Eksempel for et køleskab

5 Tekniske løsningsmuligheder

Billedet nuanceres yderligere ved en brainstorming på de tekniske løsningsmuligheder, der kan søges i de retninger, som anbefalingerne fra miljøvurderingen og miljødiagnosen udstikker. Når ideer til løsninger søges, ligger funktionshierarkiet fra figur 2 til grund, og løsninger søges på alle niveauer i hierarkiet, dvs. både konceptændringer, strukturændringer og ændringer på detailniveau indgår i overvejelserne. Som en inspiration for brainstormingen angives, at løsninger kan søges ad tre veje: 1) at skabe helt nye livsforløb, dvs. andre materialer, processer, komponenter og ruter for produktet, 2) at tilpasse produktet til de systemer, der findes i dets livsforløb og 3) at tilpasse systemerne til produktet. Der en meget overlap mellem disse måder at tænke på, og de er kun ment som inspiration til brainstormingen. Figur 5 illustrerer ideen for forskellige valg og alternativer i køleskabet, og i figur 6 er nogle af disse uddybet.

Figur 5

Figur 5.
Alternative løsningsmuligheder til de valg, der er truffet på konceptniveau, strukturniveau og detailniveau i køleskabet

Figur 6a

Figur 6a.
Eksempler på konceptvalg og alternativer i køleskabet

Figur 6b

Figur 6b.
Eksempler på strukturvalg, detailvalg og valg i omgivelserne samt
alternativer

Brainstormingen fører typisk til et stort antal ideer, der er mere eller mindre realistiske. Det er vigtigt at begrænse selvcensuren og lade kreativiteten få frit løb i denne fase. Bagefter skal ideerne vurderes både teknisk og forretningsmæssigt, og her udvælges de levedygtige. For køleskabet har brainstormingen ført til mere end 20 ideer til alternative løsninger, der alle vil medføre miljøforbedringer, se Wenzel (1996). Ca. 10 er implementeret i udviklingen af nye køleskabe.