Nye krav til leverandører til tekstilbranchen

11. Pagh Mørup Børnekonfektion A/S 11

11.1 Hovedindtryk
11.2 Virksomhedsbeskrivelse
11.3 Marked
11.4  Leverandører
11.5 Formulering af miljøkrav
11.6 Gennemførelse og kontrol af miljøkrav

11.1 Hovedindtryk

Pagh Mørup Børnekonfektion A/S er en af Europas største producenter af børnekonfektion. Man er udelukkende ordreproducerende, og følger derfor de krav og specifikationer som kunderne afgiver.

Man oplever, at kunderne ikke har et klart overblik over, hvordan tekniske krav til produktionen eller produkterne indvirker på slutprodukternes brugsegenskaber. Virksomheden vurderer, at man ikke vil have vanskeligt ved at opfylde EU-Blomstens krav, men at der i denne standard også er forhold, som branchen kunne bidrage til at nuancere, således at brugskvaliteten blev højere, uden at miljøet skulle betale for dette.

11.2 Virksomhedsbeskrivelse

Pagh Mørup Børnekonfektion er etableret i 1966 i Aulum, og er i dag en af Europas største producenter af børnekonfektion, Virksomheden arbejder udelukkende med ordreproduktion. Omsætningen har de seneste år ligget mellem 200 og 300 mio. kr. og et overskud på over 10% af omsætningen. I Danmark er ca. 150 personer ansat, herunder på eget trykkeri, i Polen er ca. 1200 ansatte i konfektion, herudover er ca. 400 beskæftiget i lønsystem i Kaliningrad.

Virksomhedens vision er at øge omsætningen, og blive Europas største producent, samt at udvide produktsortimentet. Kerneforretningen er ordreproduktion af børne- og babytøj. En væsentlig kompetence er, at man selv står for en stor del af produktionen med produktion af flad- og rundstrik, trykkeri, skæreri og systue. Endvidere er virksomheden medejer af et farveri.

11.3 Marked

Pagh Mørup Børnekonfektion har ca. én kunde i hver af nogle forskellige europæiske lande, og er endvidere også begyndt at eksportere til USA. Kunderne er store postordrefirmaer og butikskæder som fx Hennes og Mauritz i Sverige.

Markedet for børnetøj har de seneste år været meget præget af stærk priskonkurrence. Pagh Mørup Børnekonfektion har derfor bevæget sig op inden for markedet, og ligger i dag omkring den prismæssige midte. Med udgangspunkt i kundeønsker har man en produktionslinie, der er ØKO-TEX 100-certificeret. Den væsentligste forskel for de ØKO-TEX 100-certificerede produkter er de farvestoffer, der anvendes ved tryk.

Pagh Mørup Børnekonfektion oplever, at stort set alle markeder stiller de samme krav til miljø- og sundhedsforhold ved tekstilerne. Endvidere oplever man, at der er en væsentlig konflikt mellem kundernes ønsker til brugskrav og til deres krav vedrørende miljø- og sundhedsforhold.

11.4 Leverandører

De ti væsentligste leverandører hos Pagh Mørup Børnekonfektion kommer alle fra EU-lande. Leverandørkredsen er meget stabil, og man arbejder med langtidskontrakter for at styrke relationerne til leverandørerne. De primære kvaliteter ved leverandørerne er leveringstid, kvalitet- og prisrelationen og varesortiment.

Virksomheden oplever i øvrigt ikke, at det er vanskeligt at finde leverandører, dette gælder også for de ØKO-TEX 100-certificerede råvarer.

11.5 Formulering af miljøkrav

Pagh Mørup Børnekonfektion følger de krav som myndighederne stiller fx til deres trykkeri, som er en listevirksomhed, man udfærdiger således hvert år grønt regnskab for denne. Endvidere følger man de krav, der stilles fra kunderne til dokumentation af tekstilernes miljø- og sundhedsforhold, herunder udfører de de laboratorieanalyser, der er betingelsen for, at man kan ØKO-TEX 100-certificere sine produkter.

Hos Pagh Mørup Børnekonfektion undrer man sig over visse miljø- og brugskrav, der ikke alle ser lige rationelle ud. Når man fx skal opfylde stærke krympekrav på strikkede varer, kan man kompaktere stoffet mekanisk, så det ikke krymper, men tekstilet som sådan er blevet svækket. Flere af de miljøvenlige farver har ikke samme vask- og lysægtheder, som andre farver har, og man oplever, at kunderne ikke helt forstår disse sammenhænge.

Man følger diskussionen om EU-Blomsten med interesse, men har indtil dato ikke fået henvendelser fra kunder om at opfylde Blomstens krav. På baggrund af den foreløbige vurdering forventer man ikke, at det ville give særlige problemer at opfylde blomstens krav.

Pagh Mørup Børnekonfektion stiller samme krav til arbejdsmiljø på de systuer, man har i Polen, som man tidligere stillede herhjemme.

Vedrørende arbejdsvilkår og etiske forhold stiller man krav om, at leverandører ikke anvender børnearbejde.

11.6 Gennemførelse og kontrol af miljøkrav

De krav man stiller til produktionsmetoder og produkternes restindhold af diverse stoffer, specificeres i de skriftlige ordrer til leverandører, og leverandørerne afgiver leverandøreklæringer på at opfylde specifikationer. Endvidere anvender man laboratorietest. Man tester alt tøj for pH, krymp, gnid- og vaskægtheder. Visse produkter får man endvidere testet for formaldehyd restindhold og for AZO-farvestoffer.

Øvrige krav til leverandører kontrolleres ved jævnlige besøg.

Man oplever ikke, at Blomstens krav altid er lige velgennemtænkte, og hvis man skulle arbejde med dem, ville man være indstillet på at bidrage til at visse af kravene blev modificeret. Man vurderer, at den store viden om produktion og kvalitet som er opsamlet i branchen, kan bidrage til at EU-Blomstens krav.

11 Interview med Lasse Fuhr, kvalitets og miljøchef, samt artikler i Børsen og Krak Direkt 2000.