Affaldsforbrænding i 2004 og 2008, mængder og kapaciteter 

Forord

Denne rapport er udarbejdet for at få et overblik over størrelsen af de forventede affaldsmængder til forbrænding sammenholdt med den forventede affaldsforbrændingskapacitet i Danmark i 2004 og 2008. Et sådant overblik er tidligere søgt tilvejebragt i:
Orientering fra Miljøstyrelsen, nr. 17, 1997: Affaldsmængder til forbrænding år 2000, Miljøstyrelsen 1997
Affaldsressourcer til forbrænding 1993-2000, Miljøstyrelsen og Energistyrelsen 1994
Analyse af data for energianlæg baseret på affald, Miljøstyrelsen og Energistyrelsen 1990.

Rapporten bygger som de to førstnævnte opgørelser på oplysninger om affaldsmængder, affaldstyper og kilder indberettet til Informationssystem for Affald og Genanvendelse (ISAG) fra affaldsbehandlingsanlæggene. I og med ISAG har fungeret siden 1993 er validiteten af tallene forøget betydeligt siden de første ISAG opgørelser. Rapporten er således baseret på et større og bedre datagrundlag end de tidligere rapporter, både for opgørelse af de nuværende affaldsmængder til forbrænding og for vurdering af de fremtidige affaldsmængder til forbrænding i Danmark. Data fra ISAG er suppleret med oplysninger fra affaldsforbrændingsanlæg og myndigheder.

Miljørådet for renere produkter m.v. har bevilget de nødvendige midler til projektet. Projektet er gennemført af RAMBØLL. Følgende har siddet i projektets følgegruppe:
Miljøstyrelsen (formand)
Energistyrelsen
Reno-Sam
Affaldsteknisk Samarbejde
Fynsværket/ELSAM

Følgegruppen har tilsluttet sig de principper, der er anvendt for fremskrivningerne. Reno-Sam ønsker anført, at de ikke har taget stilling til disse. Kalibrering af fremskrivningsmodellen er alene RAMBØLLs vurdering. Konsekvenserne af initiativerne i Affald 21 er alene baseret på Miljøstyrelsens data og forudsætninger og er i fællesskab vurderet af Miljøstyrelsen og RAMBØLL.

Rapportens opgørelser og resultater kan anvendes som baggrundsmateriale for at skabe balance i forholdet mellem tilførsler af forbrændingsegnet affald og kapacitet på de danske affaldsforbrændingsanlæg.

Som en del af projektet er der udviklet et EDB-værktøj, der indeholder data om affaldsproduktion fordelt på kilder og fraktioner. Med værktøjet er det muligt at eksperimentere med forskellige scenarier for fremskrivning, herunder at graduere effekten af initiativerne i Affald 21.

Læsevejledning

Overblik

Læseren kan få et overblik ved at gennemlæse afsnittet Konklusion på de næste sider, hvor rapportens hovedkonklusioner er sammenfattet, samt supplere med kapitel 5, der på nationalt, regionalt og oplandsniveau giver et overblik over sammenhængen mellem affaldsmængder til forbrænding og forbrændingskapaciteter i årene 1999, 2004 og 2008.

Detaljeret gennemgang

I Kapitel 1 beskrives de metoder, der er anvendt i projektet. Kapitel 2 giver en oversigt over de affaldsmængder, der aktuelt produceres i Danmark. I kapitel 3 redegøres for den anvendte fremskrivning af affaldsmængder til forbrænding i 2004 og 2008 med udgangspunkt i datagrundlaget for 1999.

Initiativerne i Affald 21 vil få indflydelse på mængden af affald til behandling på danske affaldsbehandlingsanlæg. Emnet er behandlet i afsnit 3.2.

Kapitel 4 beskriver de regioner og oplande, der er anvendt til vurdering af balancen mellem affaldsmængder til forbrænding og affaldsforbrændingskapacitet, herunder de kommuner, der er knyttet til de enkelte oplande.

Detaljerede oplysninger om de fremskrevne affaldsmængder er gengivet i Appendiks A. I Appendiks B er vist en række detaljer om den model, der er udviklet til fremskrivning af affaldsmængder. Appendiks C beskriver Risø modellen for kobling af den økonomiske udvikling med udviklingen i affaldsmængder. Risø modellen indgår i fremskrivningsmodellen. Det spørgeskema, der er anvendt til indhentning af oplysninger på affaldsforbrændingsanlæggene, er gengivet i Appendiks D. Endeligt indeholder Appendiks E en liste over den litteratur, der refereres i teksten.