| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Brancheindsats for produktkæden ”Korrosionshindrende overfladebehandling af store stålkonstruktioner og skibe”
2 Branchen generelt
Heavy-duty branchen er et område, hvor overfladebehandling fortsat domineres af lidet miljøvenlige metoder, materialer og systemer. Det gælder både forbehandling og malebehandling.
Forbehandlingen udføres typisk ved blæserensning - ofte med kvartssand, og blandt malematerialerne dominerer produkter på basis af epoxy og polyurethan; i begge tilfælde fortsat med et vist indhold af opløsningsmidler. Både afrensning og overfladebehandling giver anledning til forurening af omgivelserne samt til arbejdsmiljømæssige problemer.
Branchen er samlet betragtet i vækst, for stålkonstruktioner omfatter både vindmøller og mere almindelige bygningsmæssige konstruktioner som haller og fabrikationsbygninger, der i stadigt stigende omfang udføres i stål. Stålskibe udgør et vigende marked hvad nybygninger angår, men Danmark har en stor og internationalt anerkendt skibsreparationssektor. Især for skibsfarten gælder det, at vedligeholdelse spiller en væsentlig rolle for sikkerheden i erhvervet.
Branchen omsætter pt. for skønsmæssigt 1,3 mia. kr., og beskytter eller vedligeholder værdier for ca. 50 mia. kr. om året [ii]. Branchens samlede emission af opløsningsmidler udgør 1.300 tons om året [iii], hertil kommer spild i form af brugte blæsemidler forurenet med malingrester og antifouling.
2.1 Traditioner
Branchen har tradition for usædvanligt forpligtende garantier lige fra farve- og lakleverandøren frem til den udførende. Den er derfor temmelig tilbageholdende hvad angår eksperimenter med og implementering af nye og renere teknologier og systemer, med mindre disse er omhyggeligt gennemprøvede.
2.2 Konkurrence
Danmark er hårdt trængt af andre lande med lempeligere krav om hensyn til miljø og arbejdsmiljø. Det gælder bl.a. de baltiske stater og det fjerne Østen.
2.3 Områdets udvikling i hovedtræk
I perioden 1980-1985 blev der gennemført en række kortlægnings- og udviklingsprojekter finansieret af Miljøstyrelsen, bl.a. om anvendeligheden af vandige malingsystemer til korrosionshindrende malebehandling [iv], [v], [vi], [vii], [viii].
Disse arbejder har påvirket farve- og lakfabrikkernes udvikling af mindre miljøbelastende produkter og systemer. Gennemslagskraften i praksis, dvs. hos udførende og brugere inden for heavy-duty branchen har imidlertid været begrænset, og omfatter først og fremmest indførelse af såkaldte hybridsystemer (kombinationer mellem opløsningsmiddelholdige og opløsningsmiddelfrie malevarer), især til brug ved værkstedsarbejde – i mindre udstrækning ved udendørs overfladebehandling.
I 2000-2001 gennemførte Arbejdstilsynet sammen med Miljøstyrelsen det tidligere nævnte forprojekt ( i ). Heri deltog FDO og DMT, men ikke SME, MAB og FDFL. Der var et klart behov for, at FDFL blev inddraget i det videre arbejde, når man betænker de tidligere nævnte traditioner for garantiforpligtelser på området og for engagement af både SME og MAB, da forprojektet netop pegede på udvikling af udstyr til rensning og påføring.
Siden forprojektets afslutning (2000–2003) er der gennemført et EU-projekt ”ECOPAINT” bl.a. med dansk deltagelse af Odense Stålskibsværft A/S, Lindø og Hempel A/S. Projektets formål var at forbedre de miljømæssige forhold ved overfladebehandling af store stålskibe. Projektets resultater er fortrolige, men ifølge de danske deltagere overlappede arbejdet ikke med nærværende projektansøgning.
2.4 Information
Rensemetoder og malingsystemer til skibe og store stålkonstruktioner vælges som tidligere nævnt noget konservativt. Udgangspunktet er den internationale (og danske) standard DS/EN ISO 12.944 [ix], som anfører behandlinger afhængig af hvilke korrosive påvirkninger den pågældende konstruktion skal kunne tåle. De anførte behandlinger er eksempler, men opfattes ofte som forskrifter, fordi den faglige indsigt i området er koncentreret hos farve- og lakfabrikkerne og hos nogle få rådgivere. Der er imidlertid erfaringer fra praksis som demonstrerer, at selv meget krævende stålkonstruktioner kan males med helt vandige malingsystemer [x]. Erfaringerne demonstrerer dog samtidig, at der er flere faldgruber ved brug af de mindre miljøbelastende systemer end ved traditionelle produkter. Det går man imidlertid let hen over i en vejledning udgivet af Industriens Branchearbejdsmiljøråd [xi] i 2002, idet vejledningen alene bygger på miljø- og arbejdsmiljømæssige forudsætninger, men hverken inddrager økonomiske eller tekniske aspekter. Denne vejledning er det eneste neutrale informationsmateriale der pt. er tilgængeligt på det danske marked. Den indebærer en betydelig risiko for fejldispositioner, som kan skade de mindre miljø- og arbejdsmiljøbelastende løsningers omdømme. Derfor er der behov for information til en bredere kreds af rådgivende ingeniører om mulighederne for at substituere kendte rensemetoder og malingsystemer med mindre miljøbelastende løsninger.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Juli 2010, © Miljøstyrelsen.
|