opfylde kravene i den private mærkeordning.

Virksomheden ser hermed sig selv i en rolle som en slags mediator for at få processen til at forløbe.

En nystartet virksomhed, der har ladet sine krav inspirere af forskellige miljømærke- og økologi-ordninger, har lagt stor vægt på at håndplukke sine leverandører, der enten har kunnet leve op til kravene i nogle af de økologiske mærkeordninger, eller som umiddelbart har kunnet leve op til en række kriterier, som virksomheden har opstillet på baggrund af Svanemærket og udvalgte krav fra de økologiske ordninger. Leverandørerne er blevet identificeret ved deltagelse i en række messer og konkret også søgning via internettet. Denne virksomhed har valgt selv at stå for at indhente dokumentation hos sine leverandører for at vise overensstemmelse med kriterierne i Svanemærket.

En virksomhed har via en agent valgt at shoppe rundt blandt forskellige leverandører for at finde nogle, der kunne leve op til miljømærkekravene i Blomsten. Virksomheden, der er en mellemstor virksomhed, havde tidligere shoppet rundt og var nu ved afsøge forskellige muligheder, men ønskede på sigt at have få samarbejdspartnere, fordi fortolkning, etablering af forståelse samt dokumentation af miljømærkekrav er tidskrævende hos den enkelte leverandør og derfor nemmere at indhente hos få faste leverandører. Virksomheden måtte dog erkende, at det var nødvendigt selv at gå ind og formidle meget konkret, hvilke krav de enkelte led i kæden skulle dokumentere for at få den nødvendige dokumentation fremskaffet, da leverandørerne havde vanskeligt ved at forstå det samlede kriteriedokument.

En virksomhed har som udgangspunkt, at deres leverandører ved rekrutteringen umiddelbart skal kunne opfylde kravene til Økotex 100. Virksomheden har primært faste leverandører, hvor store dele af den tekstile produktionskæde ligger hos samme leverandør. Virksomheden har, i forbindelse med ansøgning om miljømærket, haft en løbende dialog med sin leverandør om at opfylde kravene, men det er leverandøren, der har stået for det praktiske arbejde og dermed har det også været leverandøren, der har skullet gennemføre test på den indkøbte bomuld.

Endelig har en virksomhed valgt selv at indsamle dokumentation hos de enkelte led i kæden om opfyldelse af Blomstens og Svanens kriterier. Virksomheden har selv kontakt til de tekstilleverandører og underleverandører bagud i kæden. Kriterierne fra miljømærkeordningerne indgår desuden som en del af virksomhedens leverandørevalueringssystem, som bruges som et dialogværktøj mellem virksomheden og dens samarbejdspartnere/leverandører.

4.2.4 Effekt af de stillede miljøkrav

Flere virksomheder formulerede, at de i princippet ikke stiller krav, men blot videreformidler krav. Dette er eksempelvis tilfældet for farverier. Farverierne er dog klar over, at de kan bidrage til en stor miljømæssig effekt bl.a. ved valg af farvestoffer og kemikalier. Derfor spiller disse en aktiv rolle i forhold til farvestof-producenterne og kemikalieleverandørerne.

Konkret er de stillede krav til farvestofferne med til at reducere belastningen af vandmiljøet med tungmetaller, reducere den sundhedsmæssige belastning ved at undgå farvestoffer, som kan forårsage kræft eller allergi, samt i forbindelse med vaskeprocesserne at undgå en række tungtnedbrydelige kemikalier. Desuden sikrer miljømærkekravene at en række hjælpekemikalier, som detergenter og blødgøringsmidler der er svært nedbrydelige undgås i produktionsprocesserne.

En virksomhed har gjort en indsats for at substituere PVC. I dette projekt samarbejdede virksomheden med deres kemikalieleverandør for at finde alternativer. Det nyudviklede produkt blev af nogle kunder først modtaget med skepsis, men blev accepteret, da årsagen til produkt forandringen blev forklaret.

Det er projektteamets indtryk, at de virksomheder, der har haft leverandører i Østeuropa eller Asien, har skullet yde en større indsats i form af at finde nye leverandører eller have en tættere dialog med deres leverandører for at formidle miljøkravene/miljømærkekravene videre, end virksomhederne som har benyttet sig af danske leverandører inden for farveriområdet. Årsagen hertil er, at de østeuropæiske og asiatiske leverandører ikke har så lang en tradition for at håndtere miljøkrav og derfor har haft vanskeligere ved at forstå kravene.

I nedenstående Tabel 4.2 gives en samlet oversigt over sammenhængene mellem virksomhedernes miljøkrav til deres leverandører, motivationen for at stille kravene, virksomhedernes strategier til at opnå, at kravene opfyldes hos deres leverandører og effekten af kravene og strategierne hos deres leverandører.

Tabel 4.2:
Oversigt over sammenhænge mellem virksomhedernes miljøkrav, motivation for at stille kravene, strategi til at opnå kravopfyldelsen og effekt af kravopfyldelsen hos leverandørerne

Se her!

4.2.5 Barrierer og muligheder og idéer til handling

Der er identificeret forskellige barrierer og muligheder for virksomhedernes muligheder for at stille miljøkrav eller krav om miljømærker.

4.2.5.1 Barrierer

To virksomheder nævnte, at en væsentlig barriere ved miljømærkerne er tidsforbruget ved at indsamle dokumentation. Kriteriedokumentet er stort og med mange krav, der skal dokumenteres med tests eller erklæringer fra leverandører. Dette tidsforbrug kræver, at virksomheden afsætter betragtelige ressourcer til udarbejdelse af ansøgningen. For nogle krav er det samtidig næsten en forudsætning, at man har etableret faste langvarige relationer til sine samarbejdspartnere for at kunne håndtere dokumentationskravene.

Et farveri har erfaret, at de i forbindelse med en ansøgning om miljømærke - på trods af et langvarigt samarbejde med en stor kemikalieleverandør - fik problemer med at få dokumentation fra leverandøren for overholdelse af miljømærkekravene. Dette på trods af at kravene, der blev stillet, ikke var nye i forhold til de miljøkrav, virksomheden og leverandøren tidligere havde samarbejdet om. Årsagerne til disse problemer har ikke været muligt at kortlægge.

En virksomhed oplevede, at kultur og traditioner hos en leverandør og/eller det land, hvorfra leverandøren kom, kunne være en barriere. Det bliver en barriere, når leverandøren ikke har en tradition for at tage miljøhensyn og derfor ikke forstår det konkrete krav. Denne virksomhed lagde derfor vægt på, kravene er så målfaste og kontrollerbare som muligt.

En virksomhed anførte endvidere, at det muligvis ville være attraktivt, hvis der havde været ét miljømærke i stedet for mange miljømærker. For at begrænse denne barriere foreslog en virksomhed, at forskellige godkendelses-/miljømærkeordninger anerkender, at hvis en virksomhed lever op til et specifik krav et sted i en ordning, så må det være tilstrækkelig dokumentation for, at virksomheden lever op til samme krav i en anden ordning.

4.2.5.2 Muligheder og idéer til handling

To virksomheder har fremhævet, at de har modtaget meget hjælp og støtte fra Miljømærkesekretariatet i Danmark, og at dette har være uvurderligt. Da Miljømærkesekretariatet ikke direkte kan yde konsulentbistand til potentielle ansøgere, vil muligheden for at benytte sig af en uafhængig konsulentbistand eller støtte til opbygning af egen miljøkompetence være en måde at hjælpe virksomhederne til at komme lettere igennem ansøgningsproceduren. Miljøstyrelsens miljøkompetenceordning, som er en støtteordning til opbyggelse af miljøkompetence i produktionsvirksomheder, må anses for at være en mulighed for virksomhederne. Det bør overvejes, om ordningen kan tilpasses til anvendelse i leverandørkæder, således at kompetencen vil blive opbygget i hele kæden.

En meget konkret erfaring i forbindelse med indsamling af dokumentation er, at virksomhederne, når de videreformidler miljømærkekrav til deres leverandører, er nødt til at specificere for den enkelte leverandør hvilke krav, der er relevante i netop dette tilfælde. At fremsende det samlede kriteriedokument til leverandøren uden yderligere specifikationer gør det vanskeligt for leverandøren, som i mange tilfælde mangler forudsætninger for at forstå kravene, at levere den ønskede dokumentation. Her har Miljømærkesekretariatets brugermanual, som specificerer de enkelte krav, været til hjælp for flere af virksomhederne.

Nogle virksomheder havde erfaringer med samarbejder støttet af Danida. Virksomhederne udtrykte, at disse støttede aktiviteter var overordentligt værdifulde for opbygning af langvarige relationer på højt miljømæssigt niveau.

Et par af virksomhederne gennemførte regelmæssigt oplæring eller træningsaktiviteter for deres udenlandske samarbejdspartnere. Disse aktiviteter foregik ved, at samarbejdspartneren i en kortere eller længere periode deltog i arbejdet i Danmark for at få en bedre forståelse af de krav til kvalitet og miljø, som virksomheden stillede til leverandørens produkter. For virksomheder, som har faste samarbejdsrelationer til udenlandske leverandører, er dette en oplagt mulighed for at sikre en bedre forståelse af de krav, der stilles af virksomheden.

Virksomhedernes arbejde med at søge om miljømærker kunne lettes betydeligt, hvis der i højere grad kunne etableres en gensidig anerkendelse mellem de forskellige mærkningsordninger af de dokumentationskrav, der stilles inden for de enkelte ordninger. Herved ville det være muligt for virksomhederne at spare omkostninger til tests og administrativt behandling, når de skulle hente dokumentation hos deres leverandører. En forudsætning for gensidig anerkendelse vil dog oftest kræve, at der sker et større samarbejde og koordinering omkring ordningerne. Dette sker allerede til en vis grad for Blomsten og Svanen, mens det sandsynligvis vil være vanskeligere mellem de officielle og de private ordninger.

4.3 Pesticider

Bomuld produceres over store dele af verdenen, med lande som USA og Kina som de førende producenter. Andre store producenter er Indien, Pakistan, det tidligere Sovjetunionen samt mindre producenter som Tyrkiet, Grækenland, Argentina og Egypten.

I årene 1996-98 var den samlede verdensproduktion af bomuld ifølge International Cotton Advisory Council, ICAC, på henholdsvis 19,6, 20,1 og 18,6 mio. tons /10/.

4.3.1.1 Dyrkning af bomuld

En væsentlig miljøbelastning ved konventionel bomuldsdyrkning er anvendelse af pesticider samt afløvnings- og visnemidler. Pesticiderne anvendes til kontrol af ukrudt, insekt-, svampe- og nematoideangreb. Tal fra 1994 viser, at bomuldsdyrkning på verdensplan optog 5% af et opdyrket areal, mens pesticidanvendelsen til bomuldsdyrkning svarede til 11% af verdens pesticidforbrug. /4/. Afløvnings- og visnemidler anvendes forud for høstning for at muliggøre maskinel høstning af bomulden.

Bomuld dyrkes både på farme med en størrelse på flere 1000 ha, men også af småbønder, som kun dyrker et par få hektarer bomuld. På de store farme dyrkes bomulden på kommercielle vilkår. I disse tilfælde vil farmeren kunne dokumentere hvilke kemikalier, der er anvendt under dyrkningen. Anderledes forholder det sig for småbønderne, som oftest dyrker bomuld på marker med en størrelse på 2-5 hektar som en ekstra afgrøde. Disse bønder er ofte ikke særlig bevidst om typen og mængden af pesticider, de anvender. Ginnere, som opkøber bomuld i et område, hvor dyrkningen sker hos småbønder, kan således have flere tusinder leverandører. Storfarmandelen udgør dog nogle steder arealmæssigt langt den væsentligste del af bomuldsdyrkningen. Således er eksempelvis mere end 95% af bomuldsproduktionen i Sydafrika drevet som storfarmdrift /8/, men også i eksempelvis USA er store dele af bomuldsdyrkningen drevet som storfarmdrift.

4.3.1.2 Fra ginning til spinding

Ved ginningen adskilles bomuldsfibre fra frø og videresælges til et bomuldshus eller direkte til en spinder. For hvert parti bomuld, en ginner sælger angives, kvalitetsparametre som fiberlængde, -tykkelse og -styrke samt farve. Ginneren kan, hvis der er særlige forhold, der skal tages hensyn til, sørge for at holde bomulden fra forskellige leverandører adskilt i ginningsprocessen. Sådanne hensyn kan være, at bomulden er dyrket økologisk, bomulden er genmodificeret, eller at bomulden er håndplukket. Der er dog sandsynligvis mange ginnere, hvor sådanne hensyn ikke skal tages, og hvor der derfor ikke er opbygget særlige systemer til at håndtere bomulden adskilt.

Bomuldshusene fungerer som mellemhandler mellem ginner og spinder. Der er placeret bomuldshuse i eksempelvis England og Sverige. Disse bomuldshuse, som ligger i regioner, hvor der ikke dyrkes bomuld, opkøber ofte bomuld fra flere forskellige lande eller regioner. Oplysningerne, som følger med et parti bomuld, er typisk kvalitetsoplysninger, samt eventuelt oplysninger om oprindelsesland. Oplysninger om hvilke kemikalier, der har været anvendt under dyrkningen, er ikke tilgængelige /5/.

Når spinderen skal spinde et garn, blander han oftest fibrene fra omkring tyve baller bomuld for at opnå en ensartet garnkvalitet inden for det samme parti garn. De tyve baller kan komme fra forskellige områder eller lande, men kendetegnende er, at bomulden ikke må være alt for forskellig kvalitetsmæssigt, idet det kan give problemer i spindingen. Det er dog muligt at blande små mængder af en fiberkvalitet, der afviger en del fra kvaliteten af de øvrige fibre, som indgår i garnet. Der føres typisk journal over sammensætning af baller for at kunne dokumentere kvaliteten af det færdige garn samt for at sikre ensartethed fra parti til parti.

4.3.1.3 Test for pesticider

Et ofte anført problem omkring anvendelse af pesticider er dokumentationen herfor. På grund af de strukturelle og styringsmæssige vanskeligheder, der ligger i leddet fra småfarmer til ginner, vil det i disse tilfælde oftest ikke være muligt at dokumentere direkte hvilke kemikalier, der har været anvendt på markerne.

Derudover er det tvivlsomt, hvorvidt det er muligt ved en test på bomuldsfibrene at dokumentere, om et bestemt pesticid har været anvendt. Således anses sandsynligheden lille for at finde rester af kemikalier, der har været anvendt tidligt i dyrkningsfasen af bomulden. Tests foretaget på bomuld fra forskellige lande viser negative testværdier /9/. Det samme gør sig gældende for tests foretaget i forbindelse med EU’s miljømærkeordning. Da det i disse tilfælde ikke er muligt at identificere de faktisk anvendte kemikalier, kan det ikke med sikkerhed fastslås, om et negativt testresultat for et kemikalie er en følge af, at dette ikke har været anvendt. Det er dog overvejende sandsynligt, at de negative testresultater er en blanding af, at kemikalierne ikke har været anvendt, og at resultaterne er falsk negative (i forhold til anvendelsen).

Hermed fremstår et reelt problem med at kunne dokumentere hvilke kemikalier, der rent faktisk har være anvendt i dyrkningsprocessen, mens det ikke er noget problem at påvise, at der ikke findes restmængder af kemikalierne i bomuldsfibrene efter høst.

Både EU’s miljømærke, Blomsten og Økotex 100 stiller krav til indholdet af pesticider i bomuldsfibrene. Dokumentation for overholdelse af kravet kan ske ved at teste for de navngive pesticider. For Blomsten kan dokumentationen desuden ske ved at dokumentere, hvorfra bomulden kommer, samt hvilke pesticider der konkret har været anvendt under dyrkningen.

De pesticider, der testes for i de to systemer, er for en stor dels vedkommende pesticider, som er opført på FN’s PIC-liste2.

4.3.1.4 Integreret pest management og genmodificeret bomuld

Inden for de sidste ti år er der sket en udvikling inden for to områder, som er af betydning for bomuldsdyrkning, nemlig integreret pest management, IPM, og udvikling af genmodificerede planter.

Som management system er IPM ikke et fasttømret begreb, hvorom der er opnået international konsensus. Mange lande arbejder med begrebet og er i gang med at formulere deres egen definition af IPM. Af de væsentligste årsager til interessen for IPM kan nævnes bekymringen for det stigende antal pests, som udvikler resistens over for pesticider, behovet for at reducere omkostningerne til pesticider især for småbønder samt endelig de miljø- og sundhedsmæssige problemer forbundet med brugen af pesticider.

Nogle af de metoder der tages i anvendelse, og som kan henregnes under IPM er:
Reduktion i antallet af sprøjtninger gennem vækstsæsonen
Anvendelse af målrettede frem for bredspektrede pesticider
Reaktiv frem for præventiv sprøjtning af markerne
Anvendelse af biologiske bekæmpelse i form af pheromoner og predatorer
Forædling af planter herunder også genmodificering

Udviklingen og udbredelsen af genmodificerede bomuldsplanter har været hastigt stigende gennem de seneste få år. I 1999/2000 blev det således anslået, at omkring 9% af bomuldsmarkerne på verdensplan var beplantet med genmodificeret bomuld. I USA anslås det, at genmodificeret bomuld i dag udgør omkring 50%, og i Kina formodes andelen at være højere, men nøjagtige tal er vanskelige at finde for Kina, da der hér er tradition for at gemme frøene fra planterne til nyplantning. /8/

Motivationen for at anvende genmodificerede planter er først og fremmest en udbytteforøgelse på 10-35%, hvor den største forøgelse i udbytte ses hos småbønder med ringe teknologisk know-how. En anden motiverende faktor er,at den genmodificerede plante medfører en signifikant reduktion i antallet af sprøjtninger mod orm i frøkapslen (bollworms). /8/

4.3.1.5 Håndplukket bomuld

Ved høstning af konventionel dyrket bomuld anvendes ofte visne- og afløvningsmidler for at sikre en ensartet modning af frøkapslerne og lette maskinel høst.

Ved håndplukning er det ikke nødvendigt at anvende visne- og afløvningsmidler, idet der ved håndplukning dels kan plukkes af flere gange, efterhånden som frøkapslerne modnes, dels sikrer håndplukningen, at der ikke kommer så mange blade og stilke med, som der ville komme med maskinplukningen, hvis ikke der blev anvendt afløvningsmidler.

Håndplukket bomuld sælges fra ginneren med et certifikat. Certifikatet giver garanti for, at bomulden er håndplukket, og men ikke om visne- og afløvningsmidlerne er undladt ved høsten. Det er dog ikke normalt at anvende visne- og afløvningsmidler ved håndplukning af bomuld /4/. Typisk er den håndplukkede bomuld heller ikke testet for disse kemikalier. Visne- og afløvningsmidler anvendes så sent i dyrkningsforløbet, at disse midler efter al sandsynlighed vil kunne påvises ved test af bomuldsfibrene. Ønsker en kunde at teste for disse midler, er det op til kunden selv at få udført en sådan /6/.

Merprisen på den håndplukkede bomuld er ikke så høj som merprisen for økologisk bomuld. Den typiske pris for håndplukket bomuld ligger 5% over prisen for det konventionelle bomuld. Dette anses som en væsentlig årsag til, at efterspørgslen på det håndplukkede bomuld er højere end på den certificerede økologiske bomuld. Således er markedet for den håndplukkede bomuld omkring det dobbelte af, hvad det er for certificeret økologisk bomuld /6/.

4.3.2 Virksomhedens krav til pesticider

Erfaringerne med at stille krav til pesticider begrænser sig for de fleste af de interviewede casevirksomheder til at være relateret til de erfaringer, virksomhederne har i forbindelse med mærkningsordninger som Økotex 100 og EU’s miljømærke, Blomsten.

Kun én af virksomhederne har valgt selvstændigt at opstille en liste over pesticider, som de ønsker at undgå. Listen omfatter omkring 40 forskellige pesticider inklusive de pesticider, der er opført i kriterierne for EU’s miljømærke, Blomsten.

Fire af virksomhederne har erfaringer med at stille krav til pesticider i forbindelse med ansøgning om Blomsten.

To virksomhed har erfaringer med at stille krav til pesticider i forbindelse med anvendelse af Økotex 100 ordningen.

Tre virksomheder har ingen erfaringer med at stille krav til brugen af pesticider i konventionelt dyrket bomuld.

Tre virksomheder har erfaringer med at købe håndplukket bomuld.

En enkelt virksomhed har valgt at basere hele sin produktion på økologisk bomuld og er således kommet ud over problemstillingen på den måde.

4.3.3 Virksomhedernes motivation for at stille krav til pesticider

Der er identificeret tre forskellige motivationer til at stille krav til indholdet af pesticider.

For virksomheden, som selv har opstillet en liste over pesticider, de tester for, ligger kravet til pesticider i tråd med det miljø-koncept, som virksomheden har for hele deres produktion.

For virksomhederne med erfaringer fra Blomsten har motivationen været at kunne profilere sig i forhold til konkurrenterne. En enkelt af disse virksomheder har fået stillet som krav fra en af deres kunder, at deres produkter skulle kunne miljømærkes.

For de virksomheder, der har erfaringer med Økotex 100, har motivationen været,, at Tyskland har været et af deres væsentlige afsætningsmarkeder. Her er Økotex-ordningen langt mere udbredt end i Danmark. Det har derfor været krav fra mange tyske kunder, at produktet var mærket med Økotex 100.

En detailvirksomhed har valgt at opstille en række egne miljøkrav til sine leverandører frem for at anvende et af de etablerede mærker. Virksomheden har dog ikke inddraget pesticider i rækken af krav, de har opstillet.

4.3.4 Strategier for at stille krav til anvendelse af pesticider

Virksomhederne har forskellige strategier, når de stiller krav til anvendelse af pesticider. Følgende strategier er blevet identificeret:
Identificerer en leverandør, der kan levere produkter med EU’s miljømærke.
Overlader til leverandøren at finde underleverandør, der kan opfylde kravene i EU’s miljømærke, men tester selv for pesticider
Vurderer ved rekruttering af leverandøren, om denne kan honorere kravene, der stilles i EU’s miljømærke eller Økotex 100
Krav til anvendelse af pesticider stilles til underleverandør af garn direkte

En af detailvirksomhederne har ikke tidligere hos sine leverandører stillet krav til pesticider. I forbindelse med, at virksomheden besluttede sig til at markedsføre et sortiment af produkter med EU’s miljømærke, har virksomheden hermed indirekte stillet krav til pesticider. Virksomheden har håndteret pesticidkravet og de øvrige miljømærkekrav ved at finde en leverandør, der allerede havde erhvervet sig miljømærket.

En af virksomhederne har ikke tidligere stille krav til pesticider. Først i forbindelse med ansøgning om EU’s miljømærke, Blomsten, har virksomheden stillet kravet til sin leverandør af metervare. Virksomheden har ladet sin leverandør om at finde underleverandør, der kunne opfylde Blomstens krav, men virksomheden har selv gennemført test på den bomuld, som har været anvendt.

En virksomhed har som mål, at deres leverandører ved rekrutteringen umiddelbart skal kunne opfylde kravene til Økotex 100. Virksomheden har haft en løbende dialog med sin leverandør om at opfylde kravene, men det er leverandøren, der har stået for det praktiske arbejde i forbindelse med at søge om miljømærket og dermed også været leverandøren, der har skullet gennemføre test på den indkøbte bomuld.

En virksomhed får primært sin bomuld fra én fast underleverandør, en spinder, som virksomheden har et kontraktligt forhold med. Spinderen har ligeledes en veletableret kontakt bagud til ginneren, som leverer bomuld opkøbt fra bomuldsdyrkere i et fast defineret område. Virksomheden har flere gange været på besøg i området for at se på dyrkningsforhold og diskutere de krav, som virksomheden ønsker opfyldt med hensyn til pesticidanvendelse. Diskussionerne foregår primært med spinder og ginner, da bomulden dyrkes af småbønder, som hver kun dyrker få hektarer bomuld. Det er derfor ikke muligt for virksomheden at have direkte kontakt med den enkelte bonde. Udover den direkte kontakt til spinderen har virksomheden valgt at teste hvert indkøbt parti af bomuld for den række af pesticider, som de har oplistet.

4.3.5 Effekter af de stillede krav

Ud fra et miljømæssigt synspunkt vurderes det, at et krav om at teste for indhold af pesticider i bomuldsfibrene giver en begrænset miljømæssig effekt, da testen ikke nødvendigvis giver garanti for, at de pågældende pesticider ikke har været anvendt. Imidlertid er pesticidtestene medvirkede til, at der bliver sat fokus på hele problematikken omkring anvendelse af pesticider i bomuldsdyrkningen.

I de gennemførte interviews er der kun en enkelt færdigvareproducent, der har præsenteret sine pesticidkrav direkte til spinderen, og som har arbejdet for at disse krav blev formidlet videre til ginneren. De øvrige virksomheder har ikke selv haft den direkte kontakt længere bagud i kæden end til deres nærmeste leverandør. Hermed etableres der ikke de kontakter, som kunne være et første skridt til at samarbejde om hvilke pesticider, der skal forsøges undgået under dyrkningen

Krav om pesticidtest i forbindelse med Økotex 100 har været almindeligt kendt i leverandørkæden gennem de sidste 5-10 år. Således har garnproducenter og –agenter i perioder været stillet over for kravet om Økotex 100 certifikat på deres produkter af så stor en del af deres kunder, at det har været standard at have certifikatet på sine produkter/5,6/. Testene har tilsyneladende ikke flyttet fokus til hvilke pesticider, der rent faktisk har været anvendt ved dyrkningen, idet disse oplysninger ikke er tilgængelige for det enkelte parti bomuld.

I nedenstående Tabel 4.3 gives en samlet oversigt over sammenhængene mellem virksomhedernes krav til deres leverandører om anvendelse af pesticider, motivationen for at stille kravene, virksomhedernes strategier til at opnå, at kravene opfyldes hos deres leverandører samt effekten af kravene og strategierne hos deres leverandører.

Tabel 4.3:
Oversigt over sammenhænge mellem virksomhedernes pesticidkrav, motivation for at stille kravene, strategi til at opnå kravopfyldelsen og effekt af kravopfyldelsen hos leverandørerne

Se her!

4.3.6 Barrierer, muligheder og idéer til handling

Ved en sammenstilling af erfaringerne fra interviewene med beskrivelsen af state-of-the-art i begyndelsen af afsnittet kan følgende barrierer identificeres:

De fleste virksomheder anser test af bomuld som tilstrækkeligt dokumentation, når de skal dokumentere, at de har stillet krav til pesticider. Typisk er der ikke blandt tekstilproducenterne opmærksomhed på, at en test sandsynligvis ikke er tilstrækkeligt bevis for, at pesticiderne ikke har været anvendt.

Der er ikke den direkte kontakt mellem virksomheden som stiller kravet til pesticider og bomuldsdyrkeren eller ginneren Oftest stopper kontakten ved enten spinder eller bomuldshuse. Dette vanskeliggør muligheden for at efterspore hvilke pesticider der rent faktisk har været anvendt på marken, idet oplysningerne ikke er tilgængelige gennem de mellemliggende led.

Der gives i dag ikke nogen merpris for bomuld, hvor det kan dokumenteres hvilke pesticider, der har været anvendt under dyrkningen. Der er derfor ikke noget incitament for dyrker og ginner til at give disse oplysninger til deres kunder.

Projektet har ligeledes identificeret en række muligheder, som har eller kan have indflydelse dels på opmærksomheden omkring brug af pesticider dels på den faktiske brug af pesticider.

Der er tilsyneladende potentielle muligheder for at opstille management systemer for kommercielt dyrket bomuld i produktionsprocessen fra bomuldsdyrker til spinder. Dette vil med fordel kunne indbefatte IPM, som i givet fald skulle have en form for officiel eller international anerkendelse. Støtteordninger som DANIDA og DANCED kan målrette projekter til udvikling af Integrated Pest Management systemer i bomuldsproducerende lande, hvor både IPM for selve dyrkningen samt managementsystem til håndtering af bomulden fra dyrker til spinder udvikles. Projekterne skulle samtidig sikre opbyggelse af et afsætningsmarked med faste aftagere af bomulden.

Tilsvarende vil projekter til udvikling af certificeringsordninger for IPM være en opgave, hvor DANIDA OG DANCED kan støtte. Udviklingen af sådanne støtteordninger er nødvendige for at sikre troværdigheden af et IPM system og dermed sikre bedre afsætning på verdensmarkedet.

Ved at efterspørge bomuld, som kan opfylde kravene til Blomsten eller Økotex 100, sætter detailleddet og færdigvareproducenterne fokus på pesticider. Dette kan være med til at gøre forbrugere og andre slutbrugere opmærksomme på problemerne omkring pesticidforbruget ved dyrkning af bomuld og dermed skabe et pres fra forbrugerne om at få produkter, hvor der ikke har været anvendt pesticider. Samtidig kan efterspørgsel være med til på leverandørsiden at sætte fokus på pesticider som et miljøproblem, der forsøges undgået.

Der er tilsyneladende potentielle muligheder for at opstille management systemer for bomuldsproduktionen baseret på kommercielt dyrket bomuld. Her kan farmeren dokumentere hvilke pesticider, der har været anvendt under dyrkningen, ginneren har potentielt muligheden for at holde forskellige partier adskilt, især hvis partierne, der ginnes, har et vist volumen. Endelig fører spinderen journal over hvilke partier bomuld, der indgår i et garn.

Udvikling af nye typer af bomuldssorter, herunder genmodificeret bomuld, kan være med til at reducere antallet af pesticidsprøjtninger. Dette er et element, som nævnes i forbindelse med integreret pest management systemer. Udbredelsen af genmodificeret bomuld er i hastig vækst. Imidlertid stilles der stadig spørgsmålstegn ved sikkerheden omkring brugen af genmodificerede planter Blandt andet er der rejst tvivl, om det genmodificerede Bt-bomuld kan være med til at udvikle resistens blandt nogle af de skadedyr, som Bt-bomulden i dag er virksom overfor.

4.3.6.1 Idéer til handling

For at fremme et mindre kemikaliepres under dyrkningen af bomuld kan følgende idéer til handling foreslås:

Tekstilproducenterne kan, når de handler med bomuldshuse, efterspørge hvilket område, den indkøbte bomuld stammer fra. I det omfang, der kan dokumenteres reduktion i anvendelse af pesticider og eventuelt, at de pesticider, der er opført på lister under forskellige mærkningsordninger, ikke har været anvendt, kan der måske tilbydes en merpris. Såfremt der udvikles anerkendte IPM-systemer for bomuldsdyrkning, vil det være mere oplagt med en sådan merpris. På samme måde som for den håndplukkede bomuld vil en forudsætning for producenten være, at der er et incitament til at spørge efter oprindelsen.

Der kan tilbydes en merpris for bomuld, hvor der kan garanteres, at de pesticider, der er opført på lister under forskellige mærkningsordninger, ikke har været anvendt. Merprisen vil afhænge af, hvor meget tekstilproducenterne vil kunne spare i udgifter til testning, som igen vil afhænge af hyppigheden af tests, der forlanges i de enkelte mærkningssystemer.

Producenterne kan efterspørge håndplukket bomuld, som er høstet med reduceret brug af kemikalier. Denne bomuld har en højere markedsandel end økologisk bomuld, og merprisen er samtidig ikke så stor.

4.4 Økologisk bomuld

Økologisk bomuld udgør på verdensplan kun en lille del af bomuldsmarkedet. Således viser tal fra 1996/97, at den samlede verdensproduktion af bomuld var på 20 mio. tons, hvoraf økologisk bomuld kun udgjorde 0,1% svarende til 20.000 tons./4,10/

Økologisk bomuld adskiller sig fra konventionelt dyrket bomuld ved, at der ikke anvendes kunstgødning, samt at brugen af pesticider er begrænset til nogle få tilladte midler, som ikke må anvendes præventivt, men kun når der er en umiddelbar fare for skade på planten.

Der findes flere certificeringssystemer, der certificerer økologisk dyrket bomuld. Af disse ordninger kan næves det internationale IFOAM3, det hollandske SKAL4, det tyske IVN5 og det svenske KRAV6. Disse systemer omfatter samtidig krav til den efterfølgende forarbejdning til færdige tekstiler, således at forbrugerne kan købe de færdige produkter certificeret i forhold til ordningen. Kravene omhandler typisk forbud mod brug af tungmetalholdige farvestoffer, azofarvestoffer og en række hjælpekemikalier. SKAL-certificeringen adskiller sig ved udover forbud mod ovennævnte farvestoffer at være baseret på en række positivlister over hvilke hjælpekemikalier, der må anvendes i produktionen. Certificeringsorganerne certificerer økologisk dyrkning enten efter IFOAM’s retningslinier eller efter EU’s forordning for økologisk produktion (2092/91 EØF).

Udover den certificerede bomuld er der en udbredt opfattelse af, at en del bomuld på verdensplan dyrkes af småbønder efter økologiske principper eller dyrkes med brug af så få kemikalier, at omlægningen til økologiske dyrkning vil være forholdsvis nemt. Årsagerne til dette er, at bønderne ikke har økonomi til at købe kunstgødning og pesticider. Muligheden for omlægning certificering og deraf følgende merpris for bomulden er sandsynligvis ikke kendt i tilstrækkelig grad af småbønderne. Desuden kan manglende økonomi til certificering, manglende organisering af småbønderne og eventuelt analfabetisme være forklaringen på, at ikke mere bomuld omlægges til økologisk drift. Mængden af bomuld, der således dyrkes, så det let ville kunne omlægges, kendes ikke, men den antages at være betydeligt større end den mængde, der certificeres i dag /11/.

4.4.1 Virksomhedens krav til økologisk bomuld

De 8 produktkæder fordeler sig på følgende måde med hensyn til at stille krav om økologisk bomuld.

En af detailvirksomhederne har tidligere haft et sortiment af beklædningstekstiler, som var baseret på økologisk bomuld. Dette initiativ er stoppet i dag.

En virksomhed har baseret hele sit sortiment på økologiske fibre.

To af de interviewede virksomheder har en andel af deres sortiment baseret på økologisk bomuld, mens det resterende sortiment er baseret på konventionelt bomuld eller bomuld, der er dyrket med et lavt kemikalieforbrug.

Fire af de interviewede produktkæder har ingen erfaring med økologisk bomuld.

4.4.2 Motivation for at stille krav om økologisk bomuld

Følgende motiver er blevet identificeret hos virksomhederne for at anvende eller ikke anvende økologisk bomuld.

Postordrevirksomheden har valgt at basere sin produktion udelukkende på økologisk bomuld. Årsagen hertil er at sikre, at det færdige produkt er sundhedsmæssigt forsvarligt for brugeren, samtidig med et ønske om at produktet er miljømæssigt forsvarligt.

For en af færdigvareproducenterne har motivationen været af ideologisk. karakter. Tekstiler baseret på økologiske fibre passer godt ind i virksomhedens koncept om miljøbevidsthed baseret på en industriel holdning. Konceptet anvendes aktivt til at profilere virksomheden over for dens kunder.

En anden færdigvareproducent har sammen med en kunde været motiveret af at kunne afsætte deres produkter på det tyske marked, hvor de har fundet en niche. Denne fællesmotivation har afstedkommet et langvarigt samarbejde om at udvikle miljøvenlige tekstiler.

En detailvirksomhed har forsøgt sig med en kollektion af tekstiler baseret på økologisk bomuld. Virksomheden har efterfølgende valgt at stoppe denne kollektion og desuden valgt ikke at anvende mærkeordninger som eksempelvis Blomsten og Økotex 100 på deres kollektioner. Begrundelsen herfor er dels, at der ikke er ét mærke, der dækker hele deres markedsområde, dels at dokumentationen er administrativ for omfattende.

Nogle af de virksomheder, som ikke har satset på økologisk bomuld, har angivet manglende efterspørgsel fra kunder og slutbrugere, manglende eller variabelt udbud, for dyrt i indkøb og ringere kvalitet af de økologiske fibre som de væsentligste grunde til ikke at være motiveret for at gå ind på det økologiske marked.

4.4.3 Strategier for at stille krav om økologisk bomuld

Udfra de gennemførte interview kan det konkluderes, at producenterne, når det gælder økologisk bomuld, ikke har den direkte kontakt bagud i kæden tilbage til marken.

Typisk etableres kontakten til garnproducenten, som kan dokumentere med certifikat, at det pågældende garn er spundet af økologisk dyrket bomuld.

Postordrefirmaet har dog valgt at basere sin produktion på metervarer, hvor det er metervareproducenten, der kan dokumenter, at produktet er baseret på økologisk bomuld.

Certificeringsorganerne, som SKAL, IVN og KRAV er veletablerede og har et godt omdømme i tekstilbranchen, hvorfor producenterne ikke finder det nødvendigt at kontrollere længere bagud i kæden end til garnproducenten.

4.4.4 Effekter af de stillede krav

Ved at stille krav om økologisk dyrket bomuld kan virksomhederne medvirke til at mindske kemikaliepresset under dyrkningen af bomuld. Den økologisk dyrkede bomuld vil oftest både medføre et reduceret forbrug af kunstgødning samt pesticider og afløvnings- og visnemidler. Det reducerede kemikalieforbrug vil igen medføre reduceret risiko for opbyggelse af pesticidresistens, bioakkumulering af persistente kemikalier, eutrofiering, m.m., samt bevirke at det kemiske arbejdsmiljø for bomuldsdyrkerne bliver forbedret.

En af de producenter, der anvender økologisk bomuld, har aktivt forsøgt at påvirke udvalgte kunder til at aftage og markedsføre produkter, hvor der er taget en række miljøhensyn herunder, at bomulden er dyrket økologisk. Producenten oplevede, at en af kunderne ikke umiddelbart var interesseret i et sådant produkt på grund af merprisen for produkte,t og fordi der ikke hos kundens kunder var interesse for tekstiler baseret på økologisk bomuld. Efter nogen tid vendte kunden dog tilbage, idet hans kunder var begyndt efterfølgende at stille krav om at kunne købe produkter, hvor der var taget udpræget miljøhensyn i de enkelte trin gennem produktionen.

I nedenstående tabel gives en samlet oversigt over sammenhængene mellem virksomhedernes krav om økologiske bomuld til deres leverandører, motivationen for at stille kravene, virksomhedernes strategier til at opnå, at kravene opfyldes hos deres leverandører, og effekten af kravene og strategierne hos deres leverandører.

Tabel 4.4:
Oversigt over sammenhænge mellem virksomhedernes krav til økologisk bomuld, motivation for at stille kravene, strategi til at opnå kravopfyldelsen og effekt af kravopfyldelsen hos leverandørerne

Produkt-
kæder

Krav /tematisering

Motivation

Strategi/
virkemidler og opfølgning

Effekt på kompetencer og krav

1
Super-
marked

Ingen

-

-

-

2
Tøjbutik-
kæde

Ingen formulerede krav. Har tidligere haft kollektion baseret på økologisk bomuld

Opgav økologisk bomuld på grund af mangleden efterspørgsel

-

-

3
Lille postordre-
virksomhed

Krav om økologisk bomuld til alle produkter

Eget værdigrundlag

Køber produkter og halvfabrikata baseret på certificeret økologisk bomuld hos sine leverandører

Ingen effekt på egen kompetence

Ingen effekt hos leverandør på basis af denne kunde

4
Færdig-
vareproducent
1, beklædning

En del af produktionen baseret på certificeret økologisk bomuld

Kundekrav

Køber økologisk bomuld af agent

Ingen effekt på egen kompetence

Ingen effekt hos leverandør på basis af denne kunde

5
Færdig-
vareproducent
2, beklædning

For produktion af miljøtekstiler er størstedelen af produkterne baseret på certificeret økologisk bomuld

Kundekrav

Køber økologisk bomuld fra projekt i Peru

Ingen effekt på egen kompetence

Ingen effekt hos leverandør på basis af denne kunde

6
Færdig-
vareproducent
3, beklædning

Ingen krav til økologisk bomuld

-

-

-

7
Færdig-
vareproducent
1, boligtekstil

Ingen krav til økologisk bomuld

-

-

-

8
Færdig-
vareproducent
2, boligtekstil

Ingen krav til økologisk bomuld

-

-

-

4.4.5 Barrierer, muligheder og idéer til handling

Dette afsnit er struktureret ud fra de barrierer, der blev identificeret ved interviewene med de virksomheder, som ikke har baseret deres produktion på økologisk bomuld. Mulighederne, som er identificeret hos virksomhederne med produktion baseret på økologisk bomuld, er indarbejdet i denne struktur.

4.4.5.1 Manglende efterspørgsel

Markedet for tekstiler baseret på økologisk bomuld er lille både i Danmark og i udlandet. Tyskland har dog et generelt større marked for miljøvenlige tekstiler end Danmark. Således har nogle af de tyske postordrefirmaer valgt enten at have en ’miljøvenlig’ linie i deres sortiment eller udelukkende være baseret på miljøvenlige produkter.

Den begrænsede efterspørgsel efter tekstiler, der er baseret på økologisk bomuld, opleves både af de konventionelle producenter og af producenterne, som anvender økologisk bomuld.

En producent, som anvender økologisk bomuld i produktionen, afsætter hele dette sortiment af tekstiler til én enkelt kunde. Relationen mellem producenten og kunden er langvarig og præget af, at de to virksomheder har udviklet et fælles koncept for ’miljøvenlige’ tekstiler, hvor ét af kravene er, at bomulden skal være certificeret økologisk. Producenten har hermed sikret sig et marked, men har samtidig en stiltiende aftale med kunden om ikke at sælge de ’miljøvenlige’ tekstiler til andre potentielle kunder.

4.4.5.2 Manglende udbud

Et andet problem, som producenterne fremfører, er det manglende udbud af certificerede økologiske fibre. Produktionen af økologisk bomuld udgør på verdensplan kun en ringe andel af den totale bomuldsproduktion. De senet tilgængelige tal ifølge IFOAM og OTA viser at der i 1996 blev produceret omkring 20.000 tons og i 1997 omkring 8000 tons certificeret økologisk bomuld/4,3/, hvilket svarer til henholdsvis 0,1% og 0,04% af den totale verdensproduktion.

Selv om produktionen er minimal, fremfører en af de interviewede færdigvareproducenter ikke desto mindre, at det ikke har været vanskeligt at købe økologisk bomuld, udbuddet har været større end efterspørgslen, dog har der været en merpris på den økologiske bomuld på omkring 25%. Producenten har et par faste leverandører af økologisk bomuld/garner.

Denne opfattelse underbygges desuden af oplysninger fra et nu lukket spinderi, som både har haft en konventionel produktion og en lille niche med produktion af garner baseret på økologisk bomuld. Her er erfaringerne, at bomuldshusene, som opkøber råbomuld, gennem de senere år har opbygget en viden om økologisk bomuld og skabt et netværk af leverandører, så de kan levere økologisk bomuld på kunders forespørgsel. Spinderens erfaringer med leverancer af økologisk bomuld er, at der ikke er forskel i leveringstid på det økologiske og det konventionelle bomuld /5/.

I modsætning hertil oplyser en garnagent, at markedet for økologiske garner varierer meget især på grund af varierende efterspørgsel. Agenten efterlyser et mere stabilt pres fra færdigvareproducenterne for at få markedsandelen af økologiske fibre presset i vejret. En af grundene til, at efterspørgslen ikke er stabil, er ifølge agenten, at kunderne skal betale en merpris for bomulden /6/.

En af producenterne angiver, at i det område, hvor han køber sin bomuld fra, bliver bomulden dyrket hos småbønder, som ikke har råd til at købe pesticider. Samtidig angives manglende økonomi, udbredt analfabetisme og manglende organisering som årsager til, at bomulden fra disse bønderne ikke kan certificeres som økologisk.

4.4.5.3 Afvigende kvalitet

Et af de forbehold, som bliver fremført af de konventionelle producenter i diskussionen om økologisk bomuld, er, at den økologiske bomuld er af ringere kvalitet end den konventionelle bomuld. Dette underbygges af undersøgelser, som refereres i ICAC Recorder7, september 1996, hvor det fremgår, at mangel på nitrogen vil medføre, at fibrene bliver kortere og tykkere og bomuldskvaliteten dermed ringere end normalt. Ligeledes fremgår det af artiklen, at bomulden får flere ’yellow spots’ forårsaget af orm i frøkapslen, hvis anvendelsen af pesticider undlades. Artiklen refererer dog også undersøgelser, der ikke kan påvise forskel i tykkelse og længde af fibrene, men dog påviser et øget antal ’yellow spots’ /7/.

Et svensk projekt viser, at det er muligt at opnå en kvalitet af økologisk bomuld, som er bedre end den konventionelle bomuld. Dette projekt omhandler 200 småbønder i Peru, som dyrker økologisk bomuld. Bomulden fra projektet har i forhold til konventionelt dyrket bomuld fra samme område længere fibre og færre metalforureninger, samtidig med at bomulden er blødere. Alt i alt er kvaliteten derfor bedre end den konventionelle bomuld.

Kvaliteten afhænger meget af hvilken sort, der anvendes, og de klimatiske og jordbundsmæssige forhold, bomulden dyrkes under. Det er derfor muligt at få bomuld i forskellige kvaliteter ligesom for den konventionelle bomuld, dog med den begrænsning at der findes færre kvalitetsklasser for den økologiske bomuld end for den konventionelle, hvilket betyder, at spredningen i længde og tykkelse af fibrene er større inden for den enkelte klasse end inden for det konventionelle system. Ligeledes er det også vanskeligt at opnå en kvalitet, der svarer til de bedste klasser i det konventionelle system. Dette er ifølge den interviewede spinder dog ikke et større problem, idet det kun har betydning for de tyndeste kvaliteter af tekstiler, mens de fleste almindeligt anvendte kvaliteter godt kan opnås med økologiske fibre.

4.4.5.4 Idéer til handling

På basis af de indsamlede erfaringer i projektet kan følgende idéer til handlinger skitseres til at fremme økologisk bomuld.

For at sikre et mere stabilt marked for økologisk bomuld og dermed en bedre prisstabilitet kunne færdigvareproducenter og detailvirksomheder begynde at efterspørge garner og metervarer, som indeholder en fast lille procentdel af økologiske fibre. Dette vil ikke influere nævneværdigt på kvaliteten, og det ville samtidig øge efterspørgslen på økologisk bomuld, således at der ville blive skabt et marked herfor og derved også muliggøre et marked for produkter baseret udelukkende på økologisk bomuld. Sådanne tiltag er kendt fra firmaer som Levi-Strauss, Nike og GAP/12/.

Flere udviklingsprojekter under Danida og Danced kunne fokuseres på dyrkning og certificering af økologisk bomuld fra småfarmere, som allerede har en dyrkningsform, der ligger tæt på den økologiske. Den danske virksomhed kan i dette tilfælde stå som aftager af det økologiske bomuld fra ginneren.

Etablering af nationale certificeringsordninger for økologisk dyrket bomuld for at sikre en billig certificering kunne afhjælpe problemet for småbønder, der ikke har økonomi til at blive certificeret. Eksempler på sådanne ordninger er set i Zimbabwe. I givet fald skulle der samtidig arbejdes med, at sådanne ceritficeringsordninger bliver internationalt anerkendt.

4.5 Arbejdsmiljø

I den internationale diskussion om arbejdsmiljø er arbejdsmiljø ofte knyttet tæt sammen med arbejdstagerrettigheder og arbejdsvilkår bredt. Virksomhederne, vi har interviewet i denne undersøgelse, agerer internationalt både med hensyn til leverandører og markedet. Vi har derfor i forhold til undersøgelsen af, hvorvidt og hvordan virksomhederne stiller krav til deres leverandører valgt at anlægge et bredt perspektiv på arbejdsmiljø. Til at perspektivere området introduceres i det følgende dels de danske erfaringer med arbejdsmiljø i forhold til tekstilbranchen, dels en række krav og anbefalinger som ILO har udviklet.

I dansk kontekst har Arbejdstilsynet udviklet en række arbejdsmiljøvejvisere inden for de forskellige brancher, herunder for tekstil-, beklædning- og læderbranchen /13/. I denne arbejdsmiljøvejviser peger Arbejdstilsynet på, at de fire vigtigste arbejdsmiljøproblemer i tekstil- beklædnings- og læderindustrien vedrører:
Hud og luftveje,
Løft, ensidigt gentaget arbejde (EGA) og arbejdsstillinger,
Psykisk arbejdsmiljø og
Støj.

Problemer knyttet til arbejdssituationer først i produktkæden er ikke med i Arbejdstilsynets arbejdsmiljøvejledning for tekstil, beklædnings- og læderindustrien, da arbejdsmiljøvejledningerne er målrettet arbejdsprocesser i Danmark.

Problemer knyttet til hud og luftveje er støv fra materialer, samt kontakt med kemikalier, farve og hjælpestoffer m.m. og fordampning fra disse. Nogle kemikalier fordamper først lang tid efter, de er blevet brugt til at behandle tekstiler med, og fordampning af kemikalierne fra tekstilerne under senere bearbejdningsprocesser kan derfor også give problemer. Problemerne kan opstå ved spinding, vævning, farvning og trykning, oplægning og tilskæring, syning, presning og klargøring samt rengøring.

Problemer knyttet til løft opstår ved håndtering af tunge ting i dårlige arbejdsstillinger. Problemer i forbindelse med EGA opstår, når medarbejderne en væsentlig del af arbejdstiden gentager de samme bevægelser med stor hyppighed. I det danske arbejdsmiljøsystem er der en erkendelse af, at EGA bedst løses gennem organisatorisk udvikling, og der har været iværksat en handlingsplan til at fremme udvikling af løsninger på EGA. Tunge løft, EGA og dårlige arbejdsstillinger forekommer ved tekstilfremstilling, farvning og trykning, oplægning og tilskæring, syning og stropning, presning og klargøring, sammenlægning og intern transport.

Problemerne knyttet til de psykiske belastninger er typisk forbundet med EGA, som stiller begrænsede krav til færdigheder og viden og høje krav til arbejdstempo og opmærksomhed. Problemerne er ofte ved sy- og trykkearbejde. Endvidere er aspekter som skifteholdsarbejde og jobusikkerhed centrale aspekter.

Støjproblemer stammer fra støjkilder, hvor de værste støjkilder er: Spinde- og spolemaskiner, broderimaskiner, fladstrikkemaskiner, flettemaskiner, og væve

Arbejdsmiljøvejledningen afspejler bredt, hvor de seneste års indsatsområder har været i Danmark inden for branchen.

Internationalt har ILO udviklet en række krav og anbefalinger /14/. Følgende områder er omfattet af ILO's anbefalinger for arbejdstager-rettigheder.
Forbud mod tvangsarbejde: Ingen aflevering af ID-papirer hos virksomhed; ikke brug af fanger eller bundne arbejdere.
Forbud mod diskrimination pga. køn, race, religion m.m. F.eks. samme løn for samme arbejde; belastende jobs gives ikke til bestemte grupper.
Begrænsninger mod børnearbejde (dvs. under 15 år eller yngre end alderen ved afslutning af obligatorisk skole). Hvis børnearbejdere afskediges eller går ned i arbejdstid, skal de have økonomisk kompensation, så lønnen opretholdes og tilbydes skolegang. Ledige stillinger besættes med voksne arbejdere og tilbydes voksne fra samme familie.
Ret til at organisere sig og ret til at forhandle løn- og arbejdsforhold. Beskyttelse af arbejderrepræsentanter mod forfølgelse. Repræsentanter skal have adgang til arbejdspladsen.
Rimelig løn: Overholdelse af minimumslønninger (lovbefalet, sektorniveau). Samtidig: "En løn til at leve af": f.eks. opgjort som tilstrækkelig til at indkøbe en vis mængde fødevarer og stadig have "overskud".
Regler vedr. arbejdstid: Skal overholde nationale eller sektorspecifikke regler; max 48 timer om ugen; mindst én ugentlig fridag; arbejdstiden skal være fastlagt; overarbejde skal være frivilligt, skal varsles og max. være 12 timer om ugen. Ret til pauser, ferie og barselsorlov.
Ordentlige arbejdsforhold: Sikkert og hygiejnisk arbejdsmiljø; ikke trusler om fysisk straf, seksuel afstraffelse m.m. I forhold til arbejdsmiljø kan spørges til konkrete arbejdsmiljøbelastninger: fysiske (løft, tempo, variation, støv); kemiske (farveprocesser, behandling med kemikalier, sikkerhedsudstyr). Endvidere om der er tilsyn af læge/sygeplejerske.
Etablering af et egentligt ansættelsesforhold: I en del virksomheder har ansatte kontrakt som underleverandører, hvorved de selv får ansvar for arbejdsforhold, løn m.m. Eller som lærlinge hvor der ikke sker en egentlig oplæring.

4.5.1 Virksomhedernes krav til arbejdsmiljø

I case-virksomhederne er der meget stor forskel på, om virksomhederne stiller arbejdsmiljøkrav til deres leverandører, og hvilke krav de stiller. 7 af de 8 virksomheder stiller krav vedrørende arbejdsmiljø til deres leverandører eller på anden måde inddrager arbejdsmiljø i deres samarbejde med leverandørerne. Generelt er der bredt en forventning blandt case-virksomhederne om, at leverandørerne levede op til den lokale lovgivning på området.

Blandt de case-virksomheder, der stillede arbejdsmiljøkrav til deres leverandører, er følgende krav identificeret:
Krav til sikkerhed i arbejdet
Krav til belastninger i arbejdsmiljøet (fysiske, kemiske og ergonomiske)
Krav til udformet arbejdsmiljøpolitik
Krav til ansættelsesvilkårene i arbejdet som f.eks. kantineforhold, arbejdstider, løn og ferier.
Krav til levevilkår bredt

Kravene fordeler sig på følgende måde blandt case-virksomhederne.

En virksomhed har i sin generelle samhandelsbetingelser krav om, at leverandørerne skal leve op til det pågældende lands lovgivning. Arbejdsmiljø er ikke eksplicit nævnt, men hører ind under det generelle krav.

En virksomhed stiller krav om overholdelse af lokal lovgivning, ret til organisering, arbejdsforhold, sikkerhed og arbejdsmiljø. Leverandørerne godkendes af virksomheden på basis af et besøg og virksomhedernes opbakning til kravene. Hvis leverandøren ikke umiddelbart kan leve op til kravene, men det vurderes, at leverandøren har forudsætningerne for at forbedre forholdene, aftales en udviklingsplan, som der løbende følges op på.

En virksomhed beder om oplysninger om en række forhold omkring kantine og udsugning samt får fortaget målinger for støv og støj i forbindelse med besøg under rekruttering af leverandøren.

En virksomhed, der deltog i etablering af en systue i udlandet, havde som mål at etablere en virksomhed efter dansk standard i forhold til arbejdsmiljø. I forhold til ansættelsesvilkår ønskede virksomheden at indrette sig efter det lokale niveau.

En virksomhed havde en leverandør i Indien, hvor de som led i at forbedre kvalitet og arbejdsforhold på virksomheden gennemførte et Danida, Private sektor projekt. I projektet blev der arbejdet med indretning af arbejdsplads, badeforhold og farvning i lukket systemer.

En virksomhed udtrykker, at den formidler en forventning om, at leverandørerne har en arbejdsmiljøpolitik, men følger ikke op på forventningen hos leverandørerne.

4.5.2 Virksomhedernes motivation for at stille krav til arbejdsmiljø

De fleste af virksomhederne tager for givet, at den nationale lovgivning vedrørende arbejdsmiljø er overholdt, og de stiller ikke eksplicit krav til arbejdsmiljø. Arbejdsmiljø er tilsyneladende ikke i særlig høj grad tematiseret som et selvstændigt område, virksomheder kan stille krav om til leverandørerne. De virksomheder, der i dag stiller krav på arbejdsmiljøområdet, er oftest motiveret af, at arbejdsmiljø er sammenfaldende med andre områder, som er væsentlige for virksomheden.

Virksomheden, der indgår i et udviklingsprojekt sammen med sin leverandør og gennem udviklingsprojektet forbedrer en række arbejdsmiljømæssige forhold hos leverandøren, er væsentligst motiveret af at forbedre kvaliteten på de produkter, som virksomheden køber. Gennem etablering af badeforhold for medarbejderne undgås gadesmuds m.m. at forurene produkterne. Etablering af et lukket farvesystem medfører på samme tid en bedre farvekvalitet og bedre arbejdsmiljøforhold.

Virksomheden, der stiller krav til sikkerhed, arbejdsmiljøforhold, arbejdsvilkår og organisationsrettigheder, sælger på det internationale marked. Virksomheden oplever, at den er nødt til at være opmærksom på den politiske dagsorden og fortolker, at der i dag er et politisk pres i forhold til sociale vilkår m.m. En underliggende motivation for denne strategi er endvidere af en leverandør blevet tematiseret som, at virksomheder med krav om dokumentation fra leverandørerne på, at de kan opfylde Code of Conduct, opnår indsigt i leverandørernes omkostninger og udgifter. Derved får de kendskab til den præcise fremstillingspris af produkterne og kan presse leverandørerne til tæt på denne pris.

Virksomheden, der etablerer en systue i samarbejde med en anden dansk virksomhed efter dansk standard på arbejdsmiljøområdet og i forhold til ansættelsesvilkår m.m. vil leve op til de lokale forhold, motiveres af ønsket om leveringssikkerhed og kvalitet.

På to af virksomhederne er endvidere identificeret, hvad man kunne kalde en negativ motivation i form af forståelser af, at virksomhederne ikke kan stille krav til leverandørerne, fordi man er for lille eller har manglende økonomiske spillerum til at betale for leverandørernes forbedringer gennem prisstigninger på produkterne. For begge virksomhederne har dette resulteret i, at de ikke forsøger at stille krav til deres leverandører, men alene rekrutterer virksomheder, der på forhånd kan opfylde virksomhedernes krav.

4.5.3 Strategier for at stille krav til arbejdsmiljø

Virksomhederne anvender forskellige midler til at nå deres mål i forhold til arbejdsmiljø. Følgende strategier i forhold til arbejdsmiljøet er identificeret blandt virksomhederne:
Vurdering af forholdene ved rekruttering af leverandører gennem besøg af leverandørerne
Indarbejdelse af krav om, at leverandøren skal overholde den nationale lovgivning, herunder implicit lovgivning vedrørende arbejdsmiljø m.m. i de generelle samhandelsbetingelser.
Indarbejdelse af krav til sikkerhed, arbejdsmiljø, arbejdsvilkår og organisationsret i Code of Conduct.
Indbygget kriterier om arbejdsmiljø i leverandørstyringssystem
Anvendelse af lokal fagforening som sparringspartner i forbindelse med etablering af virksomhed som led i at sikre medarbejdernes ansættelsesvilkår.
Udvikling og gennemførelse af et Danida Privat Sektor projekt hos leverandør, et finansieret udviklingsprojekt
Et udtalt ønske om, at det fra virksomhedens side gerne sås, at leverandøren havde en arbejdsmiljøpolitik.

To af virksomhederne følger løbende op på leverandørernes arbejdsmiljøforhold. Den ene virksomhed følger op på, om kravene i Code of Conduct hos leverandørerne er opfyldt i forbindelse med årlige kontrolbesøg hos sine leverandører. Den anden virksomhed følger op på kravene til leverandørerne gennem virksomhedens leverandørstyringssystem.

4.5.4 Effekt af de stillede krav til arbejdsmiljø

Erfaringerne fra produktkæderne er, at de forskellige strategier, virksomhederne anvender i forhold til arbejdsmiljø, har forskellig betydning for arbejdsmiljøet m.m hos leverandørerne.

Tendensen i den danske tekstilindustri har været, at mange virksomheder har flyttet dele af den arbejdsintensive produktion til udlandet for at udnytte den billige arbejdskraft. Betydningen af dette for udviklingen af arbejdsvilkårene /arbejdmiljøet i branchen som helhed er en bredere diskussion end blot knyttet til case-virksomhederne i denne undersøgelse og vil derfor ikke blive uddybet i forhold til de enkelte virksomheder nedenfor.

Det samme er tilfældet for det aktuelle pres på leverandørerne i de baltiske lande i forhold til flytning af leverancer til områder med billigere timelønninger. Dette er blevet berørt af de deltagende leverandører i Litauen i denne undersøgelse og har betydning for såvel virksomhedernes økonomi som for det psykiske arbejdsmiljø for medarbejderne på virksomhederne.

For virksomhederne, der ikke stiller eksplicitte krav til arbejdsmiljø og ikke har strategier for arbejdsmiljø, har arbejdsmiljø heller ikke en væsentlig betydning for relationen mellem virksomhederne og leverandørerne.

Virksomheden, der har indarbejdet arbejdsmiljøaspekter i virksomhedens leverandørstyringssystem, har udviklet leverandørstyringssystemet i samarbejde med sine leverandører. Der er taget udgangspunkt i leverandørernes erfaringer og krav. Niveauet for kravene afspejler derfor leverandørernes forhold. For leverandøren, der har deltaget i denne undersøgelse, har det ikke umiddelbart ført til ændringer i arbejdsmiljøet. Leverandørstyringssystemet kan få en betydning i forhold til fremtidige leverandører, da virksomheden vil bruge systemet til at vurdere fremtidige leverandørers forhold ved rekruttering.

Erfaringerne fra virksomheden, der anvender Code of Conduct i forhold til sine leverandører, er, at det ikke i særlig høj grad påvirker leverandørernes arbejdsmiljø m.m. Det er primært leverandører, som i forvejen kan opfylde kravene, der rekrutteres. Hvor, der er set ændringer hos leverandørerne, er i forhold til sikkerhed, rengøring/snavs, som tillige kan være et kvalitetsproblem, samt arbejdsforhold som lys og træk.

I Litauen kan der være problemer med, at medarbejderne ikke får udbetalt deres løn. Erfaringerne fra virksomheden, der har etableret en systue i Litauen, er, at det fremmer medarbejdernes arbejdsvilkår lokalt, da medarbejderne får udbetalt deres løn til tiden.

Inddragelsen af lokale fagforeninger i Litauen i forbindelse med etablering af en virksomhed, havde tilsyneladende ikke umiddelbart den store effekt på den konkrete virksomhed. Der var i begyndelsen en del modstand fra medarbejderne mod at inddrage fagforeningen. Fagforeningen som en kollektiv sikring af medarbejdernes arbejdsforhold er ikke en historisk erfaring hos medarbejderne. Historisk set var fagforeningens rolle knyttet til kulturelle forhold som f.eks. at etablere og køre biblioteker for virksomhederne. Den historiske rolle har betydning for medarbejdernes forestillinger om fagforeninger og er med til, at mange medarbejdere i dag ikke kan se, hvad de skal bruge fagforeningen til. På virksomheden er der i dag fundet et niveau for samarbejde mellem fagforeningen og virksomheden, hvor fagforeningen kun spiller en mindre rolle. På samfundsniveau kan det spille en rolle, at virksomheden understøtter fagforeningen. Efter Litauens selvstændighed voksede der en række nye fagforeninger frem, som i dag konkurrerer med de gamle fagforeninger. De nye bygger på demokratiske værdier m.m. De er midt i en udviklingsfase og er ved at opruste også på arbejdsmiljøområdet. De servicerer i dag primært deres medlemmer på de traditionelle overenskomstområder. Deres problem er, at de dels har svært ved at rekruttere nye medlemmer bl.a. pga. de historiske erfaringer, dels mangler viden om arbejdsmiljø og har svært ved at rekruttere medarbejdere med arbejdsmiljøviden /15/. Det er svært at sige, hvad den direkte effekt af samarbejdet med den lokale fagforening er, men alt andet lige kan det understøtte den igangværende udvikling af fagforeningerne.

Erfaringerne fra virksomheden, der iværksatte et udviklingsprojekt hos sin leverandør sammen med leverandøren, er, at leverandøren opnåede at få reduceret konkrete arbejdsmiljøproblemer samt fik et udvidet netværk til Danmark, som leverandøren trækker på ved spørgsmål vedrørende nye investeringer m.m.

I nedenstående tabel gives en samlet oversigt over sammenhængene mellem virksomhedernes arbejdsmiljøkrav til deres leverandører, virksomhedernes motivation for at stille kravene, virksomhedernes strategier til at opnå at kravene opfyldes hos deres leverandører samt effekten af kravene og strategierne hos deres leverandører.

Tabel 4.5:
Oversigt over sammenhænge mellem virksomhedernes arbejdsmiljøkrav til leverandørerne, motivation for at stillekravene, strategi til at opnå kravopfyldelse og effekt af kravet hos leverandørerne

Se her!

4.5.5 Barrierer, muligheder og ideer til handling

I det følgende diskuteres først hvilke forudsætninger, der skal være tilstede i produktkæden for at fremme arbejdsmiljøarbejdet. Der tages udgangspunkt i produktkædernes erfaringer med at arbejde med arbejdsmiljø. Derefter gives anbefalinger til, hvordan arbejdsmiljøindsatsen kan understøttes.

4.5.5.1 Tematiseres kravet og hvad har været anledningen

En central erfaringer fra analysen er, at arbejdsmiljø i dag ikke opfattes som et selvstændigt anliggende mellem virksomhederne og deres leverandører. Den væsentligste motivation for de virksomheder, der i dag stiller krav til arbejdsmiljøet m.m. hos leverandørerne, er, at disse forhold er sammenfaldende med andre centrale forhold for virksomhederne som kvalitet, leveringssikkerhed og pleje af image. Dette peger på den ene side på en væsentlig begrænsning i forhold til hvilke arbejdsmiljøkrav, der kan stilles, og på den anden side på en væsentlig mulighed for, hvordan arbejdsmiljø kan bringes op og tematiseres i relationen mellem virksomheden og dens leverandør. Karakteren af krav, der stilles af virksomheder til deres leverandører, er tilsyneladende styret af, hvordan arbejdsmiljø forstås at hænge sammen med kvalitet m.m. Dette vil derfor have en betydning for hvilke sider af arbejdsmiljøet, der kan blive formuleret som krav til leverandørerne. Omvendt kan udbredelsen af forståelsen af sammenhænge mellem arbejdsmiljø, produktivitet, kvalitet m.m. være en løftestang for at få tematiseret arbejdsmiljø i relationen mellem virksomhederne og deres leverandør.

Det peger på, at en væsentlig forudsætning for, at arbejdsmiljø kan bringes ind i en samhandelsrelation, er, at virksomhederne i øvrigt har en dialog om kvalitet, m.m., og at virksomhederne har en indsigt i sammenhængene mellem arbejdsmiljø, kvalitet, miljø m.m.

4.5.5.2 Erfaringer med at stille krav - strategier- og deres effekt i produktkæden

Rækken af strategier, der er blevet set i undersøgelsen til at fremføre krav til arbejdsmiljø til leverandørerne, kræver forskellige forudsætninger hos såvel virksomhederne som hos deres leverandører. I det følgende skitseres forudsætningerne, som de er blevet identificeret hos virksomhederne.

Udvikling og håndhævelse af CoC forudsætter en organisation, der kan fortolke den offentlige debat og omsætte debatten til kriterier, der kan indgå i en CoC. Til at varetage vurdering af leverandørerne, udvikling af udviklingsplaner hos leverandørerne og løbende opfølgning kræves, at der er medarbejdere på virksomheden , der har indsigt i kriterierne vedrørende arbejdsmiljø m.m. og kan omsætte kriterierne til konkrete forhold i dialogen med leverandørerne.

Opbygning af et leverandørstyringssystem, som tager udgangspunkt i leverandørernes faktiske situation, forudsætter i opbygningsfasen, at virksomheden er i en god dialog med sine leverandører, da det er på grundlag af en erfaringsindsamling hos leverandørerne, at systemet kan opbygges. Først, når det er opbygget, kan virksomheden bruge det som redskab til dels at aftale indsatsområder dels at vurdere nye leverandører. Arbejdet med at sikre den kontinuerlige forbedring gennem udvalg af indsatsområder hos leverandørerne forudsætter, at der er en medarbejder i organisationen, som kan understøtte dette arbejde.

Eksport og anvendelse af brugt dansk teknologi til at garantere arbejdsforhold efter dansk standard hos leverandører i udlandet vil for at sikre denne effekt forudsætte, at det danske udstyr vurderes for, om det er arbejdsmiljømæssigt tidssvarende. Udstyret, som var blevet eksporteret til Litauen, understøttede tilsyneladende, at forhold vedrørende udsugning og ergonomi var i orden. Omvendt er der store problemer med EGA på systuerne.

At benytte en lokal fagforening til at sikre medarbejdernes rettigheder forudsætter, at der er medarbejdere i virksomheden, som kan gå i dialog med fagforeningen og medarbejderne og således finde et fælles grundlag for samarbejde.

At anvende programmidler til at etablere udviklingsprojekter hos leverandørerne forudsætter, at der i virksomheden er medarbejdere, der dels kan indgå i arbejdet med formulering af projektet sammen med leverandøren, dels vkan ære med i selve gennemførelsen af udviklingsprojektet. Endvidere vil det være centralt, at leverandøren er parat til forandringer.

4.5.5.3 Anbefalinger

Forskellige aktører har forskellige muligheder for at fremme samarbejdet om arbejdsmiljø i produktkæderne. Da den væsentligste anledning for virksomhederne til at tematisere arbejdsmiljø som et tema i produktkæden hænger sammen med en indsigt i, hvordan arbejdsmiljø indvirker på kvalitet, miljø, produktivitet m.m., ligger der en stor opgave i at få formidlet erfaringer om disse sammenhænge. Dette kan være et indsatsområde for branchen, Arbejdstilsynet og andre relevante myndigheder.

Udvikling og afholdelse af træningsaktiviteter med fokus på arbejdsmiljø i tekstilbranchen og metoder til at inddrage arbejdsmiljø i produktkæden kan understøtte virksomheder i at inddrage arbejdsmiljø i samarbejdet mellem virksomhederne i produktkæden. Det kan enten være som selvstændige kurser eller som del af andre kurser om miljø, kvalitet m.m. Kursusudvikling kan være et indsatsområde for branchen, kursusudbydere m.m.

Integrering af arbejdsmiljø i leverandørstyringssystemer er også et centralt indsatsområde. Der vil dels være behov for at indhente flere erfaringer med at inddrage arbejdsmiljø på området dels behov for spredning af erfaringerne. Integrering af arbejdsmiljø vil derfor være et indsatsområde for både virksomheder, relevante myndigheder, som f.eks. myndigheder inden for erhverv, miljø og arbejdsmiljø, certificerende virksomheder, rådgivere og branchen.

Den største effekt på arbejdsmiljøet hos en leverandør blev opnået gennem et egentligt udviklingsprojekt. Det vil være relevant at inddrage arbejdsmiljø i diverse støtteordninger eller have selvstændige arbejdsmiljøprogrammer til støtte af udviklingsprojekter. Dette vil være et indsatsområde for relevante myndigheder, F.eks. myndigheder inden for erhverv, miljø, arbejdsmiljø og international bistand.

Fagforeninger kan understøtte det generelle arbejde med at opbygge rimelige arbejdsforhold m.m. Erfaringerne fra Litauen er, at fagforeningerne står over for store udfordringer både med hensyn til at forankre sig og med hensyn til at opbygge kompetence på arbejdsmiljøområdet. Det vil derfor være centralt at understøtte kompetenceudvikling i arbejdsmiljø hos lokale fagforeninger. Støtte til fagforeninger kan være (og er allerede ) et indsatsområde for danske fagforeninger, men andre aktører som relevante myndigheder, branchen m.m. kan også indgå i dette.

4.6 Børnearbejde

Børnearbejde er et område med stor international bevågenhed. Samtidig er det et område, hvor nogle virksomheder føler usikkerhed i forhold til, hvordan børnearbejde bør defineres og hvilke strategier, der er socialt set er bedst.

Der er kampagner i gang i flere lande vendt mod børnearbejde – som del af kampagner mod dårlige arbejdsforhold – bl.a. i regi af den såkaldte Clean Clothes Campaign med fokus på arbejdsforhold generelt og for børn i beklædningsindustrien. Aktiviteterne startede i Holland og omfatter nu også aktiviteter i Belgien, Frankrig, Italien, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland og Østrig. De involverede organisationers arbejde må nok betragtes som noget af det mest udviklede i relation til børnearbejde som problem i beklædningsindustrien - både forstået som de analyser og erfaringer, der ligger bag, og forstået som den geografiske udbredelse af kampagnen. Strategierne i kampagnen kan karakteriseres således:
Der skelnes mellem forskellige niveauer af børnearbejde - udfra hvor belastende arbejdet er for børnene.
Cut-and-run strategien, dvs. hvor en leveringsaftale opsiges, hvis børnearbejde opdages, betragtes ikke som acceptabel strategi over for børnearbejde.
Det anbefales, at der etableres udviklingsorienterede strategier, der f.eks. sikrer børnene skolegang, sikrer mod lønnedgang eller sikrer arbejde til forældrene, hvis deres børns arbejdstid nedsættes, eller børnene ikke længere må arbejde.
Der skal være fokus på alle led i produktkæden, dvs. ikke kun den nærmeste leverandør, men også dennes underleverandører.
Der bør foretages uafhængig kontrol inden indkøbsaftale indgås, og der bør løbende foretages uafhængig monitering, f.eks. med brug af lokale organisationer som kontrollanter. Man vender sig mod virksomheders egne og pseudo-uafhængige moniteringsordninger, hvor der ikke er adgang til dokumentation for den gennemførte kontrol. Ligeledes er der ofte ingen implementering og håndhævelse af national lovgivning om børnearbejde.
Der bør samarbejdes med lokale fagforeninger, fordi de ansatte i beklædningsindustrien ofte ikke er klar over deres rettigheder.

4.6.1 Gennemgang af de stillede krav og de anvendte strategier i forhold til børnearbejde

En af de virksomheder, der har ’miljøvenlige’ tekstiler som sit produktområde, gør ikke noget særligt i forhold til børnearbejde, men mener sig dækket ind ved i de østeuropæiske lande at følge de lokale regler og lave overenskomster med lokale fagforbund og regner dermed med, at den nationale lovgivning om, at børn under en vis alder ikke må arbejde, overholdes. Har fra en større kunde fået tilsendt spørgeskemaer bl.a. vedrørende forekomsten af børnearbejde, herunder hos leverandørerne. Ved at gennemgå personnumre på lønsedler hos den baltiske leverandør blev det dokumenteret, at der ikke var tale om børnearbejde.

En anden tilsvarende virksomhed stiller heller ikke krav til forekomsten af børnearbejde. Virksomheden handler kun inden for Europa og Tyrkiet, hvor den anser problemet med børnearbejde begrænset til landbruget. Her er der tradition for hos de fattige bønder, at børnene som en del af familien hjælper til med markarbejdet i perioder. Man ønsker ikke at sige fra over for børnearbejde i disse tilfælde, da det vil fratage familien en nødvendig arbejdskraft.

En tredje virksomhed har en holdning til børnearbejde, der ikke tillader børnearbejde. Man vurderer ud fra produktionslandet, hvorvidt der er grund til at udbede sig særlige oplysninger. Man forventer således ikke, at der er børnearbejde i europæiske lande og forlangte derfor ikke yderligere information angående børnearbejde fra produkter produceret i Tyskland. Produkter fra Ægypten blev vurderet tilfredsstillende ud fra en beskrivelse af, at der fandtes børnehaver og skoler i det kooperativ, hvor varerne blev produceret. Den samme strategi synes at kendetegne en tilsvarende mindre virksomhed (der ikke er case-virksomhed), der alene har distribution og postordresalg, hvor man føler sig tryg ved produkter, der leveres fra biodynamiske kooperativer eller fra virksomheder, hvor andre biodynamiske virksomheder får leveret fra.

En boligtekstilvirksomhed ser sig presset af de gældende eksportkvoter til EU, hvilket vanskeliggør udvælgelsen af leverandører fra lande i Asien. Derfor er arbejdsmiljø og børnearbejde ikke i fokus for denne virksomhed. I relation til børnearbejde er der dog en bestemt region i et asiatisk land, virksomheden undlader at handle i, fordi det siges at være kendt viden i branchen, at der er meget børnearbejde i det pågældende område.

En anden boligtekstilvirksomhed stiller ikke krav vedrørende børnearbejde. En af de agenter, virksomheden benytter sig af ved leverancer fra Indien, har selv den regel, at man ikke handler med virksomheder, hvor der arbejder børn under 16 år. Dvs. at den danske virksomhed hos en af sine samarbejdspartnere kunne stille krav vedrørende børnearbejde.

En mindre tekstilvirksomhed tillader børnearbejde, men har som princip, at børnene skal kunne passe deres skole, og arbejdet ikke må påføre børnene ’legemlig beskadigelse’. Direktøren skaffer sig kendskab til forholdene ved besøg på virksomhederne og gerne også privat hos ejerne. Man synes, børnearbejde er "svært at diskutere", fordi alternativet kan være at "de (børnene eller familierne) dør af sult". Virksomhedens strategi er en konsekvens af direktørens egen holdning. Man har på intet tidspunkt fået krav angående børnearbejde fra kunder.

Den undersøgte supermarkedskæde stiller krav, om at der ikke er børnearbejde – forstået som at der ikke må arbejde børn, som er under den mindstealder, som produktionslandets lovgivning foreskriver. Man synes, at børnearbejde er et vanskeligt område, fordi alternativerne kan være værre – f.eks. at børnene i stedet arbejder i andre mere belastende former for arbejde – f.eks. i jern- og metalindustrien. Dette bekræftes af en undersøgelse af forholdene i tekstilindustrien i Bangladesh, hvor krav fra kunder om, at der ikke må forekomme børnearbejde, har betydet, at børnene i højere grad arbejder bl.a. i jern- og metalindustrien.

Supermarkedskæden har indbygget forbudet mod børnearbejde som krav i indkøbsaftalerne, således at en aftale kan opsiges, hvis det viser sig, at der alligevel forekommer børnearbejde. Man påtænker at indlede dialog med sociale organisationer om strategien i forhold til børnearbejde. Hvorvidt der forefindes børnearbejde kontrolleres direkte ved besøg på virksomheden i forbindelse med forhandling om leverancer i de tilfælde, hvor det ikke er for besværligt at rejse til virksomheden – som tilfældet f.eks. er i nogle egne af Kina, hvor virksomhederne ligger langt fra større byer. Indkøberne oplever, de har svært ved reelt at kontrollere hvorvidt, der findes børnearbejde på virksomhederne, fordi de højst kommer der en gang, og nogle virksomheder som nævnt ikke besøges. Virksomheden har muligvis i et enkelt tilfælde afbrudt et samarbejde med henvisning til mistanke om børnearbejde.

Den undersøgte tøjbutikskæde tillader heller ikke børnearbejde og har det som et krav i den code of conduct, man forlanger leverandører skal overholde. Børnearbejde forstås som børn under 15 år – i nogle lande dækket af artikel 2.4 i ILO konvention nr. 138 er aldersgrænsen sat til 14 år. Kæden har en ret udviklet politik i forhold til børnearbejde. Man er indstillet på at samarbejde med leverandører og med NGO’er med henblik på at forbedre børnenes situation som følge af forbudet mod børnearbejde. Hvis der findes børnearbejde hos en leverandør, er man indstillet på, at der skal findes en løsning, hvor barnet ikke bortvises, men hvor der findes en løsning for det pågældende barns fremtid – udfra hensyn til dets alder, sociale situation, skolegang m.m. Derefter må leverandøren ikke mere have børnearbejdere. Det er leverandøren selv, der skal afholde udgifterne.

Man accepterer lærlingeansættelser for børn mellem 12 og 15 år med en kombination af skolegang og såkaldt "let arbejde". Det samlede daglige timetal brugt på skolegang og arbejde må ikke overstige 7 timer, hvor kæden henholder sig til ILO konvention nr. 33. Leverandøren skal kunne dokumentere, at arbejdet ikke har negativ indvirkning på skolegangen, at der kun arbejdes nogle få timer hver dag, at arbejdet er let og har karakter af oplæring, og at barnet bliver "ordentlig kompenseret".

Man anbefaler, at antallet af arbejdstimer og omfanget af overarbejde for aldersgruppen 15-18 år fastsættes under hensyntagen til, at den aldersgruppe– i henhold til FN’s børnekonvention – stadig er at betragte som børn.

Den nuværende politik kan være påvirket af tidligere erfaringer med kritik og overfald fra berørte familier i et tilfælde, hvor tøjkædens indkøbere/kontrollanter ved besøg havde krævet børnearbejde forbudt på en virksomhed, man fik leveret fra. Det er ikke klart, hvilke erfaringer der er med den nuværende politik – f.eks. om der er igangsat samarbejde med NGO’er og leverandører, og om der er eksempler for udviklingsforløb for børnearbejdere.

4.6.1.1 Forståelserne af og kravene til børnearbejde

De identificerede forståelser af børnearbejde og de krav, der stilles, kan sammenfattes således:
De ansatte må ikke være under den tilladte alder i det pågældende land
De ansatte må ikke være under minimumsalder fastsat i ILO konvention
Skolegang skal kunne passes
Børn skal have ordentlige forhold
Børnene må ikke blive skadet af arbejdet
Børnearbejde tillades, fordi det er en del af det pågældende lands kultur

4.6.2 Virksomhedernes motivation for at stille krav til børnearbejde

De fleste af de undersøgte virksomheder overvejer børnearbejde som muligt område for at stille krav til leverandører.

Kravene er i nogle tilfælde en konsekvens af virksomhedens egen holdning – evt. under indtryk af den offentlige debat om børnearbejde – mens der i andre tilfælde synes at være tale om, at der er modtaget konkrete forespørgsler og krav.

I flere af de mindre virksomheder, der stiller krav vedrørende børnearbejde, synes motivationen at være personlige værdier hos virksomhedens leder.

4.6.3 Virksomhedernes strategier i forhold til børnearbejde

Der er i de analyserede produktkæder fundet følgende strategier for at sikre acceptable forhold vedrørende børnearbejde:
Det sikres, at der er indgås overenskomster med lokale fagforeninger
National lovgivning tillader ikke børnearbejde
Produkter fra et bestemt land vurderes produceret uden børnearbejde
Det undgås at handle med bestemte områder i et land, fordi det er alment kendt i branchen, at der er meget børnearbejde i det pågældende område
Forbud mod børnearbejde indføjes som krav i indkøbsaftale
Forbud mod børnearbejde indføjes som del af code of conduct, som indebærer, at der sendes spørgeskema e.l. til leverandøren
Konkret social indsats for eventuelle børnearbejdere inden deres ansættelsesforhold ophører
Accept af lærlingeprogrammer, hvis arbejde er let, har karakter af oplæring, ikke indvirker negativt på skolegangen, og det samlede timetal for skole og arbejde er maksimalt 7 timer dagligt
Troværdighed af oplysninger fra leverandør vurderes
Leverandører vurderes udfra, at virksomheder med samme værdigrundlag får leveret derfra
Opbygning af kendskab til forholdene i virksomheden via opbygning af fortrolighed med ejeren.

Som kontrol for løbende at sikre, at forholdene er i orden, er der set egne kontrolbesøg på virksomhed – enten af indkøbere eller af personale fra lokale produktionskontorer.

4.6.4 Effekten af de benyttede strategier

Den virksomhed, der synes at ’shoppe’ mest rundt blandt leverandører, har tilsyneladende ikke problemer med at få indfriet krav om, at der ikke må forekomme børnearbejde. Samtidig indrømmer en af virksomhedens indkøbere dog, at det reelt kan være svært at kontrollere, hvorvidt der er børnearbejde, fordi man kun kommer på virksomheden én gang om året. På fjerntliggende fabrikker er mulighederne dårligere, fordi der kun foretages besøg forud for indgåelse af en indkøbsaftale, mens de årlige møder med virksomhedens sælgere foretages i større byer, der transportmæssigt er lettere tilgængelige.

Der er synes ikke at være grundlag for en hypotese, om at produkter, der ikke er produceret ved hjælp af børnearbejde, bedst opnås ved mere langsigtede samarbejdsrelationer. Omvendt kan det ikke afvises, at børnearbejde reguleres med de bedste sociale resultater ved mere langsigtede samarbejdsrelationer.

En af de analyserede virksomheder synes at være villig til at indgå i udviklingsforløb med leverandører, hvis der ved kontrol findes børnearbejde i virksomheden. Men der er tilsyneladende ikke hos denne virksomhed (eller hos andre af de undersøgte virksomheder) tale om, at der etableres udviklingsforløb med potentielle eller nuværende leverandører, hvorved der kunne tænkes en effekt i form af en reduktion af forekomsten af børnearbejde. Der er snarere tale om,
At nogle virksomheder handler i geografiske områder, hvor problemet ikke forekommer
Nogle virksomheder handler med særlige leverandører, der har karakterer af bistandsprojekter (kooperativer)
En virksomheder benytter sig af muligheden for en cut-and-run strategi
En enkelt virksomhed er villig til at diskutere konkret socialt orienteret løsning for børnearbejdere, hvor udgifterne afholdes af leverandøren, men forbeholder sig også ret til en cut-and-run strategi

De identificerede forståelser, strategier og den sandsynlige effekt af virksomhedernes praksis i forhold til børnearbejde er sammenfattet i tabel 4.6.

Tabel 4.6:
Oversigt over sammenhænge mellem virksomhedernes krav til leverandører vedrørende børnearbejde, motivation for at stille kravene, strategi til at opnå kravopfyldelse samt effekt af kravet hos virksomheden og hos leverandørerne

Se her!

4.6.5 Barrierer og muligheder og idéer til handling

En af vanskelighederne ved børnearbejde som kravområde er, som flere virksomheder giver udtryk for, at børnearbejde i meget høj grad hænger sammen med de sociale og kulturelle forhold i et land. Nogle virksomheder giver således udtryk for, at de er bange for at gøre mere skade end gavn ved at stille krav vedrørende børnearbejde. Denne frygt kan være berettiget. Et forbud mod børnearbejde i beklædningsindustrien i Bangladesh, som resultat af et internationalt pres både på de producerende og de indkøbende virksomheder, har betydet, at børn fra beklædningsindustrien ofte har fået mere belastende arbejde i f.eks. jern- og metalindustrien /28/. Dette må ses som en konsekvens af en strategi, der ikke har taget fat om årsagerne til børnearbejde. Det er således vigtigt med dialog mellem danske virksomheder om deres erfaringer. Dette kan sandsynligvis sprede de gode erfaringer og fjerne en del usikkerhed over for valget af strategi.

Der synes at være mulighed for støtte til udvikling af mere gennemarbejdede strategier ved at trække på Clean Clothes Campaign’s arbejde. Der kan bl.a. henvises til kampagnens hjemmeside www.cleanclothes.org, hvor der bl.a. findes en rapport, der evaluerer kampagnens 10 års erfaringer grundigere, end det har været muligt her i denne rapport. Der er behov for mere dialog i Danmark mellem tekstilsektorens forskellige organisationer og organisationer, der arbejder med sociale forhold og med fair trade.

Usikkerheden over for børnearbejde synes hos en af virksomhederne at hænge sammen med, at man ikke har arbejdet særlig dybtgående med området, mens der i andre virksomheder er tale om en mere gennemarbejdet strategi. En af de virksomheder, der ikke har arbejdet så meget med området, gav udtryk for interesse i at have dialog med sociale organisationer inden for området om en mere gennemarbejdet strategi i forhold til børnearbejde, da der derved bliver mulighed for at trække på konkrete erfaringer med at afhjælpe børnearbejde. En af virksomhedens indkøbere gav udtryk for, at man indimellem snakker uformelt med folk fra internationale sociale organisationer, da man ofte bor på de samme hoteller. Ved dialog med organisationer, der arbejder lokalt, vil der være mulighed for at udvikle lokalt tilpassede strategier. Dette forudsætter sandsynligvis, at der afsættes organisatoriske ressourcer hertil i virksomheden, samtidig med at der etableres en leverandørstrategi, hvor der etableres mere langvarige relationer til leverandører. På nuværende tidspunkt skønnes de fleste leverandører at være skiftet ud i løbet af ca. 5 år.

Der kan være problemer med løbende at kontrollere, hvorvidt der rent faktisk forekommer børnearbejde. Den førnævnte virksomhed giver således udtryk for, at det med deres nuværende relationer til leverandørerne ikke er muligt at kontrollere forekomsten af børnearbejde på meget fjerntliggende fabrikker, fordi mødet med virksomhederne foregår i større byer, der transportmæssigt er mere lettilgængelige. Kontrolstrategien er i stort alle undersøgte produktkæder ikke særlig udviklede. Man synes i høj grad at basere sig på den tillid, der opbygges i forhold til virksomheden forud for indgåelse af en indkøbsaftale – enten ved besøg eller ved skriftlig dokumentation. Der synes at være mulighed for mere gennemarbejdede kontrolstrategier ved at trække på Clean Clothes Campaigns arbejde med forskellige kontrolstrategier.

Virksomheder, der ikke tematiserer krav vedrørende børnearbejde over for deres agenter, kan i nogle tilfælde alligevel være sikret mod uacceptable forhold med hensyn til børnearbejde, fordi agenten selv har en holdning til forekomsten af børnearbejde på de virksomheder, agenten samarbejder med. Dvs. at virksomheder som er usikre over for hvilken strategi, de skal vælge i forhold til børnearbejde, i nogle tilfælde kan få udbytte af at indlede en dialog med deres agent i det pågældende område – og gennem denne dialog få indsigt i forholdene i området og diskutere mulige strategier tilpasset området.

2 PIC, Prior Informed Consent, en liste over pesticider og kemikalier der er vurderet at være så farlige, at de ikke må eksporteres til et land, uden at landet myndigheder gøres opmærksom herpå.
 
3 International Federation of Organic Agriculture Movements
 
4 SKAL, International Inspection and Certification Organisation
 
5 Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft e.V.
 
6 Kontrollföreningen för Alternativ Odling
 
7 ICAC : International Cotton Advisory Committee