Figur 18
|
Pkt. 19 | I rapportens kant gives første anvisning på prøveudtagelsen, der siger: En prøve pr. hver 5. meter, men altid en prøve fra hvert lag. Teksten fra Boringsbekendtgørelsen kan ses i uddrag på bagsiden af borerapporten. |
Pkt. 20 | Dybde i m.u. terræn. I denne rubrik angives det dybdeinterval (lag), hvorfra prøven er udtaget, fx 2,0-3,0 m (med en decimal efter kommaet). |
Pkt. 21 | Her angives, hvis der er oplysning om den præcise dybde, hvorfra prøven er taget (i meter under terræn med en decimal efter kommaet). De to dybdeangivelser supplerer hinanden. |
Pkt. 22 | Den udtagne jordart beskrives i overensstemmelse med de metoder, som er omtalt modul 3. Jordartsbestemmelse. |
Pkt. 23 | Prøverne pakkes ned i plastikposer, og det er meget vigtigt, at de nummereres fortløbende. Det er endvidere vigtigt, at der er overensstemmelse mellem prøveindhold i poserne, beskrivelsen på journalen og nummeret på posen. |
Pkt. 24 | Der fortsættes på et hjælpeskema, hvis det er nødvendigt (Figur 18). |
Boringsdatabasen ZEUS
De boringer, der indberettes til GEUS, indlæses i boringsdatabasen ZEUS, hvor der i dag er oplysninger om ca. 190.000 boringer. GEUS har desuden udviklet en mindre omfattende udgave af databasen (især færre geologiske oplysninger) til PC'ere kaldet PC ZEUS.
PC ZEUS
Data til PC ZEUS udtrækkes af den store ZEUS boringsdatabase, og programmel og data kan købes hos GEUS.
EDB-indberetning
For at gøre det muligt at indberette pr. edb til GEUS er der påbegyndt udvikling af et indberetningsmodul til PC ZEUS. Via dette modul vil det være muligt at indsende borerapportoplysninger på diskette i samme omfang, som sker i dag med den manuelle rapport. Boreprøver skal stadigvæk indsendes, og det er muligt at indtaste dybden for prøveudtagningen, en beskrivelse af prøven og nummeret på prøveposen. Derefter er det vigtigt, at den udskrevne borerapport/prøveoversigt indsendes på papir med prøverne, da det ellers senere er vanskeligt at sammenholde prøver og rapport.
1.12.6 Lokalisering af borestedetGEUS har udarbejdet et skema til lokalisering af borestedet (Figur 19). Lokaliseringsarbejdet udføres normalt af amtskommunerne. Af skemaet fremgår, at mange af oplysningerne til skemaet går igen eller stammer fra borerapporten, især de data som indskrives, før lokaliseringen påbegyndes. Det er derfor også af hensyn til lokaliseringen vigtigt at anføre alle de nødvendige data så præcist som muligt.
Frederiksen, J., Gravesen, P. Knudsen, B. & Thorsen, S., 1987: Danske jordarter.
Forekomst og egenskaber. - AUC Efteruddannelsen. Kursus i Ingeniørgeologi, 111 sider.
Figur 19
Lokaliseringsskema udarbejdet af GEUS.
Gravesen, P., 1993: Geologisk Kort over Danmark. 1:50.000. Kortbladet 1115 III Ulfborg. Geologisk Basisdatakort. - Danmarks Geologiske Undersøgelse, Kortserie nr. 25, 5 sider.
Gravesen, P. & Fredericia, J., 1984: ZEUS-geodatabasesystem. Borearkivet.
- Danmarks Geologiske Undersøgelse, Serie D nr. 3, 259 sider.
Hansen, J.M., 1984: Geologi for enhver. Danmarks Undergrund og Råstofferne.
- Danmarks Geologiske Undersøgelse, 88 sider.
Hansen, M., 1995: Vejledning i anvendelse af PC ZEUS databasen. Version 2.
- Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, 105 sider.
Hansen, M., 1996: Vejledning i anvendelse af PC ZEUS indberetningsprogram.
- Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, 18 sider.
Larsen, G., Frederiksen, J, Villumsen, A., Fredericia, J., Gravesen, P., Foged, N., Knudsen, B. & Baumann, J., 1988, 1995: Vejledning i Ingeniørgeologisk prøvebeskrivelse. - Dansk Geoteknisk Forening, Bulletin 1, 135 sider.
Pedersen, S.A.S. & Petersen, K. S., 1995: Geologisk kort over Danmark. 1:50.000.
Geologisk kort over Djursland. - Danmarks Geologiske Undersøgelse, Kortserie nr. 51, 7
sider.
Petersen, A.V. & Gravesen, P., 1995: Borearkivet ved GEUS. Procedurer og arbejdsgange. - DGU Datadokumentation no. 16, 23 sider.
Miljøministeriet, 1980: Bekendtgørelse om udførelse af boringer efter grundvand.
- Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 4 af 4. januar 1980, 5 sider.
Miljøministeriet, 1985: Lovbekendtgørelse om vandforsyning mv.
- Miljøministeriets Lovbekendtgørelse nr. 337 af 4. juli 1985, 14 sider.
Miljø- og Energiministeriet, 1996: Lovbekendtgørelse om råstoffer.
- Miljø- og Energiministeriets Lovbekendtgørelse nr. 1007 af 28. november 1996, 10
sider.
Miljøstyrelsen, 1979: Vandforsyningsplanlægning 1. del. Planlægning af
grundvandsindvinding.
- Vejledning fra Miljøstyrelsen, 101 sider.
Miljøstyrelsen, 1980: Cirkulære om udførelse af boringer efter grundvand mv.
- Miljøstyrelsens cirkulære af 28. februar 1980, 10 sider.
Politikens Forlag, 1967: Danmarks Natur, bind 1 Landskabernes Opståen, 448 sider.
Bilag 1
Tekst fra Bekendtgørelse om udførelse af boringer efter grundvand,
Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 4 af 4. januar 1980, Kapitel 6.
Bilag 2
Tekst fra Cirkulære om udførelse af boringer efter grundvand mv., Miljøstyrelsens
cirkulære af 28. februar 1980, Kapitel 6.
Bilag 3
Lokaliseringsvejledning 1997
Jordarternes egenskaber
Bestemmelse af jordarternes egenskaber har stor betydning for vurdering af geologien og grundvandsforholdene omkring en boring og for en række tekniske installationer i og omkring boringen. Den metode til jordartsbestemmelse, som er beskrevet nedenfor, sigter alene på anvendelse på borelokaliteten, hvor den kan bruges til at give jordarterne den første karakteristik. Desuden er det meningen, at den skal anvendes af medarbejdere, som ikke har noget specielt kendskab til geologi og jordarter, men som alligevel kan lære at give jordarterne en entydig beskrivelse ud fra en vurdering af de foreliggende boreprøver. Der lægges op til, at der kun skal foretages en enkelt, overordnet beskrivelse af jordarternes sammensætning og farve, men der skal ikke gøres noget forsøg på at bestemme deres alder og dannelse. Som en følge heraf skal der kun anvendes relativt få beskrivende udtryk, som bliver gennemgået nedenfor. En mere omfattende beskrivelse af boreprøver foretages af Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS), Institutter ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og ingeniørfirmaer, der fx anvender "Vejledning i ingeniørgeologisk prøvebeskrivelse" som håndbog.
Alder
Danmark er opbygget af jordarter og bjergarter, hvis alder strækker sig næsten 1600 millioner år tilbage i tiden. I forbindelse med borearbejde til vandforsyning, råstoffer, geoteknik og belysning af miljøforhold er det sjældent, at man interesserer sig for de geologiske lag længere ned end til 300 meter under jordoverfladen og kun ved efterforskning efter olie, gas og geotermisk energi, når man længere ned med boringerne.
Ældre aflejringer
Det betyder, at det især er aflejringer fra Kridt, Tertiær og Kvartær Perioderne, som skal omtales her, når der ses bort fra de overfladenære aflejringer og bjergarter på Bornholm, som stort set alle er ældre end aflejringerne fra det øvrige land.
Prækvartæroverfladen
Grænsefladen mellem de kvartære og tertiære aflejringer kaldes for prækvartæroverfladen, og et kort over denne ses på Figur 1. På kortet ses fordelingen af aflejringer fra Øvre Kridt og Tertiær, og en nærmere omtale af de enkelte tidsafsnits aflejringer følger nedenfor. På Figur 2 ses et kort over prækvartæroverfladens højdeforhold. Højdeforholdene er meget varierende, og det kan ses, at overfladen er gennemskåret af mange dybe dale. Dybden ned til prækvartæroverfladen er væsentlig at kende ved fx grundvandsefterforskning.
Kvartære aflejringer
Over de prækvartære aflejringer følger aflejringerne fra istiderne og tiden derefter, de kvartære aflejringer. På Figur 3 ses fordelingen af de forskellige jordarter i 1 meters dybde. Mellem denne ene meter og ned til 300 meters dybde er der en rig variation i jordarternes sammensætning, strukturer og lejringsforhold. Især de strukturelle forhold er af væsentlig betydning ved bestemmelse og kortlægning af de geologiske enheder, som det er nødvendigt at kende udbredelsen af ved stort set al slags efterforskning.
Kort
Kort er et vigtigt hjælpemiddel ved vurdering af de geologiske forhold, og de kort, som er baseret på boringsdata (De Geologiske basisdatakort), kan bidrage, især når man arbejder i et bestemt geografisk område. Udover boringer er oplysninger fra kystklinter, råstofgrave, vejarbejder og udgravninger (kaldet daglokaliteter) af stor betydning. På disse lokaliteter kan ses mange detaljer angående lagenes lejringsforhold, både vertikalt og horisontalt, hvilket ikke er muligt ved boringerne. Boringerne går derimod langt dybere ned end de dybeste råstofgrave eller klinter.
Figur 1
Kort der viser fordelingen af aflejringer ældre end istiderne (Kridt og Tertiær
Perioden). Grænsefladen kaldes for prækvartæroverfladen. GEUS.
Figur 2
Kort over prækvartæroverfladens højdeforhold baseret på oplysninger fra
vandforsyningsboringer. Binzer & Stockmarr (1994).
Jordartskarakterer
De forskellige geologiske tidsafsnit består af jordarter/bjergarter med forskellige karakterer, som godt kan være fælles med andre tidsafsnit, men indholdet af dyr og planter viser, hvor de skal placeres aldersmæssigt. Bestemmelse af jordartstyper og deres alder er derfor et samspil mellem viden om de geologiske forhold og en detaljeret undersøgelse af fx dyrerester i aflejringerne. Det kræver ekspertviden at kunne besvare alle spørgsmål om en given jordprøve, og der skal ofte hjælp til fra forskellige personer med forskellig geologisk viden.
Figur 3
Kort der viser fordelingen af jordarter i Danmark i 1 meters dybde. Oprindeligt
optrykt i målestoksforhold 1:200.000. GEUS.
Metode
Den bestemmelsesmetode, som der lægges op til her, sigter mod, at alle, som uddannes i dette modul efter en indlæringsperiode, skal kunne bestemme jordarterne til hovedgruppe samt beskrive andre karakterer ved jordarterne. Beskrivelserne skal således være ensartede ikke blot fra den samme prøvebeskriver, men også fra alle prøvebeskrivere. På denne måde vil de indhentede data kunne anvendes på en bedre og mere hensigtsmæssig måde i det arbejde, hvor boringsdata indgår.
2.1.1 Aflejringer fra Kridt og TertiærTidsafsnit
Ved boring efter grundvand, råstoffer eller geotekniske forhold kan man under de kvartære aflejringer træffe en lang række forskellige jordarter og bjergarter. Udenfor Bornholm træffes i Danmark aflejringer fra en alleryngste del af Kridt Perioden eller fra Tertiær Perioden (Underinddelt i: Danien, Palæocæn, Eocæn, Oligocæn og Miocæn). På kortet Figur 1 kan ses, hvordan fordelingen af aflejringer fra de forskellige tidsafsnit er i Danmark, når de kvartære lag er fjernet. På skemaet Figur 4 findes en oversigt over de geologiske lag fra Øvre Kridt til og med Tertiær i Danmark.
Skrivekridt fra kridt
Aflejringer fra Kridt Periodens yngste del består næsten udelukkende af kalkbjergarten skrivekridt, som indeholder fint, hvidt kalkslam i silt og lerfraktionerne. Skrivekridtet er næsten altid blødt og uhærdnet, men mere sammenhængende, hærdnede lag kan forekomme. I skrivekridt lagene ligger tynde bånd af hård, hærdnet, sort flint. Desuden kan skrivekridtet indeholde mange dyrefossilrester. Skrivekridtet blev dannet i et hav, som stort set dækkede hele Danmark på det tidspunkt.
Figur 4
Oversigt over aflejringerne ældre end Kvartær tiden. Fra Larsen et al. (1988, 1995).
Kalksedimenter fra Danien
Ved starten af Tertiær Perioden fortsatte aflejring af kalksedimenter og gennem tidsafsnittet Danien blev dannet hvid og gul bryozokalk, slamkalk, koralkalk og kalksandskalk, ofte med et stort indhold af dyrefossiler. Sedimenterne optræder både i uhærdnet og hærdnet udgave, men især de to sidstnævnte kan være stærkt hærdnede. Kalkaflejringerne indeholder også bånd af grå eller brun, hærdnet flint. Gennem Danien tiden dækkede havet store dele af Danmark, og kalksedimenter blev aflejret på banker eller rev på havbunden.
Grønlandskalk og ler fra Palæocæn
Efter Danien skete en ændring af forholdene, fordi der nu blev tilført mere materiale fra et nærliggende landområde. Jordarterne blev stadig aflejret i havet. I Palæocæn blev især aflejret en leret, siltet og sandet kalkbjergart, kaldet grønsandskalk, som næsten altid er hærdnet og sammenhængende. Betegnelsen "grøn" viser hen til, at kalken ofte indeholder et grønt mineral kaldet glaukonit. Samtidig med og i tiden efter blev aflejret fedt ler, først med grålige farver, men senere i både grønne og røde farver. Til slut i Palæocæn blev aflejret moler (diatomit), som består af encellede kiselalger (diatomeer) og fedt ler med vulkanske askelag. Den vulkanske aske kom fra en vulkan beliggende i Skagerrak lige syd for Norge.
Plastisk ler fra Eocæn
Gennem Eocæn fortsatte havaflejring af ler. Leraflejringerne blev dog mere finkornede og plastiske, og de fik røde og grønne farver. Den yngste leraflejring er lys grågrøn eller olivenbrun, og den har et stort kalkindhold.
I det følgende Oligocæn tidsafsnit blev der stadig aflejret ler i havet. De ældste lag består af fedt, grønt og olivengrønt ler, mens de yngste lag består af sort eller brunt glimmerler. Glimmerleret indeholder stedvis sandlag og glaukonit, og undertiden findes sandstenslag med glaukonit.
Aflejringer fra Eocæn
I Miocæn tidsafsnittet ændrede aflejringsforholdene sig, da grænsen mellem land og hav nu for første gang i lang tid lå ned gennem Danmark eller lige umiddelbart uden for. Dette betød, at der i Miocæn både blev aflejret jordarter i havet og på landjorden på dansk område. Havaflejringerne består af brunt og sort ler, silt og sand med glimmer, glaukonit, kalkkonkretioner og undertiden mange dyrefossiler. På landjorden foregik aflejringen i søer, floder og på deltaer, hvor der ofte var en omfattende plantevækst. Derfor præges landaflejringerne bl.a. af brunkulslag og planterester i lag af glimmerler, -silt og sand og kvartssand -og grus.
Kvartærtidens inddeling
Efter den tertiære tidsperiode, hvor klimaet var varmt og fugtigt, skete et dramatisk skift til det kvartære tidsafsnit, hvor en række kuldeperioder med dannelse af store iskapper vekslede med perioder med isfrit land. Danmark har været dækket af gletscheris i mindst fire kuldeperioder: Istider eller Glacialer (Menap, Elster, Saale og Weichsel) adskilt af tre varmere tidsafsnit: Mellemistider eller Interglacialer (Cromer, Holstein og Eem). Desuden har der været mindre varmeafsnit indenfor glacialerne: Interstadialer (Vejlby, Brørup, m.fl.). På Figur 5 ses en oversigt over de kvartære aflejringer i Danmark.
Moræne- og smeltevandsaflejringer
Under istiderne har gletscherne bevæget sig henover landet og dels aflejret usorterede, blandede jordarter: moræneler, -sand og -grus og dels skubbet underliggende lag op og foldet eller forkastet dem. Smeltevandet fra gletscherne har løbet i floder eller ud i søer, hvor der blev aflejret smeltevandsler, -silt, -sand eller -grus. Endelig nåede smeltevandet også ud i havet, hvor der blev aflejret materiale som marine lag med dyrerester i.
Afsmeltning
Ved slutningen af istiderne, hvor store mængder smeltevand blev frigivet fra isen, aflejredes grovkornede smeltevandsjordarter på store hedesletter (sandur-sletter) foran isen eller finkornede smeltevandsjordarter i store søbassiner i terrænets lavninger. I mellemistiderne var klimaet et andet og normalt varmere. I søer og moser blev der aflejret tørv, gytje og diatomitlag, mens der i havet blev aflejret ler og sand med rester af dyr.
Tiden efter istiden
Efter den sidste is smeltede væk i Weichsel istiden blev klimaet varmere, og smeltevandet fik vandstanden i havene til at stige. I tiden frem til nutiden har der været en stadig skiften mellem perioder med høj og perioder med lav vandstand i havene, og dette afspejles af en vekslen mellem havaflejringer (ler, silt, sand, grus) og landaflejringer (tørv, gytje, diatomit, ler, kildekalk og flyvesand). I dag findes der havaflejringer langs kysterne, hvor de ofte er dækket af flyvesand.
Figur 5
Oversigt over aflejringerne fra Kvartær tiden. Fra Larsen et al. (1988, 1995).
Ældre bjergarter og jordarter
I dybe boringer, der udføres for at fx finde olie og gas, og på Bornholm træffes jordarter og bjergarter, som er ældre end Kridt Perioden. De ældste dannelser hører til tidsafsnittet Prækambrium og består af hårde bjergarter som granit og gnejs. Fra afsnittene Kambrium, Ordovicium og Silur optræder der først sandsten aflejret på landjorden og i havet, og derefter kun havaflejrede skifre og kalksten. Fra tidsafsnittene Devon, Karbon og Perm findes kun bjergarter i de dybe boringer. Fra Trias, Jura og Nedre Kridt findes sand, sandsten, konglomerater, ler, lersten, skifer og brunkul.
2.1.4 Tektonik, forstyrrelser og omlejringForskydninger
Jordarter og bjergarter er i Danmark ofte flyttet fra det sted, hvor de oprindelig blev dannet. Dette skyldes store forskydninger i undergrunden langs forkastninger, fx ved salthorste eller de opskubninger og foldninger, som istidernes store gletschere forårsagede af de underliggende lag. Det betyder, at jordarterne er blevet blandet op, og at de øverste meter af de prækvartære aflejringer tit ikke er faststående, eller også er de blevet stærkt opsprækkede og nedknuste. Dette har stor betydning for vandindvinding fra fx kalklag. Det har også betydning for vurdering af funderingsforholdene ved nybygning.
Erosion og omlejring
Gennem istiderne har smeltevandet desuden eroderet de ældre jordarter og aflejret materialet på ny. Undertiden er de ny jordarters udseende meget lig med de ældres, selv om aflejringsforholdene har været anderledes. Det kan således være vanskeligt at skelne miocænt kvartssand, som er blevet omlejret af smeltevandet fra en gletscher, fra faststående kvartssand .
Porøsitet og permeabilitet
Jordarternes og bjergarternes sammensætning og strukturer har stor betydning for deres egenskaber som grundvandsmagasiner. Der er to egenskaber, som er grundlæggende for egenskaberne: porøsitet og permeabilitet. Porøsiteten er forholdet mellem jordartspartikler og hulrum i jordarten, mens permeabiliteten er jordartens evne til at lade vand eller luft passere fra hulrum til hulrum og dermed gennem jordarten.
Aquiferer og aquitarder
Meget finkornede jordarter (ler, kalk) har ofte en høj porøsitet, men en lav permeabilitet gennem de primære porer i jordartens matrix. Derimod kan de godt have en høj permeabilitet (og porøsitet) langs sekundære porer, som sprækker og ormehuller. Grovkornede jordarter har relativ høj porøsitet og normalt også en høj permeabilitet. Disse forhold deler dermed jordarterne op i to grupper: Dem der kan indvindes vand fra (aquiferer), og dem der er vandstandsende (aquitarder).
De vigtigste grundvandsmagasiner
De vigtigste grundvandsmagasiner er derfor følgende: Skrivekridt, Danien kalk og grønsandskalk. Fra Kridt, Danien og Palæocæn, hvor grundvandsindvinding er baseret på sprækkebetinget permeabilitet, kvartssand og glimmersand fra Miocæn, smeltevandssand og grus fra istiderne i Kvartær samt marine sandlag fra Senglacial og Postglacial tidsafsnittene. Mindre magasiner findes i interglacialt/ interstadialt sand og kvartssand fra Kvartær, og dertil findes de helt specielle bornholmske magasiner i granit/gnejs, kalksten, skifre, kvartssand og grønsand.
Råstofegenskaber
Der er også andre egenskaber ved jordarterne, der har betydning. Anvendelse som råstof er direkte baseret på jordarternes sammensætning og egenskaber. De grovkornede sand-grusmaterialer og nedknust granit bruges som balastmaterialer og fyld samt til beton. Forskellige typer ler bruges som byggematerialer, mens specielle typer som bentonit og moler har særlige anvendelser. Det rene kvartssand kan anvendes til glasfremstilling, filtersand, belægning på sportsanlæg og specielle industrielle formål. En del af sand-grusmaterialerne tages op fra havbunden.
Geotekniske egenskaber
Jordarternes egenskaber i forbindelse med geotekniske forhold har betydning ved bygning og konstruktion. Jordarternes bæreevne og frostbestandighed afhænger af kornsammensætning, indhold af organisk materiale og strukturforhold. Typisk er isbelastede aflejringer som moræneler og smeltevandssand-grus, hvis de ligger på oprindeligt leje, gode af bygge på, mens tertiære, plastiske leraflejringer nær jordoverfladen og på skråninger kan være meget problematiske at bygge på. Desuden er fx senglaciale og postglaciale tørv og gytjeaflejringer problematiske og kræver næsten altid fundering i forbindelse med byggeri.
2.4 Jordartstyper og jordartsklassifikationGeologisk opdeles jordarter/bjergarter i en række hovedgrupper efter deres sammensætning og oprindelse:
Klastiske jordarter
A. Klastiske jordarter: Typisk ler, silt , sand, grus, lersten, skifer, sandsten, konglomerat. De klastiske jordarter er dannet på følgende måde: Eksisterende jordarter og bjergarter forvitrer og sønderdeles af nedbør og temperatur. Derefter transporteres materialet af sted med vand (fersk eller marint), vind eller is, hvorefter det aflejres et andet sted, hvor energiforholdene (bølge, strøm eller vind) er aftaget.
Karbonat jordarter
B. Karbonat jordarter: Kalk, skrivekridt, dolomit. Karbonatjordarterne dannes ved erosion, transport og aflejring af ældre karbonatjordarter eller ved kemisk udfældning i ferskvand, havvand eller fra kilder.
Organiske jordarter
C. Organiske jordarter: Tørv, gytje, træ, planter, brunkul, diatomit, skallag. Organiske jordarter dannes overvejende ud fra planterester, men dyrerester kan også være en større bestanddel. Jordarterne dannes hovedsageligt i søer og sumpe på landjorden, men fx skallag og diatomeer findes typisk i havaflejrede lag.
Evaporit jordarter
D. Evaporit jordarter: Kalk, stensalt, kaliumsalt. Evaporiter dannes ved inddampning af saltholdigt vand, overvejende i havvand med begrænset cirkulation, men også i søer med højt saltindhold.
Grundfjeldsbjergarter
E. Grundfjeldsbjergarter/krystalline bjergarter: Granit, gnejs, pegmatit, diabas, vulkansk aske. Disse bjergarter dannes ud fra andre jordarter/bjergarter under store tryk og temperaturer i jordskorpen, hvorefter materialet bringes som glødende stenmasse til jordoverfladen gennem vulkaner eller i forbindelse med bjergkædefoldninger.
Brøndborerbeskrivelsen bygger på en simpel metodik, der kan anvendes i felten under eller lige efter boringens udførelse og uden brug af hjælpemidler. De elementer, der skal beskrives for hver jordartsprøve, er:
Hovedbjergart, underordnede bestanddele, farve, andet indhold.
Hovedbjergart
Hovedbjergart er betegnelsen for hele jordarten eller for en del af prøven, som bestemmer, hvad den skal kaldes: Fx skal sand og grus kaldes for hovedbjergarten sand, hvis korn i sandfraktionen klart dominerer prøven. Hvis en prøve består af så meget materiale i lerfraktionen, at den er sammenhængende og plastisk, kaldes den for ler, og andre korn betegnes som underordnede bestanddele.
Underordnede bestanddele
Underordnede bestanddele er således et mindre indhold i hovedbjergarten af et andet materiale: gruskorn i ler, eller planterester i sand.
Det underordnede indhold i hovedbjergarten kan bestå af enhver af de andre hovedbjergarter. Derfor bruges disse ved beskrivelsen som ler med sand, sand med ler eller kalk med sand, lerblandet sand, sand med lerklumper osv.
Farve
Farven er også vigtig og beskrives med simple betegnelser som rød, grøn osv.
Andet indhold
Andet indhold betyder, at det kan være af betydning at nævne andet indhold som fx specielle dyrerester, planterester eller specielt bjergartsindhold som flint eller konkretioner mv. Der kan også skrives om andet indhold, som måske ikke er af geologisk oprindelse, fx glas og tegl i byfyld, forureninger i form af lugt eller misfarvning.
Figur 6
Skema der viser inddelingen af de klastiske jordarter baseret på kornstørrelse. Fra
Larsen et al. (1988, 1995).
Et eksempel på beskrivelse
Et eksempel på en prøvebeskrivelse er således følgende:
Hovedbjergart: Ler
Underordnet bestanddel: grus
Farve: brunt
Andet indhold: Teglstumper
Denne beskrivelse ser derefter sådan ud: Ler, gruset, brunt med tegl.
Andre eksempler er:
Sand, leret, gråt, med skaller
Kalk, hvid, med flint
Sand, fint, gråt med brunkul
Ler, sandet, sort med glimmer
2.5.1.1 Grovkornede klastiske jordarter: Sand, grus og sten (sandsten)
Jordartstyper
De klastiske jordarter er karakteriserede og definerede ved deres kornstørrelse (Figur 6). Desuden skelnes der mellem, om de er bløde og deres enkelte korn løse i forhold til hinanden, eller om kornene er sammenhængende, kittet sammen med andet materiale. Bestemmelse af kornstørrelsen med fingrene kan erfaringsvis relativ let læres, så det kan foregå ude ved borearbejdet.
De mest almindelige grovkornede, klastiske hovedbjergarter er følgende: Sand, grus, sten, grus og sand, sandsten.
Karakter
Deres karakterer er følgende:
Sand består af materiale med en kornstørrelse mellem 0,06 mm og 2,0 mm og vil altid føles kornet. Fint sand har en kornstørrelse mellem 0,06 og 0,2 mm og føles som meget fine, enkelte korn, der ikke er sammenhængende. Det mere grovkornede sand adskilles fra grus ved, at grus har en kornstørrelse på mere end 2 mm. Det kaldes stadig grus op til 2 cm, men derefter er der tale om sten. Både i sand og grus kan der være opblandet andet materiale, og især ler og silt findes ofte i det. De to sidstnævnte jordarter kan være vanskelige at adskille, især når de er opblandede. Det vil derfor være tilstrækkeligt at sammenfatte dem under lerbetegnelsen, og beskrive fx lerblandet sand eller lerblandet grus, når det fine materiale er blandet med det grovere. Hvis der er tale om isolerede klumper eller slirer af fint materiale, beskrives det som sand med lerklumper, grus med lerklumper. Hvis der er lige meget sand og grus i en jordart kaldes den sand og grus.
Undertiden er sandet sammenkittet af andet materiale og er derfor blevet til en sandsten, som kan være mere eller mindre hærdnet og sammenhængende.
Eksempler
Følgende er eksempler på, hvad der skal med i beskrivelserne (se også farver afsnit 2.5.2 og andet indhold afsnit 2.5.3):
Sand, gruset, brunt med skaller, kvarts
Sand, leret (eller lerblandet), gråt
Sand, brunt med lerklumper
Grus, leret, gråt med planterester
Sandsten, grå
Jordartstyper
De finkornede, klastiske jordarter består af så små korn, at de enkelte korn ikke kan skelnes med det blotte øje. Til gengæld har de en øget sammenhængskraft og plasticitet fra silt til fedt ler. De vigtigste finkornede klastiske jordarter er: Silt, ler, lersten, skifer.
Karakter
Silts kornstørrelse ligger mellem 0,06 og 0,002 mm. I tør tilstand føles silt som pulver, der støver, hvis man klapper hænderne mod hinanden. I våd tilstand ligner silt gær og har et gærbrud, når den brækkes over. Silt er også let at skylle af hænderne. Ler er materiale under 0,002 mm, og det føles sammenhængende og plastisk i våd tilstand og kan almindeligvis formes. Fedt ler er vanskeligt at skylle af fingrene. I tør tilstand bliver ler hårdt og uformbart. Ler kan indeholde andet underordnet materiale, især mere grovkornet klastisk materiale og beskrives derfor ofte som sandet ler, gruset ler, stenet ler. Hvis ler ikke indeholder andet materiale kaldes det for "stenfrit" ler, også selv om det andet materiale ikke er i stenfraktionen. Meget finkornet ler kaldes for meget fedt ler eller plastisk ler.
Ler eller silt kan også blive hærdnet, og går så under betegnelsen lersten. Hvis det hærdnede lermateriale ser ud til at kunne spalte i tynde lag, kaldes det for skifer.
Eksempler
Ved beskrivelsen skal følgende medtages (se også farver 2.5.2 og andet indhold 2.5.3):
Silt, sandet, gråt, med glimmer
Ler, stenet, brunt med planterester
Ler, stenfrit, blåt
Ler, fedt, grønt med skaller
Lersten, brun
Skifer, sort
Jordartstyper
Disse jordarter er karakteriseret ved, at de indeholder organisk materiale i form af planterester eller dyrerester. De vigtigste jordarter er: Muld, tørv, gytje, skaller, planterester, diatomit (Kiselgur), brunkul.
Muld træffes normalt som det allerøverste lag, og det er en sandet eller leret jordart med indhold af uomdannede planterester. Tørv er en brun jordart, der næsten udelukkende består af planterester, som for det meste kan ses med det blotte øje. Undertiden kan planteresterne være så omdannede, så de er svære at erkende. Et mål for omdannelsen fås ved at presse tørven ud mellem fingrene. Jo mere der kan presses ud, jo mere omdannet er tørven.
Gytje består af dyrerester. Jordarten er brun, sort eller grå og den føles som en gummibold, når man trykker på den.
Jordarten skaller består næsten udelukkende af hele skaller eller skalfragmenter af snegle og muslinger. Andre kalkskallede dyr kan også indgå. Planterester er en jordart, som består af erkendelige planterester, som kan skilles ad. Derfor er der ofte tale om grene og blade.
Jordarten diatomit består af encellede kiselalger og undertiden lidt ler og silt. En ældre betegnelse er kiselgur, som især har været brugt for diatomiter i interglaciale moser. En diatomittype kaldes for moler, som er betegnelsen for en Eocæn diatomit i Limfjordområdet. For dem alle gælder, at i tør tilstand er de meget lette, meget lettere end leraflejringer, som de kan minde om.
Brunkul består af omdannede planterester, men undertiden kan der stadig ses oprindelige strukturer efter fx træ (vedstrukturer). Brunkul er brun eller sort.
Eksempler
Eksempler på beskrivelsens indhold er følgende (se også farver 2.5.2 og andet indhold 2.5.3):
Muld, leret, brun med planterester
Tørv, omdannet, brun
Gytje, leret, grå med planterester
Diatomit, leret, brun
Brunkul, brun
Jordartstyper
Kalkjordarterne er karakteristiske ved deres høje indhold af CaCO3 (Calciumkarbonat), og deres ofte hvide eller grå farver. De to vigtigste betegnelser er: Kridt, (skrivekridt) og kalk.
Karakter
Kridt (skrivekridt) er en finkornet, hvid kalkbjergart, hvor det meste materiale er under 0,06 mm. Dette kaldes for kalkslam. Kridtet føles som fint pulver i tør tilstand, og det kan bruges til at skrive med. I våd tilstand er det løst, flydende kalkslam. I kridtet findes der underordnet tynde lag af flint, som ofte er sort eller mørkegrå. Flint er en tæt, hård bjergart dannet af kiselsvampe på havbunden. Kridt eller skrivekridt er for det meste uhærdnet eller svagt hærdnet, men der kan forekomme horisonter, som er mere hærdnede.
Kalk er kalkjordarter med en mere varieret sammensætning, især med hensyn til kornstørrelsen, men også på grund af dyrefossilindholdet. Desuden er hærdningsgraden forskellig fra den ene kalkbjergart til den anden.
Forskellen mellem kridt og kalk ses således ud fra beskrivelsen ved forskelle i hærdningsgrad og kornstørrelse. Desuden har kalkbjergarterne også en tendens til at være mere grålige eller gullige. I kalkbjergarterne findes også flint, men den er her ofte mere gråbrun eller grå-lysegrå.
Eksempler
Beskrivelsen af kalkjordarterne skal indeholde følgende (se også farver 2.5.2 og andet indhold 2.5.3):
Kalk, grå med brun flint
Kalk, gul med dyrerester
Kridt, hvid med sort flint
Da kalk/kridt kan være hårdere at bore i end andre jordarter, vil det være hensigtsmæssigt at bemærke dette under beskrivelsen som: hård eller meget hård.
Karakter
Der er kun en evaporit, som skal omtales her, og det er stensalt. Stensalt er almindeligvis farveløs eller har lyse farver. Bjergarten er sammenhængende og smager salt.
Eksempel
Stensalt skal beskrives på følgende måde (se farve 2.5.2 og andet indhold 2.5.3) Stensalt, hvid og gul
Karakter
De vigtigste grundfjeldsbjergarter indenfor dansk område er granit, diabas og vulkansk aske. Granik anvendes som en samlebetegnelse for de krystalline bjergarter, der er dannet på større dybde. På Bornholm findes også bjergarten gnejs, men den regnes under granit i denne sammenhæng. Granitter er mellem- til grovkornede, hårde, sammenhængende bjergarter i rødlige og grålige farver. Diabas er en finkornet, sort, vulkansk bjergart, der optræder i mindre, begrænsede bjergartslegemer i granitterne. Vulkansk aske er også en finkornet, vulkansk bjergart med sorte eller grå farver, som i Danmark oftest træffes vekslende med moler i Limfjordsområdet.
Eksempler
Beskrivelser af grundfjeldsbjergarterne kan være følgende (se farver 2.5.2 og andet indhold 2.5.3):
Granit, rød med sort diabas
Diabas, sort
Vulkansk aske, sort og brun med diatomit
2.5.1.7 Fyld og andre "kunstige jordarter"
Karakter
De almindeligste forekomster af "kunstige jordarter", dvs. jordarter dannet af mennesket er byfyld, indpumpet materiale, pløjet jord og overskudsjord.
Byfyld/fyld er almindelig i de fleste byer. Det kan være vanskeligt at erkende, om en jordart er fyld. Forholdsvis sikre tegn er indhold af teglstumper fra mursten eller tagtegl, glasskår eller slagger. I en række byer, hvor opfyldningen strækker sig tilbage til Vikingetid/Middelalder, kan der findes meget andet i fylden. Indpumpet materiale er oftest sand eller grus, som er pumpet ind fra havbunden for at fylde et kystnært areal op. Det kan være svært at genkende, men indhold af skaller kan pege på sådant materiale. Pløjet jord forekommer især udenfor byområder på marker, hvor store mængder jord kan være flyttet i tidens løb. Overskudsjord fra fx udgravninger bliver ofte flyttet til andre områder for deponering og kan også være svær at erkende.
Eksempler
Fyld mv. beskrives således (se farver 2.5.2 og andet indhold 2.5.3):
Byfyld, leret med tegl
Indpumpet sand, gruset, brun
Omgravet jord, brun
Overskudsjord, leret, stenet, brun
Hvis man ikke er sikker på, at der er tale om fyld eller lignende, er det bedre at beskrive jordarten til en anden hovedbjergart, typisk: muld, sand eller ler.
Beskrivelse af farver er meget subjektiv og afhængig af den enkelte, der undersøger jordarterne. Erfaringen viser, at det ved detaljeret beskrivelse/bestemmelse er nødvendigt at anvende et farvekort. Dette er ikke meningen ved denne beskrivelsesmetodik, så derfor henføres jordarternes farver udelukkende til de "rene" farver. Nedenstående farver virker noget anderledes på jordprøver, end hvis man ser på fx stof eller maling, men derfor er det alligevel muligt at henføre jordarternes farver til disse hovedgrupper:
Gul
Brun
Sort
Rød
Grøn
Blå
Hvid
Grå
Farveløs
Bjergarterne/jordarterne indeholder ofte udover deres hovedkomponenter, som findes alle vegne, specielle mineraler, bjergarter, planterester, (plantefossiler) eller dyrerester (dyrefossiler), som medtages ved beskrivelsen. Der kan desuden skrives om andre ting, som præger prøven, fx egenskaber som er opstået ved forurening. Det er ønskeligt, at nævne disse komponenter ved beskrivelsen i det omfang, det er muligt. Mulighederne er mange, men her skal kun nævnes det materiale, som er almindeligt som specialindhold.
Mineraler
Kvarts, som er et glasklart, hårdt mineral. Typisk for miocænt sand. Glimmer, som er et tyndt, bladet mineral, er sort eller glasskinnende. Typisk for oligocænt og miocænt ler.
Glaukonit, som er et afrundet, grønt, leret mineral. Typisk for palæocæne, oligocæne og miocæne aflejringer.
Bjergarter
Flint, som er en tæt, hård bjergart i sorte, grå eller brune farver. Typisk for Kridt og Danien kalkaflejringer.
Konkretioner, som er hårde, sammenhængende bjergarter, der normalt er afrundede. Består tit af calciumkarbonat. Findes typisk i tertiære aflejringer.
Okker, som er en ofte blød, rød eller gul bjergart, der består af jernholdige mineraler. Dannes fx ud fra tertiære jordarter, men findes i de kvartære.
Figur 7
Borerapport udarbejdet af GEUS, som kan anvendes til indberetning af boringsdata og
jordprøver.
Planterester
Et specielt indhold af planterester kan bestå af:
Grene, blade, stængler, frugter
Dyrerester
Et specielt indhold af dyrerester kan bestå af:
Muslinger, snegle, bryozoer
Andre egenskaber
Følgende beskrives, hvis det registreres i jordarten:
Lugt, misfarvning, indhold af forurenende stoffer
Metodik
Ved GEUS foretages en mere omfattende beskrivelse af de prøver, som indsendes ifølge love og bekendtgørelser (se afsnit 2.7). Metoderne, som anvendes, svarer til de beskrevne i "Vejledning i Ingeniørgeologisk prøvebeskrivelse", og normalt vil alle mulige parametre blive undersøgt ved beskrivelsen. Beskrivelserne indlæses direkte i ZEU-Sboringsdatabasen.
Aldersbestemmelse
GEUS gør meget ud af, at henføre jordarterne/aflejringerne til de rigtige tidsafsnit, og trækker på den arbejdskraft, der er på institutionen, som kan bestemme dyre- og plantefossiler. Derudover henføres jordarterne til de formelle geologiske enheder, som er etableret på dansk område (Figur 4 og 5).
Love og oplysninger
Ifølge Vandforsyningslovens paragraf 69 og råstoflovens paragraf 28 skal alle boringer, der udføres, indberettes til DGU (nu GEUS). Dette indebærer desuden, at der skal udtages prøver af de gennemborede lag, og de skal indsendes til GEUS. Reglerne for, hvordan prøvernes skal udtages (hvor mange, hvor tit mv.), hvordan de indpakkes, hvad der skal noteres på borejournalen mv., er skrevet i en Bekendtgørelse og en vejledning. De vigtigste ting vil blive gennemgået nedenfor. På Figur 7 ses GEUS borerapport. Den kan rumme stort set alle de oplysninger om boringen, der kræves ud fra bekendtgørelsen (undtaget dog pumpeundersøgelser -og data og kemiske data). Det forudsættes, at udfyldelse af felterne med administrative, tekniske og grundvandstekniske data er foregået andetsteds. I det følgende refereres til punkterne 1-6 (de enkelte felter på rapporten) (Figur 7):
Udfyldelse af rapporter
Pkt. 1. I rapportens kant gives første anvisning på prøveudtagelsen, der siger: En prøve for hver 5 meter, men altid en prøve fra hvert lag. Denne tekst er direkte fra Boringsbekendtgørelsen, der kan ses i uddrag på rapportens bagside.
Pkt. 2. Dybde i m.u. terræn. I denne rubrik angives det dybdeinterval (lag), hvorfra prøven er udtaget, fx 2,0-3,0 m (med en decimal efter kommaet).
Pkt. 3. Udfyldes når der er oplysning om den præcise dybde, hvorfra prøven er taget (i meter under terræn med en decimal efter kommaet). De to dybdeangivelser supplerer hinanden.
Pkt. 4. Den udtagne jordart beskrives i overensstemmelse med de regler, som er omtalt i dette materiale.
Pkt. 5. Prøverne pakkes ned i plastikposer, og det er meget vigtigt, at de nummereres, og at der er overensstemmelse mellem prøveindhold i poserne, beskrivelsen på borerapporten og nummeret på posen.
Pkt. 6. Der fortsættes på et hjælpeskema, hvis det er nødvendigt.
Antal prøver
Udtagningen af prøverne er et helt centralt punkt for at få de korrekte oplysninger ud af indberetningen. Prøvemængden skal overholdes: En prøve for hver 5 meter, men altid en prøve for hvert lag. Denne bestemmelse skal sikre, at der tages prøver fra alle geologiske lag, men at der kun tages en prøve fra hver femte meter, hvis der bores i et tykt lag (hovedbjergart med ens sammensætning). Udtagningsdybderne, både intervallet (over- og undergrænser, eller laggrænser), hvorfra prøven er taget Prøvestørrelsen Orden Indpakning og/eller også den eksakte prøvetagningsdybde, skal være rigtige og angives i meter under terræn.
Prøvestørrelsen
Prøvestørrelsen er vigtig, og den skal være mellem 1/4 til 1/2 liter (tænk på mælkekartoner). Det er vanskeligt at bedømme for små prøver, især hvis de kommer fra skylleboringer eller lignende boremetoder. Hvis prøverne har den rigtige størrelse, er der mulighed for at tage højde for de fejlkilder, der kan være ved prøver fra fx skylleboringer.
Orden
Sammenblanding af prøvemateriale fra forskellige dybder kan føre til fejlagtige konklusioner ved fx GEUS efterfølgende prøvebeskrivelse, og dette har konsekvenser for den senere anvendelse i forbindelse med bedømmelse af de geologiske forhold og grundvandet. Derfor er adskillelse af prøverne ved udtagningen vigtig, og det anbefales kraftigt, at borefirmaet etablerer et sikkert system til at holde orden i prøverne.
Indpakning
Prøverne skal indpakkes i plastikposer, som lukkes forsvarligt med fx clips. Af hensyn til indberetningen og den senere anvendelse af oplysningerne er det væsentligt, at der er overensstemmelse mellem prøveudtagningsdybden (noteret på borerapporten), beskrivelsen af jordprøven (brøndborerens beskrivelse på rapporten) og prøvenummeret på prøveposen (skrevet på borerapporten), og at disse oplysninger medfølger de indsendte prøver. Jordprøver, der ikke kan placeres i den rigtige dybde, eller jordprøver, som ikke stemmer overens med beskrivelsen på rapporten, er faktisk ubrugelige.
Binzer, K. & Stockmarr, J., 1994: Geologisk kort over Danmark. 1:500.000.
Prækvartæroverfladens højdeforhold.- Danmarks Geologiske Undersøgelse Kortserie nr.
44, 10 sider.
Frederiksen, J., Gravesen, P. Knudsen, B. & Thorsen, S., 1987: Danske jordarter.
Forekomst og egenskaber. AUC Efteruddannelsen. Kursus i Ingeniørgeologi, 111 sider.
Gravesen, P. & Knudsen, J., 1981: Beskrivelse af boreprøver fra vandforsyningsboringer ved Danmarks Geologiske Undersøgelse.- Vandteknik, nr. 5, side 111-118.
Gravesen, P. & Fredericia, J., 1984: ZEUS-geodatabasesystem. Borearkivet.
Danmarks Geologiske Undersøgelse, Ser. D nr. 3, 259 sider.
Hansen, J.M., 1984: Geologi for enhver. Danmarks undergrund og Råstofferne.
Danmarks Geologiske Undersøgelse, 88 sider.
Larsen, G., Frederiksen, J, Villumsen, A., Fredericia, J., Gravesen, P., Foged, N., Knudsen, B. & Baumann, J., 1988, 1995: Vejledning i Ingeniørgeologisk prøvebeskrivelse. Dansk Geoteknisk Forening, Bulletin 1, 135 sider.
Miljøministeriet, 1980: Bekendtgørelse om udførelse af boringer efter grundvand.
Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 4 af 4. januar 1980, 5 sider.
Miljøministeriet, 1985: Lovbekendtgørelse om vandforsyning mv. Miljøministeriets Lovbekendtgørelse nr. 337 af 4. juli 1985, 14 sider.
Miljø- og Energiministeriet, 1996: Lovbekendtgørelse om råstoffer. Miljø- og Energiministeriets Lovbekendtgørelse nr. 1007 af 28. november 1996, 10 sider.
Miljøstyrelsen, 1980: Cirkulære om udførelse af boringer efter grundvand mv.
Miljøstyrelsens cirkulære af 28. februar 1980, 10 sider.
Bilag 1
Lovbekendtgørelse om vandforsyning mv. Nr. 337 af 4. juli 1985, § 69.
Lovbekendtgørelse områstoffer. Nr. 1007 af 28. november 1996, § 28.
Politikens Forlag, 1967: Danmarks Natur, bind 1 Landskabernes Opståen, 448 sider.
Sorgenfrei, T. & Berthelsen, O., 1970: Geologi og vandboring. Danmarks Geologiske Undersøgelse, III rk., 31, 106 sider.
Bilag 2
Bekendtgørelse om udførelse af boringer efter grundvand. Nr. 4 af 4. januar 1980, §
17.
Cirkulære om udførelse af boringer efter grundvand mv.. Af 28. februar 1980, Kapitel 6.
Lovgivning
Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 4 af 4. januar 1980: Bekendtgørelse om udførelse af boringer efter grundvand.
I §8 nævnes, at der efter borearbejdets afslutning skal afholdes en renpumpning og en prøvepumpning.
Renpumpning
I §9 nævnes, at renpumpningen skal afholdes i 3 trin med trinvis stigende kapacitet. 1. og 2. trin pumpes med henholdsvis 1/4 og 1/2 af forventet maksimal kapacitet og på 3. trin pumpes med maksimal kapacitet i mindst 4 timer. Det oppumpede vand skal ved afslutning af alle 3 trin være sandfrie. Umiddelbart før stop af pumpen ved 3. trin foretages en pejling, og efter stop af pumpning foretages en tilbagepejling.
Prøvepumpning
Miljøstyrelsens cirkulære nr. 65 af 28. februar 1980: Cirkulære om udførelse af boringer efter grundvand m.v. I cirkulærets kapitel 3 redegøres mere detaljeret om prøvepumpningens udførelse.
Formål
Formålet med en prøvepumpning er ved forskellige pumpeforsøg og beregninger at bestemme de lokale hydrauliske forhold omkring boringen for at vurdere, hvor god boringen er til at udnytte disse, samt at bestemme det vandførende lags transmissivitet.
Generelt omfatter prøvepumpningsbegrebet også pumpetest med henblik på beregninger af flere hydrauliske forhold i det vandførende lag. Disse test er mere omfattende og kræver blandt andet flere observationsboringer. Beregningerne er også mere omfattende. Hovedvægten vil således blive lagt på test af pumpeboringen, men prøvepumpning med anvendelse af observationsboringer vil kortfattet blive omtalt.
Indledning
Prøvepumpningsforsøg bygger på en sammenhæng mellem pumpeydelse, sænkning af vandstand i pumpeboringer og eventuelle observationsboringer. I det øjeblik en pumpe startes, begynder vandstanden i boringen at falde, og vand begynder at strømme ind i boringen fra det vandførende lag for at kompensere for den bortpumpede vandmængde. Når der strømmer lige så meget vand ind i boringen, som der pumpes op, ophører vandstanden i boringen med at falde. Udenfor boringen i det vandførende lag vil grundvandsspejlet (ved vandførende lag med frit vandspejl) eller trykniveauet (ved vandførende lag, der er artesiske) også falde, først lige udenfor boringen, men efterhånden i længere og længere afstand fra boringen. Det er denne udbredelse af sænkningen af grundvandsstanden (sænkningstragten), der kan måles i observationsrør (andre boringer), og det er disse måledata, der danner grundlag for beregninger.
Figur 1a
Specifik kapacitet, virkningsgrad og oparbejdning
Figur 1b
Variation i specifik kapacitet i en pumpeboring som følge af ydelse og pumpetid
Beregningerne udføres ved hjælp af en matematisk model, det vil sige en formel, eller en grafisk fremstilling af en formel, fx en ret linie eller en typekurve. Den grundlæggende formel (Theis' ligning) er et kompliceret matematisk udtryk, og er i sin oprindelige form udviklet til at beskrive varmens udbredelse i fast stof. Det siger sig selv, at et vandførende lag er et meget mere uensartet medie/legeme end for eksempel en jernstang. Derfor må man gøre sig klart, hvilke forudsætninger, der er gjort for at anvende den matematiske formel, og hvad der sker, hvis disse forudsætninger ikke er til stede.
Forudsætninger
Man forudsætter følgende om vandførende lag:
Det vandførende lag er homogent, isotropt, lige tykt overalt og af uendelig udstrækning. (Isotropt: dersom der gælder, at i et hvert punkt af laget er der de samme egenskaber i alle retninger, der udgår fra punktet).(Homogent: ensartet struktur eller sammensætning i hele laget). | |
Grundvandsspejlet/trykniveauet er horisontalt før pumpestart. | |
Pumpeydelsen er konstant. | |
Pumpeboringen er filtersat svarende til hele det vandførende lags tykkelse. Strømningen til boringen er horisontal. | |
Boringens diameter er lille, således at vandvolumet i boringen kan negligeres. | |
Vand, der afgives fra det vandførende lag, afgives momentant og i overensstemmelse med afsænkningen. |
Disse forudsætninger er sjældent opfyldte, hvorfor fortolkning af prøvepumpningsresultater omfatter overvejelser over, hvilken indflydelse det får, når en eller flere forudsætninger ikke er opfyldte.
Figur 2
Afsænkningskomponenter i en pumpeboring
Et andet problem er, hvor mange målinger der skal tages for, at man med rimelighed kan sige, at målingerne kan repræsentere den matematiske ligning (graf).
Antal målepunkter
To punkter i et diagram vil altid kunne repræsentere en ret linie, men det virker tilfældigt, om det nu også er den rigtige linie, der er tale om. Tre punkter er bedre, men er der en fejlmåling, således at punkterne ikke falder på en ret linie, kan der tegnes to linier, uden at man kan sige noget om, hvilken der er den rigtige. Det er vanskeligt at sige, hvor mange målinger der er nødvendige. Antallet vil sikkert variere fra gang til gang, i bilag 1 er angivet generelt accepterede forslag.
Måletidspunkter
Endvidere er det ikke ligegyldigt, hvornår målingerne tages. Hvornår skal der tages mange med korte tidsmellemrum, og hvornår kan der tages få med lange tidsmellemrum. I de analysemetoder, der anvendes ved prøvepumpninger bruges generelt en logaritmisk tidsakse. Dette betyder, at måleperiodens første del fra fx 0,1 - 1 minut afbilledes med et lige så langt stykke på tidsaksen som tidsperioderne 1 - 10 min., 10 - 100 min. og 100 - 1.000 min etc. Generelt vil det derfor være bedst at tage mange målinger i begyndelsen af en prøvepumpning.
Sænkning
Det matematiske udtryk for sænkningen i en pumpeboring som funktion af det vandførende lags hydrauliske egenskaber (transmissivitet T og magasinkoefficient S), pumpeydelsen Q, boringens radius rw, pumpetid t og sænkningstab i og omkring boringen CQn, er:
Det komplicerede led foran plustegnet angiver bidraget fra det vandførende lag og kan forkortes til BQ. Ligningen kan herefter skrives som:
Det ses af ligningen, at øges Q, vil begge led på ligningens højre side øges og altså også sw. Også hvis tiden t øges, vil sw vokse.
Oparbejdning
Oparbejdning af boringer er en proces, hvorved fint materiale fra boringens umiddelbare nærhed bliver fjernet, og hvorved alle følger af borearbejdets påvirkning af det vandførende lag (mudderbelægning og mudderindtrægning) bliver fjernet. Oparbejdningen er tilendebragt, når boringen er sandfri samt ud fra et hydraulisk kriterium, når der ikke sker nogen yderligere forbedring af den specifikke kapacitet eller virkningsgraden under forudsætning af samme pumpeydelse (Figur 1a). Ændres på pumpeydelsen, vil den specifikke kapacitet aftage, når ydelsen øges. For samme pumpeydelse vil den specifikke kapacitet aftage med voksende pumpetid (Figur 1b).
Ovenfor er nævnt begreberne specifik kapacitet og virkningsgrad, disse ord kræver en nærmere forklaring.
Specifik kapacitet
Den specifikke kapacitet for en boring er pumpeydelsen Q pr. m sænkning (s), altså ydelsen divideret med sænkningen (Q/s).
Det matematiske udtryk for den specifikke kapacitet er:
Det ses, at øges Q vil ledet CQn-1 for n>2 vokse endnu mere, hvorfor den specifikke kapacitet Q/sw vil aftage.
Sænkningsbidrag
Sænkningen i boring er sammensat af flere sænkningsbidrag, idet det strømmende vand på vej mod og i boringen passerer zoner med forskellige modstande mod strømningen. Dette kan udtrykkes således (Figur 2):
sw = s1 + s2 + s3 + s4, hvor
sw er sænkningen i pumpeboringen.
s1 er sænkningen i det vandførende lag udenfor boringen
s2 er sænkningen i filterhudszonen, dvs. den grænsezone mellem det
vandførende lag og gruskastningen, der kan påvirkes under borearbejdet og
oparbejdningen.
s3 er sænkningen i gruskastningen.
s4 er sænkningen forårsaget af modstand mod indstrømning i filterets
slidser, gennem slidserne og op gennem filterrør og foringsrør.
s3 og s4 er ved korrekt valg af gruskastningsmateriale og af filterrør ubetydelige i forhold til de andre sænkningsbidrag.
Virkningsgraden (V) for en boring er defineret som forholdet mellem sænkningsbidraget fra det vandførende lag s1 og summen af alle sænkningsbidrag ved samme pumpeydelse, altså:
Virkningsgrad
Virkningsgraden er altså mindre end 1, da s1 divideres med sig selv plus noget mere. s3 og s4 er normalt ubetydelige og kan derfor lades ude af betragtning. s1 kan beregnes udfra sænknings/stigningsdata og pumpetidsdata ved eller efter en prøvepumpning. s2 kan beregnes udfra sænknings/stigningsdata i flere observationsboringer samt kendskab til afstandene mellem pumpeboring og observationsboringer. Disse beregninger vil blive yderligere omtalt i et senere afsnit.
En anden metode til vurdering af oparbejdningstilstanden, der ikke kræver så omfattende beregninger, er at betragte etableringsforholdet. Det vil sige forholdet mellem stigningen til et givet tidspunkt efter pumpestop og den totale sænkning i pumpeboringen, fx s3/sw, hvor s3 er stigningen efter 3 minutter. Boringens tilstand anses for at være uacceptabel, dersom forholdet er større end 0,90.
Figur 3a
Variation i specifik sænkning som følge af pumpeydelse for en boring under
oparbejdning
Figur 3b
Variation i specifik kapacitet som følge af pumpeydelse for en boring under oparbejdning
Figur 3c
Variation i specifik sænkning som følge af pumpeydelse for en godt oparbejdet boring
Figur 3d
Variation i specifik kapacitet som følge af pumpeydelse for en godt oparbejdet boring
Specifik sænkning
Sænkningsdata kan i form af den specifikke sænkning sw/Q anvendes til vurdering af oparbejdningstilstanden. Anvendelsen kræver dog, at der har været udført en trinvis prøvepumpning, se senere, idet der kræves mindst tre værdier af den specifikke sænkning. Dersom den specifikke sænkning aftager med voksende pumpeydelse, pågår oparbejdningen stadig (se Figur 3a), fordi den hydrauliske ledningsevne i det vandførende lag umiddelbart udenfor boringen stadig forbedres ved fjernelse af fint materiale. Betragtes den specifikke kapacitet (se Figur 3b) for samme situation, vil denne stige under oparbejdningen. Når den spec. sænkning begynder at vokse med stigende ydelse (Q), er oparbejdningen afsluttet (se Figur 3c). Den specifikke kapacitet vil falde for samme periode (se Figur 3d).
Retablering af vandspejl
Retableringens forløb efter pumpestop kan illustreres som ved Figur 4, hvor retableringsforholdet er plottet mod tid efter pumpestop. Det ses af figuren, at efter 3 minutter er 98% , henholdsvis 92% af sænkningen retableret. Da der kun er gået relativ kort tid siden pumpestop, må retableringsforholdet være influeret af forhold i boringens umiddelbare nærhed (formentlig i filterhudszonen). Der er altså i filterhudszonen en stor modstand mod strømningen, hvilket tyder på, at oparbejdningen kunne forbedres. En meget hurtig retablering af vandspejlet efter pumpestop kan altså ikke fortolkes som et tegn på en god boring, tværtimod.
Figur 4
Retablering af grundvandsstand efter pumpestop
Figur 5
Sænkning versus ydelse
Trinvis varieret prøvepumpning
Trinvis varieret prøvepumpning anvendes til at bestemme, hvor stor en del af den fremkomne sænkning i pumpeboringen der skyldes modstand mod strømning i det vandførende lag, og hvor stor en del af sænkningen, der skyldes egenskaber ved boringen.
Trinvis varieret prøvepumpning kan endvidere anvendes til at bestemme den i driftsmæssig henseende bedste specifikke kapacitet. Det vil sige den højeste pumpeydelse ved de forhåndenværende sænkningsmuligheder.
Den optimale specifikke kapacitet kan bestemmes ud fra et plot af sænkning versus pumpeydelse, (se Figur 5). Ved hjælp af kurven kan den pumpeydelse, der svarer til den valgte sænkning, aflæses.
Resultaterne fra analysen af en trinvis varieret prøvepumpning kan som nævnt anvendes til at skønne over sænkningsbidrag fra det vandførende lag og fra pumpeboringen.
Figur 6
Trinvisvarieret pumpning. Jacob's metode.
Ligningen, der viser sammenhængen mellem sænkning pumpeydelse og de hydrauliske parametre, udtrykkes i dette tilfælde således:
B er faktoren for tabet i det vandførende lag, og C kaldes filtertabsfaktoren og tillægges turbulent strømning i boringen og i boringens allernærmeste omgivelser.
Datagrundlaget til beregningerne er sammenhørende værdier af sænkning og pumpeydelse for 4-5 forskellige ydelser (mindst 3).
Der anvendes i almindelighed to metoder Jacob's og Roarbough's til analysen, og ved begge metoder udtrykker man de ovenstående ligninger ved den specifikke sænkning (sw/Q ).
Jacob's metode
Den første metode (Jacob's) kan udtrykkes således:
sw/Q = B + CQ. Denne ligning kan afbilledes grafisk på lineært papir ved at plotte værdier af sw/Q på y-aksen og Q-værdier ud af x-aksen, og vil fremstille en ret linie. Liniens skæring med y-aksen giver værdien for B i enheden sek/m2. C angiver liniens hældning og måles i enheden sek2/m5. (Eksempel Figur 6).
Figur 7
Trinvisvarieret pumpning. Roarbough's metode.
Roarbough's metode
Den anden metode er Roarbough's metode, der kan udtrykkes som sw/Q = B + CQn-1, hvilket viser en ikke lineær sammenhæng. Omskrives ligningen til et logaritmisk udtryk fås:
log (sw/Q - B) = log C + (n-1)logQ. Et plot på dobbeltlogaritmisk papir af (sw/Q B) versus Q vil med et rigtigt gæt på værdien B fremstille en ret linie. B-værdien vil ligge et sted mellem laveste og højeste værdi af sw/Q, 3-4 gæt vil normalt være tilstrækkeligt. n-1 angiver liniens hældning (målt lineært). C kan beregnes efter følgende formel:
Den her fremstillede opdeling i laminært formationstab og turbulent indstrømningstab er ofte mere teoretisk end svarende til virkeligheden. Ofte er det ikke muligt at foretage den postulerede skelnen. (Eksempel Figur 7).
3.6 Retliniemetoden (Cooper-Jacob metoden)Retniniemetoden
Under forudsætning af små værdier af størrelsen
(fx <0,05), dvs. små værdier af r og store værdier af pumpetiden t kan retliniemetoden anvendes til analyse af en prøvepumpning med henblik på beregning af det vandførende lags hydrauliske egenskaber, transmissiviteten (T) og magasinkoefficient (S) ved artesiske forhold eller specifik ydelse (sy) ved frie vandspejlsforhold.
Herudover kan metoden anvendes til at beregne sænkninger til tidspunkter ud over den anvendte prøvepumpningsperiode, sænkninger ved andre pumpeydelser end den anvendte, og til at beregne sænkninger i forskellige afstande fra pumpeboringen. Herunder også sænkningen umiddelbart udenfor boringen, hvorved den totale sænkning i pumpeboringen kan opdeles i bidrag fra det vandførende lag og bidrag fra boringen.
Ved denne metode plottes på enkeltlogaritmisk papir sænkningen (s) i m på den lineære akse og pumpetiden (t) i minutter på den logaritmiske akse.
Det vandførende lags transmissivitet kan beregnes efter formlen: Dersom de samme forudsætninger, som er nævnt i indledningen, er opfyldt, vil de plottede punkter ligge på en ret linie. Herved kan der opnås endnu en beregningsmæssig forenkling, idet man i stedet for s kan anvende hældningen over en dekade s, herved fås:
Magasinkoefficienten beregnes efter formlen.
hvor t0 er den tid, der svarer til skæringspunktet mellem data-linien og linien, der svarer til sænkning lig med 0.
Bemærk at ved plotning på tidsaksen anvendes enheden minutter. Men ved indsættelse i formler anvendes altid SI-enheder, dvs. for tid, sekunder. (Eksempel, Figur 8).
Cooper-Jacobs formel kan også anvendes i tilfælde, hvor der kun er data fra pumpeboringen, dog kan man i dette tilfælde ikke beregne magasinkoefficienten.
Retliniemetoden, stigningsdata
I stedet for sænkningsdata kan man anvende stigningsdata. Dette har blandt andet den fordel, at eventuelle uregelmæssigheder i pumpeydelsen under pumpning udjævnes under stigningen. Metoden anvendes hyppigt til beregning af det vandførende lags transmissivitet og til beregning af en borings virkningsgrad ud fra stigningsdata fra en enkelt pumpeboring.
Figur 8
Retliniemetoden. Tid-sænkning.
Figur 9
Retliniemetoden. Stigningsdata.
Fremgangsmåden svarer helt til den, der blev anvendt ved sænkningsdata. Stigningsdata i m plottes mod stigningstider i minutter på semilogaritmisk papir med stigningen på lineære akse og tid på den logaritmiske akse. Anvendte tidsintervaller fremgår Bilag 1. Hældningen s over en dekade af den rette linie gennem punkterne måles, og T-værdier beregnes efter samme formel som ved sænkningsdata (se Figur 9). Transmissivitetsværdien bruges til at beregne den teoretiske stigning efter 60 minutter (=3.600 sekunder) s3600. Der skelnes mellem minutter og sekunder, fordi det er mest praktisk at anvende minutter som tidsenhed ved plotning, men ved indsættelse af værdier i formler er det bedst at bruge sekunder.
Virkningsgrad
I Danmark er der blevet praksis at anvende stigsningsdata efter 1 time til beregning af virkningsgraden. Denne beregnes jf. tidligere ved at dividere den teoretiske stigning s3600 med den målte stigning efter 1 time smålt (se Figur 8). Metodens anvendelse forudsætter dog, at det vandførende lag i den del, der påvirkes indenfor 1 time, ikke ændres med hensyn til de hydrauliske parametre. Ligeledes bør man sikre sig, at der ikke er påvirkninger, der kan henføres til forerørseffekt. En effekt, der ved sænkning skyldes påvirkning af det vandvolumen, der står i boringen, og ved stigning skyldes, at vand for længe vedbliver at strømme ind i boringen efter pumpestop. Teorien forudsætter ubetydeligt vandvolumen i boringen. Forerørseffekten forekommer især ved en kombination af stor borediameter og lille T-værdi. Jf. de forudsætninger, der er nævnt i indledningsafsnittet. Eventuelle ændringer i T og S og forerørseffekt vil vise sig ved, at den tegnede kurve vil knække en eller flere gange.
Figur 10
Retliniemetoden. Afstandsænkning.
Figur 11
Virkning af forerørseffekt på sænkningsforløbet.
Figur 12
Virkning af sænkningsdæmpende forhold.
Retliniemetoden, afstandsdata
I stedet for at plotte sænkning versus pumpetid, kan man for samme tidspunkt efter pumpestart plotte sænkningen i forskellige observationsboringer versus afstanden til observationsboringen. (Eller stigningsværdier efter pumpestop).
Ved afstand-sænknings eller stignings-plot anvendes følgende formler til beregning af de hydrauliske parametre:
hvor ro er den afstand, der svarer til sænkningen (s) lig med 0. (Eksempel Figur 10).
Ved ekstrapolation af sænknings/stigningskurven til en afstand, svarende til boringens radius, kan en sænkningsværdi aflæses, der angiver den sænkningsandel, der skyldes det vandførende lag. Den resterende del af den totale sænkning målt i pumpeboringen skyldes indstrømningstab og andre sænkningstab.
I indledningen er nævnt 6 forhold, der skal være opfyldt, for at analysen kan gennemføres ved de nævnte metoder. Er disse forhold ikke opfyldt, sker der afvigelser fra det retliniede forløb. Disse afvigelser viser sig ved knæk på den rette linie i diagrammerne.
Forerørseffekt
Dersom det vandførende lag har en lille T-værdi og en stor forerørsdiameter, kan der gå nogle minutter, inden virkningen (forerørseffekten) af det vandvolumen, der står i foringsrøret, er ophørt. Sænkningsforløbet (se Figur 11) viser, at der i de første minutter er en meget stejl sænkningskurve, der senere afløses af en kurve med mindre hældning, og som repræsenterer forholdene i det vandførende lag. Beregninger foretaget på det første kurvestykke vil give en for lav T-værdi. T-værdien beregnet på det sidste kurvestykke giver den korrekte værdi. Beregning af virkningsgrad ud fra data svarende til begge kurvestykker vil give en for lav værdi.
Forerørseffektens ophør kan beregnes ved følgende ligning:
tc = 0,192 (dc 2 - dp 2)* s/Q,
hvor
tc er antal minutter fra pumpestart(pumpestop) til ophør af forerørseffekt.
dc er forerørsdiameter i m.
dp er pumperørsdiameter i m.
s/Q er specifik sænkning m pr. m3/sek.
Sænkningsdæmpende forhold
Forsinket vandafgivelse/lækage/infiltration/hydrologisk positiv grænse/forøget lagtykkelse/ forøget transmissivitet vil virke sænkningsdæmpende. Det vil sige, at sænkningskurven vil knække og få en mindre hældning, (Figur 12).
Forsinket vandafgivelse er et fænomen, der optræder ved vandførende lag med frit vandspejl. Det skyldes, at al vand ikke afdrænes momentant, idet vand i de største porer afdrænes hurtigere end vandet i de mindre porer. I den første del af sænkningsperioden optræder en normal sænkningskurve, men når det forsinkede vand afdrænes, formindskes sænkningen, og kurven bliver fladere.
Lækage er et fænomen, der opstår under artesiske forhold, når trykniveauet i det vandførende lag som følge af pumpningen falder i forhold til trykniveauet i det overliggende halvgennemtrængelige lerlag. Trykniveauforskellen presser vand ud af lerlaget, og dette tilskud formindsker sænkningen, hvorfor sænkningskurven får en fladere hældning.
En hydrologisk positiv grænse opstår, når sænkningstragtens udbredelse når et område, hvorfra der er et tilskud af vand til det vandførende lag. Det kan være vandløb eller søer. Tilskuddet dæmper sænkningen.
Sænkningsforøgende forhold
Formindskelse af T-værdi og lagtykkelse og hydrologisk negativ grænse vil virke sænkningsforøgende, (Figur 13). En hydrologisk negativ grænse opstår, når sænkningstragten når en impermeabel grænse fx et lerlag, hvorved sænkningstragten ikke længere kan udbrede sig i denne retning. Området, hvorfra der strømmer vand til boringen, er blevet formindsket, hvilket medfører, at sænkningen forøges. Dette fremtræder på sænkningskurven som et knæk med en efterfølgende stejlere kurve.
Påvirkning
Der kan opstå konflikter mellem naboer, dersom den ene ved pumpning fra en boring (A) påvirker (sænker) vandstanden i naboens boring (B). Således at ejeren af boring B enten må sænke sin pumpe eller foretage en uddybning af sin boring.
Man kan anvende de hydrauliske parametre til at forudsige sænkninger af grundvandsstanden i en given afstand fra en pumpeboring.
Eksempel:
Fra boring A foreligger følgende data:
Diameter 12" (=0,305 m). Ro-vandstand 14,69 m u.t.
Pumpeydelse. 36 m3/h (= 10,0 * 10-3 m3/sek)
Tilbagepejlingsdata: 3 min/ 17,14 m; 10 min/ 16,40 m; 30 min/ 15,82 m; 120 min/ 15,17 m,
360 min/ 14,76 m.
Trinvis pumpning: 1. trin: 12,0 m3/h / 3,16 m. 2. trin: 24,0 m3/h /
6,51 m. 3. trin: 36 m3/h / 9,81 m.
Figur 13
Virkning af sænkningsforøgende forhold.
Figur 14
Stigning efter pumpestop
Fremgangsmåde
Figur 15
Sænkning versus pumpeydelse.
Figur 16
Beregning af sænkning i naboboringer
Andersen, L. J. og Hamann, Z., 1970: Nye metoder for prøvepumpning af boringer og grundvandsreservoirer. Danmarks Geologiske Undersøgelse III rk. nr. 38., København. 91 sider.
Andersen, L. J., 1971: Prøvepumpning: Forudsætninger og muligheder. I Kursus i Vandforsyningsteknik XX. Dansk Vandteknisk Forening. Århus. Side 137-163.
Bouwer, H., 1978: Groundwater Hydrology. McGraw-Hill. 480 sider.
Driscoll, F. G. ed., 1986. Groundwater and Wells. Johnson Division, St. Pouls Minnesota. 1089 sider.
Hamann, Z., 1971: Prøvepumpning, eksempler fra praksis. I Kursus i Vandforsyningsteknik XX. Dansk Vandteknisk Forening. Århus. Side 166-215.
Krusemann, G. P. and de Ridder, N. A., 1970: Analysis and Evaluation of Pumping Test Data. Bulletin 11. Intern. Inst. for Land Reclamation and Improvement, Waageningen. 200 sider.
Magtengaard, J. R., 1979: Tryktab i filterkonstruktioner. Vandteknik nr. 3., 1979. Side 71-80.
Miljøstyrelsen, 1979: Vandforsyningsplanlægning 1. Del. Vejledning nr. 1/1979. Miljøstyrelsen, København. 101 sider.
Roscoe Moss Company, 1990: Handbook of Ground Water Developement, John Wiley & Sons, New York. 493 sider.
Sørensen, T., 1977: Boringers virkningsgrad, Vandteknik nr. 4. 1977. Side 1-9.
Todd, D. K., 1980: Groundwater Hydrology. John Wiley, New York. 535 sider Williams, D.E., 1985: Modern Techniques in Well Design. Journ. Amr.
Water Works Association. Sept. 1985. Side 68-74.
Bilag 1
Prøvepumpningsvejledning
For at få kendskab til den vandmængde, en boring vil kunne yde, og hvilke sænkninger i boring og grundvandsstand en valgt oppumpning vil medføre, er det nødvendigt, at renpumpning og prøvepumpning af en boring udføres systematisk. GEUS vil foreslå følgende prøvepumpningsprocedure for vandforsyningsboringer.
Indledende forberedelser.
Målepunkt
For både pumpe- og observationsboringer vælges et fast målepunkt, sædvanligvis top af foringsrør, og alle pejlinger angives i m under dette målepunkt. Hovedet på vedlagte prøvepumpningsskema udfyldes så fuldstændigt som muligt.
Ved pumpevandets udløb placeres et målekar (200 l) til måling af pumpeydelse. Det vil være en fordel at montere et vandur for løbende kontrol af ydelsen.
Prøvepumpningstyper
En fuldstændig undersøgelse af en boring og det vandførende lag kræver tre typer for prøvepumpning.
For boringer, der anvendes til mindre forsyninger er en renpumpning almindeligvis tilstrækkelig. Ved boringer, der indgår i en større vandforsyning (vandværker), anvendes alle tre prøvepumpningstyper.
1. Renpumpning (Oparbejdning)
Renpumpning
Renpumpning udføres i 3 trin af sædvanligvis 2, 4, og 8 timers varighed. I tilfælde af at vandet bliver hurtigt sandfrit, kan varigheden af de enkelte trin nedsættes, dog ikke til under en time pr. trin. Renpumpningen bør altid fortsætte, til boringen er sandfri.
Pumpeydelsen af de 2 første trin vælges til henholdsvis en fjerdedel og til en halvdel af den forventede maksimale ydelse. Der pumpes med maksimal ydelse på 3. trin. Pumpens ydelse måles regelmæssigt på hvert trin, mindst 3 målinger pr. time.
Pejlinger udføres jævnt med mindst 6-8 målinger pr. trin. Tidspunkterne for pejlingerne noteres ned.
Tilbagepejling
Tilbagepejling udføres efter stop af renpumpningen i en time på følgende tidspunkter: 1; 2; 3; 5; 7; 10; 20; 30; 40 og 60 minutter efter pumpestop.
I observationsboringer i pumpeboringens nærhed pejles på start og stop af pumpning, således at den totale sænkning i observationsboringen kan beregnes.
2. Prøvepumpning med trinvis varieret pumpeydelse
Trinvis varieret pumpning udføres for at bestemme en borings specifikke kapacitet og boringskonstruktionens indflydelse på den totale sænkning i pumpeboringen. Den trinvise prøvepumpning udføres med mindst 3 forskellige pumpeydelser, helst fire.
Den maksimalt opnåede pumpeydelse under renpumpningen fordeles jævnt på hvert trin. Pumpeydelsen måles under hvert trin så tit som muligt dog mindst 3 gange. Varigheden af hvert trin bør være 1 time. Pumpeydelsen bør holdes konstant på hvert trin.
Pejleintervaller
Pejlinger under hvert trin foretages med følgende intervaller:
1. - 10. minut hvert minut
10. - 20. minut hvert 2. minut
20. - 40. minut hvert 5. minut
40. - 60. minut hvert 10. minut
Tilbagepejling foretages efter sidste trin i en time med samme tidsintervaller som ovenfor.
I observationsboringer pejles umiddelbart før start og stop af pumpning, således at den totale sænkning i observationsboringerne kan beregnes.
3. Prøvepumpning med konstant pumpeydelse
Denne prøvepumpningstype foretages for at bestemme det vandførende lags hydrauliske egenskaber (transmissivitet og magasinkoefficient og lækagekoefficient mv.) samt for at bestemme randbetingelser.
Under en prøvepumpning med konstant kapacitet pejles med følgende intervaller.
Umiddelbart før start af pumpning, og herefter:
0. - 10. min. hvert minut
10. - 20. min. hvert 2. minut
20. - 30. min. hvert 5. minut
40. - 60. min. hvert 10. minut
60. - 90. min. hvert kvarter
90. - 240. min. hver halve time
4. - 10. time hver hele time
10. - 18. time hver 2. time
18. - 26. time hver 4. time
26. - 62. time hver 6. time
herefter 2 gange pr. døgn
Sidste pejling umiddelbart før pumpestop.
Pumpeydelse
Pumpeydelsen måles hver gang der pejles i pumpeboringen.
Måletidspunkter for pejling og pumpeydelse noteres.
Pumpeydelsen bør holdes så konstant som muligt og angives, som den er målt. Fx med målekar i antal liter pr. antal sekunder eller med vandur i antal 1.000 liter pr. antal sekunder. Vandurets stilling ved start og slutning af pumpning bør noteres.
Pumpningens varighed kan ikke afgøres på forhånd, men bør vare mindst 1 døgn.
Alle benyttede observationsboringer pejles umiddelbart før pumpestart og pejles med samme hyppighed som pumpeboringen fra det øjeblik, de er påvirkede.
Tilbagepejling efter pumpestop foretages i såvel pumpeboring som observationsboringer med samme tidsintervaller som under pumpningen. Varigheden af tilbagepejlingen er den samme som under pumpning.
|